Blogolj!

KKM: nem tűr halasztást a konfliktus tárgyalásos rendezése

A magyar kormány elítél minden vegyifegyver-támadást, a történtek is megerősítik, hogy a szíriai konfliktus tárgyalásos rendezése nem tűr halasztást - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) pénteken.

A tárcánál a keddi feltételezett vegyifegyver-támadással kapcsolatban kiemelték: "mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ilyen szörnyűségek ne történhessenek".

Hangsúlyozták: emellett az Iszlám Állam elleni harcot is folytatni kell, a terrorszervezetet le kell győzni. Amíg ez nem történik meg, addig a térségben nem lesz béke, és az illegális bevándorlás is folytatódni fog - magyarázták.

A hosszú távú béke megteremtésének alapvető feltétele az amerikai és az orosz fél együttműködése - áll a KKM közleményében.

Amerikai-orosz megegyezés nélkül nem lehet feloldani a szíriai konfliktust, ám ettől most vagyunk a legmesszebb - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken újságíróknak.

 "Magyarországnak, Európának, de azt gondolom, az egész világnak is az az érdeke, hogy mielőbb jöjjön létre egy amerikai-orosz megállapodás a szíriai rendezésről. Ugyanakkor (...) nem túlságosan pesszimista az a kijelentés, hogy ettől most vagyunk a legmesszebb" az elmúlt éveket figyelembe véve - mondta Szijjártó Péter.

Magyarország első számú érdeke, hogy az európai szomszédságban zajló konfliktusokat a lehető leghamarabb megoldják azok az országok, amelyeknek erre ráhatásuk van - nyomatékosította.

A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország a leghatározottabban elítéli a vegyi fegyverek bármilyen típusú bevetését, és "csak a reményünket tudjuk kifejezni arra vonatkozólag, hogy a jövőben ilyen nem fog megtörténni".

Szijjártó Péter kérdésre azt is mondta: a magyar kormánynak eddig is világos volt az álláspontja azzal kapcsolatban, hogy a terrorellenes küzdelem - amelynek az egyik fő színtere éppen Szíria - talán a legfontosabb feladata ma a civilizált világnak. "És mivel Magyarország éppen az elmúlt időszakban tett újabb vállalásokat a terrorellenes küzdelemben, ezért a kétoldalú kapcsolatokra ennek a konfliktusnak eddig nem volt hatása" - tette hozzá.

Forrás: MTI

Címkék: Háború, Szíria
http://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/36927/pics/lead_800x600.jpg
Háború,Szíria
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Megölték az Iszlám Állam vezetőjét?

2017.06.11. 15:05
A szíriai állami televízió híradása szerint légicsapásban életét vesztette az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi.

Putyin: nincs bizonyíték a vegyi fegyver szíriai kormányerők általi bevetésére

2017.04.12. 12:10
A Szíriára mért katonai csapással az Egyesült Államok megsértette a nemzetközi jogot, mert azt anélkül tette, hogy bebizonyosodott …

Donald Trump: "nem vonulunk be Szíriába"

2017.04.12. 08:45
Donald Trump amerikai elnök egy televíziós interjúban leszögezte: az Egyesült Államok nem vonul be Szíriába.

Az Egyesült Államok szankciókra készül Szíria ellen

2017.04.08. 07:25
Trumpék újabb frontot nyitnak: mindenkit el akarnak rettenteni attól, hogy Szíriával üzleteljen.

Összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa az amerikai légitámadás miatt

2017.04.07. 18:55
Ha Moszkva megszavazta volna a korábbi hét ENSZ-határozatot, akkor Bassár el-Aszad szíriai elnöknek már korábban nemzetközi szankciókkal kellett volna …

Az Európai Tanács elnöke üdvözölte az amerikai légicsapásokat

2017.04.07. 12:55
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke üdvözölte pénteken a Szíriában végrehajtott amerikai légicsapásokat, mondván, hogy azok "kellő …

Nógrádi: új szakaszába lépett a háború 

2017.04.07. 09:35
Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint az amerikai légitámadással új szakaszába lépett a szíriai háború és válság.

Amerikai légicsapás Szíriára - reakciók

2017.04.07. 09:25
Izraelben a miniszterelnöki hivatal, az államfő, miniszterek és ellenzéki politikusok egyaránt üdvözölték az Egyesült Államok péntek hajnali rakétatámadását a szíriai Homsz egyik légi támaszpontja …

Putyin: az amerikai légicsapás agresszió

2017.04.07. 08:50
Vlagyimir Putyin elnök szerint a Szíria elleni amerikai légitámadás agresszió, kárt okoz az orosz-amerikai kapcsolatoknak és a terrorizmus elleni közös harcnak egyaránt - közölte pénteken Dmitrij Peszkov, a …

Ezeket a cikkeket olvastad már?