Blogolj!

Cseh László: "Igyekszem példamutatóan élni"

Kecskés István

Ha van magyar sportoló, akinek az elfogadottsága, az eredményeinek és az emberi kvalitásainak elismerése megkérdőjelezhetetlen, akkor az Cseh László úszó. Négyszeres olimpiai ezüst- és kétszeres bronzérmes, kétszeres világbajnok, tizennégyszeres Európa-bajnok – és ezek csak a nagymedencés sikerei, emellett mindent egybevetve százszor nyert itthon az országos bajnokságokon. Egy nemzet Lacija, aki minden magyar sportot szerető ember szívében tiszteletbeli olimpiai bajnok. Eközben elmúlt harminc éves, tagja az úszószövetség elnökségének is, de egyelőre a sport fontosabb a számára, mint az iroda.

Miközben tudom, hogy nagy lendülettel készül a nyári budapesti világbajnokságra most is egy olyan rendezvényen találkoztunk, amikor az asztalnál ülnek elnökök és egy államtitkár is. Kezd egy kicsit átalakulni az élete?

Arról még nincs szó, talán csak azért van ez így, mert régóta vagyok benne az úszósportban, sokan ismernek és hívnak el rendszeresen rendezvényekre. Több dologban tudok részt venni, de nem tolódott el a hangsúly az edzésekről.

Mondjuk megértem, mert az utóbbi időben nem lehetett könnyű az úszószövetség elnökségi tagjának lenni.

Nem volt túl szerencsés az utóbbi időszak… Sokan többet gondolnak egy ilyen poszttal kapcsolatban, mint ami valójában. Attól, hogy valaki elnökségi tag, nem élvez semmiféle – mondjuk anyagi – előnyt, de még csak szívességet sem akar tenni senki, a hétköznapjaimra semmiféle hatása nincs például ennek a feladatnak. Az más kérdés, hogy amit ebben a minőségemben mondok, vagy teszek az egész úszósport jobbításának érdekében, az nemcsak egy ember érdekeit, nemcsak a saját pályafutásomat befolyásolhatja, hanem többekét is.

Emlékszem egy esetre amikor valaki hallotta egy beszélgetését, amelyben megosztotta a keserűségét egy ismerősével, majd nem sokkal később megjelent az interneten, hogy távozik a szövetség elnökségéből. Ez volt az elmúlt hónapok legnehezebb pillanata?

Furcsa egy helyzet volt. Lehet, hogy rosszul is kezeltem azt a szituációt…

Úgy tűnt, hogy akkor felbosszantották, pedig ez talán nem jellemző...

…igen, de túl hirtelen ítélkeztem és kiderült, hogy valószínűleg is nem is úgy volt az egész szituáció, ahogy én azt gondoltam. Akkor én is hibáztam, de annyira feszült idegállapotban voltam, tenni akartam azért, hogy jobb legyen a helyzet és mindenki elégedettebb legyen, hogy ez egy kicsit félrecsúszott. Remélem, hogy már beléptünk a nyugalom fázisába.

Volt olyan, amikor megfordult a fejében, hogy lemond és hagyja az egész elnökséget a fenébe?

Igen, mert nem tudtam, hogy mi a helyes döntés. Többször szóba is hoztam ezt, de az sem biztos, hogy a legjobb megoldás, ha mindenki lemond és fejetlenséget hagyunk a szövetségen belül.

Az egész ügy alapja, amely aztán Gyárfás Tamás leváltásához vezetett, az volt, hogy Hosszú Katinkáék egy sor panaszt fogalmaztak meg az úszók mindennapjaival kapcsolatban. Ezek kivizsgálására született egy bizottság, amelynek ön is a tagja volt. Milyen eredménnyel zárult a tényfeltárás?

Már csak egy olyan ügy van, amit nem tudtunk megoldani. Ugyanakkor az is fontos, hogy nem kell külön vizsgálóbizottság, hanem az lenne a jó, ha a felvetődő problémákkal egyből a szövetséghez fordulnának az érintettek és a megfelelő emberek foglalkoznának az ügyekkel.

Kívülállóként úgy látom, hogy az ön helyzete azért sem könnyű, mert az előző elnökkel is együtt tudott dolgozni és a mostanival is jó a kapcsolata.

Nem is kell senkivel rosszban lenni. Lehetnek nézeteltérések, sokszor kerülhet szóba olyan dolog, amivel én nem értek egyet, de ezeket a problémákat valamilyen úton módon meg kell tudni beszélni. Az nem megoldás, hogy valakit, vagy akár a teljes úszószövetséget ignorálunk, valamilyen kommunikációt mindenképpen folytatni kell.

Nyakunkon a nyári, budapesti vizes világbajnokság. Az úszószövetség elnökségi tagjaként, vagy sportolóként szeretne elégedettebb lenni a végén?

Egyértelműen sportolóként! Bízom a magyar csapatban, ha csak elnökségi tagként készülnék az eseményre, akkor nyugodt lehetnék az eredmények miatt, mert nagyon erős a csapatunk. Magamból kiindulva csak egyetlen egy probléma lehet, a hazai közönség nyomása. Remélem, mindenki idejében felismeri, hogy ezzel foglalkozni kell. Erre figyelni kell és akkor talán ezt is ki tudjuk zárni.

