Blogolj!

Sajtótájékoztató a budapesti robbanásról

Kecskés István

18.44:

Vége a sajtótájékoztatónak, amelyen Papp Károly országos rendőr-főkapitány elmondta, hogy a nyomozás állása szerint egyértelműen a rendőrök voltak a célpontjai a robbantásnak. Egy 170 centi magas, 20-25 éves embert keresnek, s a rendőrség 10 millió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel. 

18.43:

Van-e információjuk arról, hogy hol van a gyanúsított? 

Válasz: A nyomozás érdekeire való tekintettel erre nem kívánok válaszolni. 

18.42:

Meddig lesz a lezárás a helyszínen? 

Válasz: Ameddig a szemlebizottság vezetői nem jelenti, hogy befejezték. Az ő kompetenciája a döntés. 

18.41:

A rendőrnő a határvadász plakát arca? Felmerült-e, hogy terrorcselekmény történt?

Válasz: Nem. A nyomozóhatóság hajnalban hét verziót állított fel, amelyeket vizsgál. 

18.40:

Utal-e arra bármi, hogy konkrétan az egyik járőr volt a célpont, illetve rendelkezhet-e komoly tapasztalattal a robbantó az eszköz előállításában?

Válasz: Nem volt célpontja egy kiválasztott személy. Szakértői kérdés. 

18.39:

Az elkövető tudhatta, hogy arra mennek majd, vagy hívást kaptak?

Válasz: Járőrszolgálatot láttak el, küldésre nem mentek, intézkedésben nem voltak. 

18.38:

Kérdés: honan lehet tudni, hogy a rendőrök voltak a célpontok?

Papp Károly: Itt folyamatosan van mozgó járőr. Azok a bizonyítékok, amelyek a rendelkezésünkre állnak bizonyítják, hogy a rendőrök voltak a célpontok. 

18.35:

Dr. Keresztesi Imre főügyész következik. 

Hivatását teljesítő rendőr sérelmére elkövetett emberölés kísérletének tekintik az esetet. A nyomozás eredménye egyértelművé tette a gyanút, vagyis, hogy a rendőrök életét akarta kioltani az elkövető. Több ügyész ment a helyszínre, hogy ismerkedjenek a bizonyítékokkal, tapasztalatukkal segítsék a felderítést. 

18.32:

Papp Károly országos rendőr-főkapitány kezdi a tájékoztatót. A sérültek túlvannak a műtéteken, az állapotuk stabil, a rendőrnő altatásban van. 

Tegnap 22.36-kor történt a robbantás, házikészítésű robbanószerkezet volt, amiben repeszek voltak. 170 centi magas, 20-25 éves, világos kalapos, sötét dzsekit, kék farmert viselő embert keresnek. 

A központi nyomozó főügyészség veszik át a nyomozást, mivel kétséget kizáróan megállapították, hogy a rendőrökre irányult a támadás: "A rendőreimet ki akarták végezni!" – mondta Papp Károly. Hajtóvadászat indult az elkövető ellen, több százan dolgoznak most is. 

145 kamera felvételeit foglalták le és kezdték meg az elemzését. Az ügy nyomozásában együtt működnek a TEK-kel, a titkosszolgálatokkal is. Szigorított ellenőrzés folyik a határokon, a reptereken. 

14 bejelentés érkezett a rendőrséghez. 

10 milliós nyomravezetői díjat kap, aki segít megtalálni az elkövetőt. 

18.30

Négy hangfelvételt mutatnak be. A férfi beszél: "Segítség, a Teréz körúton sérült rendőr! Egy rendőr eszméletlen, segítség!"

18.28

"Megvárjuk a harmincat."

18.27

Kezdődik a sajtótájékoztató!

Nem gázrobbanás történt

Egyértelműen nem gázrobbanás történt a Teréz körúton szombat éjjel, egészen bizonyos, hogy robbanószerkezet robbant fel - mondta Ladocsi Attila igazságügyi tűzszerész szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap déli műsorában.

A szakértő szerint a robbanás környezetében keletkezett elváltozások, károk, a kirakatüveg környékének sérülése, a fal maradványa egyértelműen nagyobb mennyiségű robbanóanyag robbanására utal. 

Arra a felvetésre, hogy a robbanás környékén talált szegek miatt elképzelhetőnek tartja-e, hogy csőbomba robbant, a szakértő kifejtette: a csőbomba sokkal kisebb károkat okoz, "és láthatóan nem csőbomba, hanem más, házi készítésű szerkezet robbant fel". Mint mondta, a csőbombában kevesebb a robbanóanyag.

A szakértő az esetről eddig közölt felvételek alapján azt valószínűsíti, hogy a kirakat előtt volt elhelyezve a szerkezet, ami felrobbant.

