Blogolj!

Merénylettel kezdődött az év Isztambulban – legalább 39 halott

Beköszöntött 2017 és már túl is vagyunk az első terrortámadáson: Isztambulban 39-en haltak meg egy a Boszporusz európai partján lévő szórakozóhely ellen elkövetett szilveszteri támadásban. A télapónak álcázott merénylő negyed kettőkor érkezett a bejárathoz, ahol lelőtt egy rendőrt és egy civilt, majd behatolva az épületbe sorozatlövő fegyverével vaktában tüzet nyitott az újévet ünneplőkre. A 700-800 vendég közül egyesek a tengerbe vetették magukat menekülés közben.

Külföldi hírügynökségek beszámolói szerint fokozott készültségben voltak a török biztonsági erők, de úgy tűnik ez is kevésnek bizonyult. Szilveszter éjszaka Törökországban 17 ezer rendőr volt szolgálatban. Szemtanúk szerint az isztambuli merénylő, vagy merénylők gépfegyverrel lőttek a tömegbe, válogatás nélkül mészárolták le az embereket. A beszámolók nem egységesek abban, hogy hányan voltak az elkövetők, de két, vagy három merénylőről lehet olvasni, azt nem tudni mi lett a sorsuk. Helyszíni beszámolók szerint arabul kiabáltak a terroristák. 

Állítólag ő az egyik támadó

Korábban arról olvashattunk beszámolókat, hogy több iszlamistát őrizetbe vettek a török hatóságok, mert a gyanú szerint szilveszter éjszakájára terveztek merényletet. 

Vezető politikusok is megszólaltak a szilveszter éjjelén 39 ember életét követelő isztambuli merényleg kapcsán. A Guardian tudósításában idézi többek között Vlagyimir Putyin, Tayyip Erdogan és más tisztviselők reakciót is.  

Az orosz államfő szerint nehéz ennél cinikusabb bűncselekményt elkövetni, mint az újévet köszöntő ártatlan civileket megtámadni, de a terrorizmustól teljesen idegen az emberi erkölcs és ezért is kötelességük a világ vezetőinek, hogy harcoljanak a terrorizmus ellen. 

A török államfő Tayyip Erdogan szerint a a terrorcsoportoknak nem csak a fegyveres támadásaival, de gazdasági, politikai és szociális támadásaival is szembe kell nézni. Erdogan szerint ezeknek a támadásoknak Törökország demoralizálása és destabilizálása a célja, ezért a török nemzetnek meg kell őriznie hidegvérét.

Francois Hollande francia elnök is szolidaritását fejezte ki. Az Élysée-palota közleménye szerint Hollande szerint mindenképpen folytatni kell a terrorizmus elleni harcot. 

Együttérzését fejezte ki az elhunytak családtagjainak és mielőbbi gyógyulást kívánt az isztambuli terrorcselekmény sérültjeinek Orbán Viktor abban a levélben, amelyet Binali Yildirim török kormányfőnek írt - írja az MTI.

"Magyarországon nagyra értékeljük, hogy Törökország és a török emberek aktív szerepet vállalnak a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben. Ez az embertelen támadás megerősíti kormányom elkötelezettségét a terrorizmussal szembeni fellépés és Törökország erőfeszítéseinek támogatása mellett" - mondta Orbán. 

A támadást nyíltan elítélte Dalia Grybauskaite litván elnök, Stefan Lofven svéd és Erna Solberg norvég kormányfő, Boris Johnson angol külügyminiszter is. 

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Johannes Hahn bővítési biztos közleményben fejezte ki az unió szolidaritását a török néppel. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökének, Ausztriának a külügyminiszter e, Sebastian Kurz, illetve Lamberto Zannier, a szervezet főtitkára elítélte a "megdöbbentő támadást". Több arab ország - Egyiptom, Bahrein, Kuvait, Libanon és az Egyesült Arab Emírségek - is határozottan elítélte a brutális terrorcselekményt.

Címkék: Most
http://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/35237/pics/lead_800x600.jpg
Most
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Nincs azbeszt a Városligetben

2017.09.19. 17:05
Bebizonyosodott, hogy alaptalanok azok a híresztelések, amelyek a Városliget fertőzöttségéről szóltak.

Kósa Lajos miniszter lesz

2017.09.07. 21:25
Kósa Lajos, a Fidesz jelenlegi frakcióvezetője a Modern városok program végrehajtását felügyelő és irányító tárca nélküli miniszter lesz, várhatóan október 1-jétől.

ÉLŐ: Kormányinfó 97.

2017.09.07. 13:30
Egy nappal a kvótadöntés kihirdetése után minden bizonnyal komoly izgalmakat tartogat Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatója.

ÉLŐ: Kormányinfó 96.

2017.08.31. 13:30
A nyári szünet utáni első Kormányinfó – összességében a 96. – izgalmasnak ígérkezik, hiszen Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő izgalmas nyár után áll az újságírók elé.

Olimpia 2024: Budapest nyerhetett volna – állítja egy szakíró

2017.08.26. 09:55
Budapest jó eséllyel pályázott a 2024-es olimpia rendezésére – állítja Duncan Mackay az olimpiai és paralimpiai mozgalommal foglalkozó, tekintélyes …

A kormány kiállt Szijjártó Péter mellett

2017.08.25. 14:50
A miniszterek számára is véget ért a nyári szünet, amely után már tart az első kormányülés. Ennek szünetében tart sajtótájékoztatót Kovács Zoltán kormányszóvivő.

Új lendületet kap a magyar–izraeli kapcsolat

2017.07.18. 13:15
Budapestre érkezett Benjamin Netnanjahu izraeli miniszterelnök, aki találkozott Orbán Viktorral majd közös sajtótájékoztatón számoltak be a beszélgetésükről.

ÉLŐ: Kormányinfó 95.

2017.07.13. 13:25
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő tájékoztat arról, hogy mit és miért tett a kormány az utóbbi napokban. Izgalmas órák jönnek.

ÉLŐ: Kormányinfó 94.

2017.07.06. 13:25
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatója arról, hogy mit és miért tett a kormány az elmúlt időszakban, illetve mi várható a közeljövőben. ÉLŐ szöveges tudósítás. …

Ingyenessé vált több szolgáltatás

2017.07.01. 06:15
Díjmentessé váltak a közműcsatlakozások a lakosságnak és a kkv-knak július 1-jétől

Ezeket a cikkeket olvastad már?