Blogolj!

ÉLŐ: a köztársasági elnökről szavaznak

Kecskés István

Áder János jelenlegi köztársasági elnök mellett Majtényi László is jelölt a posztra. Előbb a jelöltek felszólalnak a parlamentben, majd az országgyűlési-képviselők szavaznak. Első fordulóban kétharmados többség kell a döntéshez, a másodikban azonban az egyszerű többség is elegendő. 9.30-tól élőben közvetítjük az eseményeket. 

9.25

Megérkezett az urna, amelybe a képviselők bedobják majd a szavazólapokat. 

Fotó: MTI

9.29

Nem lesz túl bonyolult a forgatókönyv, ha minden a várakozások szerint alakul majd. Előbb a két jelölt szólal majd fel az országgyűlésben, ezt követően szavaznak a képviselők. A FIDESZ-KDNP frakciója Áder Jánost támogatja majd, a baloldali pártok és a függetlenek Majtényi Lászlóra szavaznak, a Jobbik pedig vélhetően nem szavaz, vagy tartózkodik, így első körben Áder János nem kapja meg a kétharmados támogatást. Így következik majd a második forduló, amelyben az egyszerű többség is elegendő, így a kormánytöbbség Áder Jánost választja majd államfőnek. 

9.36

Mi volt öt évvel ezelőtt? Áder Jánost 2012-ben választották elnökké. Akkor még többen voltak a parlamentben, így 305 szavazat került az urnába, amelyek közül három volt érvénytelen. A FIDESZ-KDNP frakció 262 képviselője szavazott rá, a Jobbik nem támogatta Áder Jánost, míg az LMP nem szavazott, míg a DK és az MSZP kivonult a teremből. 

9.38

Kezdődik a ceremónia. Kövér László házelnök köszönti a megjelnteket. Köztük Mádl Dalmát és Schmitt Pál volt köztársasági elnököt. Az is kiderült, hogy az MSZP és az LMP képviselő jelölték Majtényit, míg Áder Jánost a kormánypártok. A jelöltek 15-15 percben szólalhatnak majd fel. Kövér László ismerteti a jelöltek életrajzát. 

9.42 – Majtényi számára Göncz és Sólyom a példa

11.23

Véget ért a szavazás, az M1 helyszínen tartózkodó tudósítója szerint 11.40-re lesz meg az eredmény. 

11.24

A Jobbik képviselői nem vették fel a szavazólapokat, mert a párt képviselői alaptörvény ellenesen közvetlen elnökválasztást szeretnének. 

11.29 – Az első reakciók

Először a DK szólalt meg. A nevében demokratikus koalíció bejelentette, hogy a második körben nem szavaz, de az első ben is csak azért, hogy ne kapjon kétharmados többséget Áder János. Az MSZP viszont elemezte a jelöltek beszédeit és a párt szerint "Áder János már a köztársaságielnök-választás előtt elmondott beszédével bebizonyította, hogy alkalmatlan államfőnek, mivel fogalma sincs arról, hogy mi zajlik ma Magyarországon."

11.45 – Az első forduló eredményes, de eredménytelen

Kövér László bejelentette az első forduló eredményét, amely szerint 175 képviselő vett részt a szavazásban, akik le is adták a szavazatukat. Érvénytelen nem volt. Áder János 131, Matényi László pedig 44 szavazatot kapott, vagyis második forduló jön, mert az első forduló érvényes, de eredménytelen volt. Újabb nyolcvan perc szünet jön. 

11.47 – Egy érdekesség

Majtényi Lászlót negyvenhárom képviselő ajánlotta, de negyvennégyen szavazott rá. Áder Jánosra a FIDESZ-KDNP frakció egységesen szavazott. 

12.07 – Így szavazott Orbán Viktor

"Elnöki ügy" felirattal tette ki az alábbi képet Orbán Viktor a Facebook oldalára. 

13.15 – Áder János a köztársasági elnök!

A második fordulóban 170-en szavaztak, közülük 131-en Áder Jánosra, 39-en pedig Majtényi Lászlóra, így a következő öt évben Áder János a köztársasági elnök!

Címkék: Most
http://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/36109/pics/lead_800x600.jpg
Most
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Nincs azbeszt a Városligetben

2017.09.19. 17:05
Bebizonyosodott, hogy alaptalanok azok a híresztelések, amelyek a Városliget fertőzöttségéről szóltak.

Kósa Lajos miniszter lesz

2017.09.07. 21:25
Kósa Lajos, a Fidesz jelenlegi frakcióvezetője a Modern városok program végrehajtását felügyelő és irányító tárca nélküli miniszter lesz, várhatóan október 1-jétől.

ÉLŐ: Kormányinfó 97.

2017.09.07. 13:30
Egy nappal a kvótadöntés kihirdetése után minden bizonnyal komoly izgalmakat tartogat Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatója.

ÉLŐ: Kormányinfó 96.

2017.08.31. 13:30
A nyári szünet utáni első Kormányinfó – összességében a 96. – izgalmasnak ígérkezik, hiszen Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő izgalmas nyár után áll az újságírók elé.

Olimpia 2024: Budapest nyerhetett volna – állítja egy szakíró

2017.08.26. 09:55
Budapest jó eséllyel pályázott a 2024-es olimpia rendezésére – állítja Duncan Mackay az olimpiai és paralimpiai mozgalommal foglalkozó, tekintélyes …

A kormány kiállt Szijjártó Péter mellett

2017.08.25. 14:50
A miniszterek számára is véget ért a nyári szünet, amely után már tart az első kormányülés. Ennek szünetében tart sajtótájékoztatót Kovács Zoltán kormányszóvivő.

Új lendületet kap a magyar–izraeli kapcsolat

2017.07.18. 13:15
Budapestre érkezett Benjamin Netnanjahu izraeli miniszterelnök, aki találkozott Orbán Viktorral majd közös sajtótájékoztatón számoltak be a beszélgetésükről.

ÉLŐ: Kormányinfó 95.

2017.07.13. 13:25
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő tájékoztat arról, hogy mit és miért tett a kormány az utóbbi napokban. Izgalmas órák jönnek.

ÉLŐ: Kormányinfó 94.

2017.07.06. 13:25
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatója arról, hogy mit és miért tett a kormány az elmúlt időszakban, illetve mi várható a közeljövőben. ÉLŐ szöveges tudósítás. …

Ingyenessé vált több szolgáltatás

2017.07.01. 06:15
Díjmentessé váltak a közműcsatlakozások a lakosságnak és a kkv-knak július 1-jétől

Ezeket a cikkeket olvastad már?