Blogolj!

Sajtótájékoztató a budapesti robbanásról

Kecskés István

18.44:

Vége a sajtótájékoztatónak, amelyen Papp Károly országos rendőr-főkapitány elmondta, hogy a nyomozás állása szerint egyértelműen a rendőrök voltak a célpontjai a robbantásnak. Egy 170 centi magas, 20-25 éves embert keresnek, s a rendőrség 10 millió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel. 

18.43:

Van-e információjuk arról, hogy hol van a gyanúsított? 

Válasz: A nyomozás érdekeire való tekintettel erre nem kívánok válaszolni. 

18.42:

Meddig lesz a lezárás a helyszínen? 

Válasz: Ameddig a szemlebizottság vezetői nem jelenti, hogy befejezték. Az ő kompetenciája a döntés. 

18.41:

A rendőrnő a határvadász plakát arca? Felmerült-e, hogy terrorcselekmény történt?

Válasz: Nem. A nyomozóhatóság hajnalban hét verziót állított fel, amelyeket vizsgál. 

18.40:

Utal-e arra bármi, hogy konkrétan az egyik járőr volt a célpont, illetve rendelkezhet-e komoly tapasztalattal a robbantó az eszköz előállításában?

Válasz: Nem volt célpontja egy kiválasztott személy. Szakértői kérdés. 

18.39:

Az elkövető tudhatta, hogy arra mennek majd, vagy hívást kaptak?

Válasz: Járőrszolgálatot láttak el, küldésre nem mentek, intézkedésben nem voltak. 

18.38:

Kérdés: honan lehet tudni, hogy a rendőrök voltak a célpontok?

Papp Károly: Itt folyamatosan van mozgó járőr. Azok a bizonyítékok, amelyek a rendelkezésünkre állnak bizonyítják, hogy a rendőrök voltak a célpontok. 

18.35:

Dr. Keresztesi Imre főügyész következik. 

Hivatását teljesítő rendőr sérelmére elkövetett emberölés kísérletének tekintik az esetet. A nyomozás eredménye egyértelművé tette a gyanút, vagyis, hogy a rendőrök életét akarta kioltani az elkövető. Több ügyész ment a helyszínre, hogy ismerkedjenek a bizonyítékokkal, tapasztalatukkal segítsék a felderítést. 

18.32:

Papp Károly országos rendőr-főkapitány kezdi a tájékoztatót. A sérültek túlvannak a műtéteken, az állapotuk stabil, a rendőrnő altatásban van. 

Tegnap 22.36-kor történt a robbantás, házikészítésű robbanószerkezet volt, amiben repeszek voltak. 170 centi magas, 20-25 éves, világos kalapos, sötét dzsekit, kék farmert viselő embert keresnek. 

A központi nyomozó főügyészség veszik át a nyomozást, mivel kétséget kizáróan megállapították, hogy a rendőrökre irányult a támadás: "A rendőreimet ki akarták végezni!" – mondta Papp Károly. Hajtóvadászat indult az elkövető ellen, több százan dolgoznak most is. 

145 kamera felvételeit foglalták le és kezdték meg az elemzését. Az ügy nyomozásában együtt működnek a TEK-kel, a titkosszolgálatokkal is. Szigorított ellenőrzés folyik a határokon, a reptereken. 

14 bejelentés érkezett a rendőrséghez. 

10 milliós nyomravezetői díjat kap, aki segít megtalálni az elkövetőt. 

18.30

Négy hangfelvételt mutatnak be. A férfi beszél: "Segítség, a Teréz körúton sérült rendőr! Egy rendőr eszméletlen, segítség!"

18.28

"Megvárjuk a harmincat."

18.27

Kezdődik a sajtótájékoztató!

Nem gázrobbanás történt

Egyértelműen nem gázrobbanás történt a Teréz körúton szombat éjjel, egészen bizonyos, hogy robbanószerkezet robbant fel - mondta Ladocsi Attila igazságügyi tűzszerész szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap déli műsorában.

A szakértő szerint a robbanás környezetében keletkezett elváltozások, károk, a kirakatüveg környékének sérülése, a fal maradványa egyértelműen nagyobb mennyiségű robbanóanyag robbanására utal. 

Arra a felvetésre, hogy a robbanás környékén talált szegek miatt elképzelhetőnek tartja-e, hogy csőbomba robbant, a szakértő kifejtette: a csőbomba sokkal kisebb károkat okoz, "és láthatóan nem csőbomba, hanem más, házi készítésű szerkezet robbant fel". Mint mondta, a csőbombában kevesebb a robbanóanyag.

