Blogolj!

Felfüggesztették a szakszervezetek a sztrájkot

Felfüggesztették az április második felére tervezett sztrájkot a BKV-nál a szakszervezetek az új bérajánlat miatt - közölte Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) elnöke pénteken az MTI-vel. A BKV szerint a társaság mindent megtett azért, hogy a dolgozók helyzete javuljon.

Korábban Tarlós István főpolgármester azt mondta, a béremelésre vonatkozóan elutasíthatatlan ajánlatott kaptak BKV-s érdekképviseletek, a fedezet pedig rendelkezésre áll.

Gulyás Attila erre reagálva az MTI-nek azt mondta, 10+5 százalékos béremelési javaslatot kaptak szóban, írásban jövő szerdáig tudja a munkáltató megfogalmazni azt. Mivel az előzetes elvárásoknak megfelel a 10+5 százalékos emelés a VTDSZSZ és a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ) eleget tett a BKV kérésének és a tárgyalások idejére felfüggesztették a sztrájkot.

Az érdekképviseleti vezető kifejtette: a munkavállalók is elfogadhatják ezt az ajánlatot, mert az éves összevetésben megegyezik azzal, mint amit a szakszervezetek követeltek. Emlékeztetett, hogy hároméves megállapodásban összesen 30+5 százalék emelést kértek.

A feladat most az, hogy a tárgyalásokon megvizsgálják, valóban 15 százalék-e a bérnövekmény, illetve arról kell egyeztetéseket folytatni, hogy a differenciáltan adható 5 százalékot hogyan osztják el. Gulyás Attila jelezte: az igazságtalanul alacsony bérűeknek kell kapnia a legnagyobb emelést.

A BKV a hírre reagálva azt közölte az MTI-vel, hogy javaslatuk 2017-re vonatkozik, január 1-jétől visszamenőleg 10 százalékos mértéknek megfelelő személyialapbér-növelést és 5 százalékos bérfelzárkóztatásra vonatkozó béremelést tartalmaz.

Hozzátették: a BKV vezetősége mindent megtett azért, hogy a dolgozók helyzete javuljon és a BKV bérszínvonala közelíthessen a munkavállalói elvárásokhoz, valamint ne maradjon le más társaságok bérszintjétől.

A BKSZSZ és a VTDSZSZ múlt pénteken jelentette be, hogy április 18-ától háromnapos, 24-étól pedig ötnapos sztrájkot tart, mert a kollektív munkaügyi vitában nem tudtak megállapodni a bérek hosszú távú rendezéséről. A BKV akkor úgy foglalt állást, hogy szeretnék megoldani a bérfeszültségeket, de a dolgozók türelmét kérte.

Forrás: MTI

Címkék: bkv, sztrájk
http://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/36938/pics/lead_800x600.jpg
bkv,sztrájk
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Sztrájk! Ma 16 órától! - Frissítve!

2017.09.08. 15:40
Ma 16 órától éjfélig és szombaton délelőtt 10-től éjfélig sztrájkba hívják a Tesco-alkalmazottakat! Ezt Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke jelentette be.

Ennyi volt: feljelentette a BKV-t a szakszervezet

2017.08.04. 15:05
A munkavédelmi hatóságnál tett bejelentést a BKV-nál és a Volánbusznál tapasztalt munkakörülmények miatt az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ).

Kivonja a forgalomból a felújított metrókocsikat a BKV

2017.06.24. 05:30
A sorozatos meghibásodások miatt azonnal megkezdődik a 3-as metró felújított szerelvényeinek soron kívüli átvizsgálása, a fennálló hiányosságok megszüntetése. BKV több mint …

Több tízezren lesznek a CEU-tüntetésen

2017.04.09. 10:40
A Facebookon szerveződött CEU melletti tüntetésre már nagyjából 40 ezren jeleztek vissza (18 ezer ember ott lesz, 22 ezren érdeklődnek).

Ritkán sztrájkolnak a magyarok

2017.03.31. 11:30
Ennél kevesebb munkabeszüntetést Európában csak a Vatikánban tartanak! – mondta egy szakértő. Rövid magyar sztrájktörténet.

Nyolc napot sztrájkolnak a BKV alkalmazottai

2017.03.31. 10:00
Két részletben, összesen nyolc napot sztrájkolnak áprilisban a BKV alkalmazottai.

Ezeket a cikkeket olvastad már?