Blogolj!

Exkluzív interjú: káosz nincs, de félnek az olaszok

Kecskés István

Újabb nagy erejű földrengés rázta meg vasárnap reggel Közép-Olaszországban. Az olasz polgári védelem  6,5-re mérte a  7 óra 41 perckor történt földmozgás erősségét.  A fölrengés epicentrumától hetven kilométerre tartózkodik Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere, aki a blogstar.hu-nak beszámolt arról, hogy mit tapasztalt, miként élik meg az olaszok az újabb súlyos földrengést.

Hogyan tudná összefoglalni az olaszországi helyzetet? Káosz van, félnek az emberek?

Káosz nincs, de természetesen megijedtek az emberek, nagyon félnek – mondta Campanari-Talabér Márta. – Ez már nem az első, hanem a sokadik rengés volt, de ez most minden eddiginél erősebb volt. Természetesen most mindenki erről beszél, mindenkinél ez a téma.

Drámai mondatot ír az MTI: "Norcia utcáin az emberek letérdepelve imádkoznak, miközben egymást követik az utórengések."

Ez biztosan így van. Abban a városban bencés szerzetesek is élnek, vagyis nagyon vallásos település.

Mit lehet tudni a földrengés hatásának súlyosságáról?

A legfontosabb az, hogy nem halt meg senki. Sérültek ugyan vannak, de egy ilyen erejű földmozgás esetén óriási szerencsének tekinthető, hogy nem veszítette életét senki. Viszont a történelmi épületek egy része összedőlt, vagy súlyosan megsérült. Mi hetven kilométerre vagyunk a földrengés középpontjától, de itt is lezárták a történelmi belvárost. A mostani rengések Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a mostani rengések nem éjszaka, hanem koraeste, illetve reggel történtek. Amikor nyáron háromszázan meghaltak, akkor éjjel történt a baj.

Ön érezte a rengéseket?

Nagyon! Hosszan mozgott alattunk minden, himbálózott a csillár – nehéz leírni mindazt, amit átéltünk. Ezúttal nem volt olyan nagy hanghatás, mint korábban, akkor recsegett-ropogott minden.

Mit mondanak az olaszok, várhatóak még utórengések?

Gyakorlatilag folyamatosan arról szólnak a hírek, hogy lesznek még földmozgások. Azt nem tudják megjósolni, hogy nagyobbak, mint a mostani, vagy kisebbek, de mindenképpen számítanak még rengésekre. Minden eshetőségre felkészültek. Tudják, hogy ez a térség ilyen, ezzel együtt kell élni, de ilyen nagy rengések, mint most még nem nagyon voltak.

 

Címkék: Most
http://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/35223/pics/lead_800x600.jpg
Most
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Nincs azbeszt a Városligetben

2017.09.19. 17:05
Bebizonyosodott, hogy alaptalanok azok a híresztelések, amelyek a Városliget fertőzöttségéről szóltak.

Kósa Lajos miniszter lesz

2017.09.07. 21:25
Kósa Lajos, a Fidesz jelenlegi frakcióvezetője a Modern városok program végrehajtását felügyelő és irányító tárca nélküli miniszter lesz, várhatóan október 1-jétől.

ÉLŐ: Kormányinfó 97.

2017.09.07. 13:30
Egy nappal a kvótadöntés kihirdetése után minden bizonnyal komoly izgalmakat tartogat Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatója.

ÉLŐ: Kormányinfó 96.

2017.08.31. 13:30
A nyári szünet utáni első Kormányinfó – összességében a 96. – izgalmasnak ígérkezik, hiszen Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő izgalmas nyár után áll az újságírók elé.

Olimpia 2024: Budapest nyerhetett volna – állítja egy szakíró

2017.08.26. 09:55
Budapest jó eséllyel pályázott a 2024-es olimpia rendezésére – állítja Duncan Mackay az olimpiai és paralimpiai mozgalommal foglalkozó, tekintélyes …

A kormány kiállt Szijjártó Péter mellett

2017.08.25. 14:50
A miniszterek számára is véget ért a nyári szünet, amely után már tart az első kormányülés. Ennek szünetében tart sajtótájékoztatót Kovács Zoltán kormányszóvivő.

Új lendületet kap a magyar–izraeli kapcsolat

2017.07.18. 13:15
Budapestre érkezett Benjamin Netnanjahu izraeli miniszterelnök, aki találkozott Orbán Viktorral majd közös sajtótájékoztatón számoltak be a beszélgetésükről.

ÉLŐ: Kormányinfó 95.

2017.07.13. 13:25
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő tájékoztat arról, hogy mit és miért tett a kormány az utóbbi napokban. Izgalmas órák jönnek.

ÉLŐ: Kormányinfó 94.

2017.07.06. 13:25
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatója arról, hogy mit és miért tett a kormány az elmúlt időszakban, illetve mi várható a közeljövőben. ÉLŐ szöveges tudósítás. …

Ingyenessé vált több szolgáltatás

2017.07.01. 06:15
Díjmentessé váltak a közműcsatlakozások a lakosságnak és a kkv-knak július 1-jétől

Ezeket a cikkeket olvastad már?