A szakértő az esetről eddig közölt felvételek alapján azt valószínűsíti, hogy a kirakat előtt volt elhelyezve a szerkezet, ami felrobbant.

Az ismeretlen eredetű robbanás szombaton 22 óra 30 perc körül történt a főváros VI. kerületében, a Teréz körúton, a Király utcai kereszteződésben lévő egyik földszinti üzlethelyiségnél. A robbanás következtében a Budapesti Rendőr-főkapitányság két gyalogos járőre megsérült, mindkettőjüket kórházba szállították. A robbanás körzetét lezárták és szakértők bevonásával megkezdték a helyszíni szemlét, tanúkutatást, adatgyűjtést. A rendőrség felhívást is közzétett közzé arról, hogy várja a robbanás szemtanúinak jelentkezését. 

A rendőrség az MTI érdeklődésére vasárnap arról tájékoztatott, a nyomozás érdekeire tekintettel kizárólag a robbanásról hajnalban kiadott közleményüket és a tanúkutatásról szóló felhívásukat kívánják közölni, így nem erősítették meg a szemtanúk állítását sem, hogy a két sérült rendőr egyike nő.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság két gyalogos járőre sérült meg a szombat esti budapesti robbanásban, és további sérültek nincsenek - derül ki abból a közleményből, amely vasárnap hajnalban jelent meg a police.hu honlapon.

A rendőrségi közlemény szerint 22 óra 30 perc körüli időpontban a VI. kerületi Teréz körúton történt a robbanás, amelynek eredete egyelőre ismeretlen. 

"A robbanás következtében a Budapesti Rendőr-főkapitányság két gyalogos járőre megsérült - mindkettőjüket kórházba szállították. A rendőrség a robbanás körzetét lezárta, és megbizonyosodott arról, hogy további sérültek nincsenek" - áll a tájékoztatásban.

A közlemény szerint a rendőrség - szakértők bevonásával - megkezdte a helyszíni szemlét, tanúkutatást, adatgyűjtést végez. A robbanás eredetével kapcsolatos helyszíni és szakértői vizsgálatok, valamint az anyagi kár felmérése folyamatban van. (mti)

Folyamatosan frissítünk. 

Címkék: Most
http://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/35217/pics/lead_800x600.jpg
Most
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Új lendületet kap a magyar–izraeli kapcsolat

2017.07.18. 13:15
Budapestre érkezett Benjamin Netnanjahu izraeli miniszterelnök, aki találkozott Orbán Viktorral majd közös sajtótájékoztatón számoltak be a beszélgetésükről.

ÉLŐ: Kormányinfó 95.

2017.07.13. 13:25
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő tájékoztat arról, hogy mit és miért tett a kormány az utóbbi napokban. Izgalmas órák jönnek.

ÉLŐ: Kormányinfó 94.

2017.07.06. 13:25
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatója arról, hogy mit és miért tett a kormány az elmúlt időszakban, illetve mi várható a közeljövőben. ÉLŐ szöveges tudósítás. …

Ingyenessé vált több szolgáltatás

2017.07.01. 06:15
Díjmentessé váltak a közműcsatlakozások a lakosságnak és a kkv-knak július 1-jétől

Álljunk ki Magyarországért! – ÉLŐ, Orbán Viktor beszéde

2017.06.27. 14:55
Orbán Viktor miniszterelnök értékeli a Nemzeti Konzultációt, amelyen közel 1,7 millióan vettek részt. Komoly kérdések voltak, hiszen lényegében hazánk …

ÉLŐ: Kormányinfó 92.

2017.06.15. 13:30
Ma is megtudjuk Lázár János Miniszterelnökséget vezető minsztertől és Kovács Zoltán kormányszóvivőtől, hogy mit és miért tesz a kormány.

ÉLŐ: Kormányinfó 91.

2017.06.08. 13:30
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatója arról, hogy mit és miért tesz a kormány.

Harcolunk a Benes-dekrétumok eltörléséért

2017.06.05. 15:15
Minden erőnkkel harcolni fogunk a felvidéki magyarság jogfosztását kimondó Benes-dekrétumok eltörléséért - jelentette ki a nemzetpolitikáért felelős államtitkár hétfőn a Tolna megyei Bonyhádon.

Az Iszlám Állam vállalta magára a londoni terrort

2017.06.05. 06:00
Az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára vasárnap a hét ember életét követelő londoni gázolásos és késeléses merényletet.

ÉLŐ: Kormányinfó 90.

2017.06.01. 13:30
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatója, amelyen az emúlt hét legfontosabb eseményeiről esik szó. Kövesse élőben, hogy mi hangzik el.

Ezeket a cikkeket olvastad már?