Blogolj!

Nőtt az érdeklődés a roma kultúra iránt

A nemzetközi romanap alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára az MTI-nek szombaton azt mondta, kulcsfontosságú, hogy romák és nem romák ne egymás mellett, hanem együtt éljenek. A kormány éppen ezért minden olyan programot támogat, amely a romák és a többségi társadalom közti párbeszédet, kapcsolatot javítja, bizalmat erősíti. Ebben a legfontosabb eszköz a kultúra, közel kell vinni a többségi társadalom felé a romák kulturális kincseit, mert ezzel a romák megőrzik identitásukat, és nyitnak a többségi társadalom felé is. Az államtitkár szerint a többségi társadalom nyitottabb lett a roma kultúra felé, és ebben jelentős szerepe van híressé vált roma származású könnyűzenei előadóknak, tehetségkutatók roma művészeinek is.

Czibere Károly kiemelten fontosnak nevezte, hogy ne csak országos, hanem helyi programok is legyenek, hogy a kisebb közösségek is nyitottak legyenek egymás kulturális kincseire. Ebben segítséget nyújt egy 50 millió forintos, pénteken kiírt pályázat is, amely helyi közösségeknek nyújt támogatást kulturális események megvalósítására. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az elmúlt években javultak a romák életkörülményei, körükben 40 százalék fölé emelkedett a foglalkoztatottság, és az elszegényedésnek való kitettségük is enyhült, bár még bőven van tennivaló.

A nemzetközi romanapot minden évben április 8-án tartják annak emlékére, hogy 1971-ben Londonban e napon rendezték meg a romák első világkongresszusát, amelyen elfogadták a roma nép zászlaját és himnuszát. 1990-ben, a negyedik Roma Világkongresszuson döntöttek arról, hogy április 8-át nemzetközi roma ünnepként ismerik el. Utóbb az ENSZ a roma kultúra világnapjává nyilvánította április 8-át.

Címkék: Roma
http://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/36977/pics/lead_800x600.jpg
Roma
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

FARKAS FLÓRIÁN: Nem rólam, hanem színtiszta politikai támadásokról van szó

2017.05.26. 14:20
Hosszú-hosszú idő után kilépett a fényre a Lungo Drom vezetője. Mondjuk pompás díszletet választott: a Fidesz felújított székházát és …

Ezeket a cikkeket olvastad már?