Blogolj!

CEU: Sajó András Magyarország ellen ítél

Vöröscsillag ügyben sem Magyarországnak, hanem a munkáspárti politikusnak, Vajnai Attilának adott igazat

A Soros Györgyhöz köthető Közép-európai Egyetem jogi karának alapító dékánja, majd egyetemi tanára volt Sajó András, aki a Gyurcsány-kormány idején lett az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) tagja – írta csütörtökön az MTI a Magyar Idők cikkét összefoglalva.

Felidézte: a strasbourgi testület legutóbb két bangladesi migráns javára döntött Magyarországgal szemben.

A cikkben úgy fogalmaztak, hogy Sajó András "számos esetben foglalt állást" Magyarország ellen a bíróság előtt zajló ügyekben.

Az elmúlt években az EJEB egyik alelnöki posztját töltötte be. A testület legutóbb két migráns javára döntött Magyarországgal szemben, "de hasonlóan járt el például a leváltását sérelmező egykori főbíró, Baka András és az új egyházi törvény elfogadása miatt vallási egyesületté váló szervezetek esetében".

Közölték: Sajó András az EJEB bírájaként a vörös csillag viselhetőségének kérdésével is foglalkozott. A testület 2008 nyarán nem Magyarországnak, hanem a felperes munkáspárti politikusnak adott igazat. Az ítélet szerint az állam megsértette Vajnai Attila szabad véleménynyilvánításhoz való jogát, amikor 2005-ben a Fővárosi Bíróság elmarasztalta a politikust önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt.

Felidézték, hogy Sajó András szakmai pályája a rendszerváltozás előtt kezdődött.

"Az 1990-es évek elején kritizálta az alkotmányt és határozottan fellépett a halálbüntetés ellen. Termékeny szerzőként számos könyvet, cikket, tanulmányt jegyez. Korabeli írásaiban a szélsőséges liberalizmust éppúgy elveti, mint a nacionalizmust" – írták, hozzátéve: Göncz Árpád jogi tanácsadójaként is tevékenykedett, az SZDSZ-es Eörsi Mátyás pedig egy országgyűlési felszólalásában apja három kedvenc tanítványának egyikeként említette.

"Pontosan nem tisztázott, hogy a bíró milyen kapcsolatban állt Soros Györggyel", ugyanakkor tudható, hogy 1991-92-ben a Közép-európai Egyetem jogi karának alapító dékánja, majd egyetemi tanára volt.

Az Indexre hivatkozva a lap azt írta, hogy bár az EJEB magyar ügyekben születő döntéseinél leszavazhatják a magyar bírót, mégis nagy a befolyása, mert az ő tanácsához kerülnek a Magyarország elleni beadványok és a befogadott ügyeket az általa vezetett iroda készíti elő.

Az EJEB bíráit kilenc évre választja az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése, ezért tavaly dönteni kellett arról, kit jelöl Magyarország. A nyílt pályázaton nyertes Paczolay Pétert idén januárban választották be a strasbourgi testületbe.

http://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/36901/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Kövér László: hűen a kossuthi örökséghez

2017.09.26. 18:05
Kossuth Lajos példája irányt tud mutatni a 21. század magyarjainak is - mondta az Országgyűlés elnöke Pápán, a Kossuth Lajos születésének 215., pápai díszpolgárrá választásának 130. és az …

Brüsszel a "Soros-terv" szerint halad

2017.09.26. 15:50
Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárának elmondása szerint Brüsszel a "Soros-terv" szerint halad, holott a milliárdos víziója szerinti kötelező betelepítési kvótáról …

A magyar parlament nemzetiségek bizottsága is elítéli az ukrán oktatási törvényt

2017.09.26. 15:05
Az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága támogatja "a jogtipró ukrán oktatási törvény elítéléséről és az …

Blogstar kávéház

2017.09.26. 03:05
Botka vergődése, Simicska füttye, Vona tánca, kormányzati pénzszórás és Pintér Tibor vágyai keddi online lapszemlénkben.

A kormányablak az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér kialakításában is segít

2017.09.25. 21:25
A gördülékenyebb betegellátást fogja szolgálni az az informatikai rendszer, amelynek bevezetésére készül az …

Az ukrán elnök aláírta az új oktatási törvényt

2017.09.25. 21:00
Petro Porosenko ukrán elnök aláírta hétfőn az új oktatási törvényt, amit szeptember 5-én fogadott el a kijevi parlament, és ami a kisebbségi nyelveken történő oktatás visszaszorítása …

Észak-Korea szerint Amerika hadat üzent nekik

2017.09.25. 17:45
Az észak-koreai külügyminiszter szerint Donald Trump hadat üzent nekik, így most már joguk van lelőni azokat az amerikai harci gépeket, amik berepülnek az ország légterébe, vagy csak közel repülnek …

Ausztrália űrhivatalt hoz létre

2017.09.25. 17:25
Az ország a helyi űripar fejlesztésén dolgozik, így nemzeti űrhivatalt hoz létre.

Botka „nagyvonalú” ajánlatot tett az ellenzék felé

2017.09.25. 16:20
Az MSZP "nagyvonalú" ajánlattal fordul "a demokratikus ellenzéki pártokhoz" a listás választási helyek elosztása érdekében - közölte az ellenzéki párt …

A Soros-terv része a határzár lebontása

2017.09.25. 11:55
Az Orbán-kormány azonban kitart a határzár mellett, és arra kéri az embereket, mondják el véleményüket erről a nemzeti konzultációban.

Ezeket a cikkeket olvastad már?