Blogolj!

Exkluzív interjú: káosz nincs, de félnek az olaszok

Kecskés István

Újabb nagy erejű földrengés rázta meg vasárnap reggel Közép-Olaszországban. Az olasz polgári védelem  6,5-re mérte a  7 óra 41 perckor történt földmozgás erősségét.  A fölrengés epicentrumától hetven kilométerre tartózkodik Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere, aki a blogstar.hu-nak beszámolt arról, hogy mit tapasztalt, miként élik meg az olaszok az újabb súlyos földrengést.

Hogyan tudná összefoglalni az olaszországi helyzetet? Káosz van, félnek az emberek?

Káosz nincs, de természetesen megijedtek az emberek, nagyon félnek – mondta Campanari-Talabér Márta. – Ez már nem az első, hanem a sokadik rengés volt, de ez most minden eddiginél erősebb volt. Természetesen most mindenki erről beszél, mindenkinél ez a téma.

Drámai mondatot ír az MTI: "Norcia utcáin az emberek letérdepelve imádkoznak, miközben egymást követik az utórengések."

Ez biztosan így van. Abban a városban bencés szerzetesek is élnek, vagyis nagyon vallásos település.

Mit lehet tudni a földrengés hatásának súlyosságáról?

A legfontosabb az, hogy nem halt meg senki. Sérültek ugyan vannak, de egy ilyen erejű földmozgás esetén óriási szerencsének tekinthető, hogy nem veszítette életét senki. Viszont a történelmi épületek egy része összedőlt, vagy súlyosan megsérült. Mi hetven kilométerre vagyunk a földrengés középpontjától, de itt is lezárták a történelmi belvárost. A mostani rengések Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a mostani rengések nem éjszaka, hanem koraeste, illetve reggel történtek. Amikor nyáron háromszázan meghaltak, akkor éjjel történt a baj.

Ön érezte a rengéseket?

Nagyon! Hosszan mozgott alattunk minden, himbálózott a csillár – nehéz leírni mindazt, amit átéltünk. Ezúttal nem volt olyan nagy hanghatás, mint korábban, akkor recsegett-ropogott minden.

Mit mondanak az olaszok, várhatóak még utórengések?

Gyakorlatilag folyamatosan arról szólnak a hírek, hogy lesznek még földmozgások. Azt nem tudják megjósolni, hogy nagyobbak, mint a mostani, vagy kisebbek, de mindenképpen számítanak még rengésekre. Minden eshetőségre felkészültek. Tudják, hogy ez a térség ilyen, ezzel együtt kell élni, de ilyen nagy rengések, mint most még nem nagyon voltak.

 

Címkék: Most
http://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/35223/pics/lead_800x600.jpg
Most
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Új lendületet kap a magyar–izraeli kapcsolat

2017.07.18. 13:15
Budapestre érkezett Benjamin Netnanjahu izraeli miniszterelnök, aki találkozott Orbán Viktorral majd közös sajtótájékoztatón számoltak be a beszélgetésükről.

ÉLŐ: Kormányinfó 95.

2017.07.13. 13:25
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő tájékoztat arról, hogy mit és miért tett a kormány az utóbbi napokban. Izgalmas órák jönnek.

ÉLŐ: Kormányinfó 94.

2017.07.06. 13:25
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatója arról, hogy mit és miért tett a kormány az elmúlt időszakban, illetve mi várható a közeljövőben. ÉLŐ szöveges tudósítás. …

Ingyenessé vált több szolgáltatás

2017.07.01. 06:15
Díjmentessé váltak a közműcsatlakozások a lakosságnak és a kkv-knak július 1-jétől

Álljunk ki Magyarországért! – ÉLŐ, Orbán Viktor beszéde

2017.06.27. 14:55
Orbán Viktor miniszterelnök értékeli a Nemzeti Konzultációt, amelyen közel 1,7 millióan vettek részt. Komoly kérdések voltak, hiszen lényegében hazánk …

ÉLŐ: Kormányinfó 92.

2017.06.15. 13:30
Ma is megtudjuk Lázár János Miniszterelnökséget vezető minsztertől és Kovács Zoltán kormányszóvivőtől, hogy mit és miért tesz a kormány.

ÉLŐ: Kormányinfó 91.

2017.06.08. 13:30
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatója arról, hogy mit és miért tesz a kormány.

Harcolunk a Benes-dekrétumok eltörléséért

2017.06.05. 15:15
Minden erőnkkel harcolni fogunk a felvidéki magyarság jogfosztását kimondó Benes-dekrétumok eltörléséért - jelentette ki a nemzetpolitikáért felelős államtitkár hétfőn a Tolna megyei Bonyhádon.

Az Iszlám Állam vállalta magára a londoni terrort

2017.06.05. 06:00
Az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára vasárnap a hét ember életét követelő londoni gázolásos és késeléses merényletet.

ÉLŐ: Kormányinfó 90.

2017.06.01. 13:30
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatója, amelyen az emúlt hét legfontosabb eseményeiről esik szó. Kövesse élőben, hogy mi hangzik el.

Ezeket a cikkeket olvastad már?