Az ismeretlen eredetű robbanás szombaton 22 óra 30 perc körül történt a főváros VI. kerületében, a Teréz körúton, a Király utcai kereszteződésben lévő egyik földszinti üzlethelyiségnél. A robbanás következtében a Budapesti Rendőr-főkapitányság két gyalogos járőre megsérült, mindkettőjüket kórházba szállították. A robbanás körzetét lezárták és szakértők bevonásával megkezdték a helyszíni szemlét, tanúkutatást, adatgyűjtést. A rendőrség felhívást is közzétett közzé arról, hogy várja a robbanás szemtanúinak jelentkezését. 

A rendőrség az MTI érdeklődésére vasárnap arról tájékoztatott, a nyomozás érdekeire tekintettel kizárólag a robbanásról hajnalban kiadott közleményüket és a tanúkutatásról szóló felhívásukat kívánják közölni, így nem erősítették meg a szemtanúk állítását sem, hogy a két sérült rendőr egyike nő.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság két gyalogos járőre sérült meg a szombat esti budapesti robbanásban, és további sérültek nincsenek - derül ki abból a közleményből, amely vasárnap hajnalban jelent meg a police.hu honlapon.

A rendőrségi közlemény szerint 22 óra 30 perc körüli időpontban a VI. kerületi Teréz körúton történt a robbanás, amelynek eredete egyelőre ismeretlen. 

"A robbanás következtében a Budapesti Rendőr-főkapitányság két gyalogos járőre megsérült - mindkettőjüket kórházba szállították. A rendőrség a robbanás körzetét lezárta, és megbizonyosodott arról, hogy további sérültek nincsenek" - áll a tájékoztatásban.

A közlemény szerint a rendőrség - szakértők bevonásával - megkezdte a helyszíni szemlét, tanúkutatást, adatgyűjtést végez. A robbanás eredetével kapcsolatos helyszíni és szakértői vizsgálatok, valamint az anyagi kár felmérése folyamatban van. (mti)

Folyamatosan frissítünk. 

Címkék: Most
http://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/35217/pics/lead_800x600.jpg
Most
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Álljunk ki Magyarországért! – ÉLŐ, Orbán Viktor beszéde

2017.06.27. 14:55
Orbán Viktor miniszterelnök értékeli a Nemzeti Konzultációt, amelyen közel 1,7 millióan vettek részt. Komoly kérdések voltak, hiszen lényegében hazánk …

ÉLŐ: Kormányinfó 92.

2017.06.15. 13:30
Ma is megtudjuk Lázár János Miniszterelnökséget vezető minsztertől és Kovács Zoltán kormányszóvivőtől, hogy mit és miért tesz a kormány.

ÉLŐ: Kormányinfó 91.

2017.06.08. 13:30
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatója arról, hogy mit és miért tesz a kormány.

Harcolunk a Benes-dekrétumok eltörléséért

2017.06.05. 15:15
Minden erőnkkel harcolni fogunk a felvidéki magyarság jogfosztását kimondó Benes-dekrétumok eltörléséért - jelentette ki a nemzetpolitikáért felelős államtitkár hétfőn a Tolna megyei Bonyhádon.

Az Iszlám Állam vállalta magára a londoni terrort

2017.06.05. 06:00
Az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára vasárnap a hét ember életét követelő londoni gázolásos és késeléses merényletet.

ÉLŐ: Kormányinfó 90.

2017.06.01. 13:30
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatója, amelyen az emúlt hét legfontosabb eseményeiről esik szó. Kövesse élőben, hogy mi hangzik el.

ÉLŐ: Kormányinfó 89.

2017.05.25. 13:30
Élő, szöveges tudósítás a sajtótájékoztatóról, amelyen kiderül, hogy mit és miért tesz a kormány. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóviviő válaszol a kérdésekre.

ÉLŐ: Kormányinfó 88.

2017.05.18. 13:30
Ma sem unalmas az előttünk álló két – vagy több – óra, hiszen tegnap alaposan nekünkestek, így biztosan érdekes dolgokat mond majd Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő.

BM: Nincs áram a kerítésben

2017.05.12. 17:05
Feszültségkeltésnek nevezte a Belügyminisztérium (BM) az index.hu tudósítását az MTI-nek péntek délután eljuttatott közleményében, kiemelve, hogy a határkerítések nincsenek áram alatt.

ÉLŐ: Kormányinfó 87.

2017.05.11. 13:30
Izgalmas bő két óra következik és garantálható, hogy sokat hallunk ma Brüsszelről, de még Liget Projekt is nagy figyelmet kaphat. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatója.

Ezeket a cikkeket olvastad már?