Nehezen kezeli ezt a helyzetet? Nem akarom elkeseríteni, de akárhonnan nézzük a többség azt mondja, hogy önnek hazai vízben világbajnoknak kell lennie.

Nem ez a baj, mert én is nyerni szeretnék. Ott lesz egy tizenegynéhányezres lelátó és az tele lesz magyarral. Ha odamegy az ember a medencéhez, akkor mindenki hangosan kiabál majd, ennek az elviselésére, feldolgozására is fel kell készülni. És azért ez sem lesz ám egyszerű feladat.

Nem az lenne a szerencsés, ha ez a hangulat feldobná?

Mindenképpen át kell fordítani ebbe az irányba. Az lenne a jó, hogy bemész, meghallod a közönség morajlását és úgy érzed, hogy már nem is kell beugrani a medencébe, vizes sem leszel, mert a víz felett lebegsz. De mindenképpen ki kell zárni ennek a negatív hatását, hogy úristen most mennyi ember előtt kell jól úszni és mi van, ha nem sikerül?

Mi lesz a jó úszás a hazai világbajnokságon az ön számára?

Úgy ugrok be a vízbe, hogy győzni szeretnék én akarok a legjobb lenni. Akkor elégedett leszek, ha kiadok magamból mindent, nem rontok el semmit, ha a legjobb időmet teljesítem, akkor már elégedet leszek és már mindegy is , hogy hányadik leszek.

Ha a legjobb idejét teljesíti, akkor világbajnok lesz?

Nem egyértelmű. Nem is szeretek ilyet kijelenteni. A tavalyi évben is nekem volt a legjobb időm, az eredmény mégsem olyan lett, amilyet szerettünk volna. Úgyhogy azt mondom, hogy ugorjunk neki, jussak be a döntőbe és ha már ott vagyok, akkor a nyolc közül a legjobb szeretnék lenni.

Ez az utolsó világversenye, vagy van még erő és motiváció?

Még ilyet nem mondok. Egyelőre szeretem, csinálom, élvezem, fel tudok kelni reggel és ameddig van eredmény addig csinálom. Azért edzeni, hogy éppen bekerüljek a döntőbe, annak nincs értelme, kellenek a sikerek.

Mi változott ön körül az elmúlt években?

Teljesen más lett az edzésmunkám, mint volt korábban. Lehet, hogy ugyanúgy reggel hatkor edzünk, de a hasonlóságok felsorolását itt be is fejezhetjük. Az utolsó három évben teljesen más munkát végzünk és ennek meg is van az eredménye.

A legnehezebb része ez a hajnali kelés lehet.

Azt nem lehet megszokni, soha nem tudom kialudni magam, de ha nem élvezném, akkor nem csinálnám.

Mi jön majd az úszás után?

Erre nem tudok mit mondani, gondolkodom rajta, de úgy érzem, hogy van még keresnivalóm a medencében.

Amikor a baráti beszélgetések közben szóba kerül – nemcsak Halásztelken –, akkor szinte mindenki azt mondja, hogy ön az egyik leghitelesebb magyar sportember.

Örülök, ha ez így van. Próbálok minden versenyen a legjobb tudásom szerint úszni és nem mást hibáztatok, ha valami nem úgy sikerül, ahogy szeretném. Persze nemcsak a medencében, hanem azon kívül is igyekszem példamutatóan élni. Remélem sikerül.

http://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/37173/pics/lead_800x600.jpg
Cseh László,Hosszú Katinka,Interjú,úszás,vizes vb
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Dr. Papp Lilla: Ki kell használni a startupokat támogató szervezeteket

2017.08.13. 10:00
Dr. Papp Lilla Magyarországról indult, Svájcban alapított startupot most pedig Európa és India felé terjeszkedne. Az iparjogvédelmi jogász beszélt arról, …

Hornyák Tibor: A 24.hu megsértette a magánélethez való jogomat

2017.08.10. 16:45
Az Erzsébet Táborok fő szervezőjének rendesen nekirongyolt a 24.hu. Napi 110 ezer forintos szállásbérlésről szól az oknyomozás. Hornyák Tibor lett a célpont, de …

Németh Szilárd: Botrányt kellett csinálniuk

2017.08.04. 17:05
Soros érdekében áll, hogy folyamatos botrány legyen Magyarországon a jövő évi választásokig. Ha folyamatos botrány van, akkor lehet azt mondani, hogy nincs béke, nincs nyugalom, nincs rend az országban …

Georg Spöttle: A migránsokkal a lakosság cserélődése zajlik nagy ütemben

2017.08.04. 10:00
Georg Spöttle szakértőként, amolyan megmondó emberként tűnik fel az elmúlt esztendőkben a közmédia különböző műsoraiban. Mégis misztikus …

Tovább javította az országimázst a vizes világbajnokság

2017.08.01. 11:40
A vizes világbajnokság hatása kimagaslóan jó Magyarország imázsára, a külföldi turisták elégedettek az országgal - ismertette Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség …

Csaknem félmillió néző látogatott ki az úszó-vb öt helyszínére

2017.07.31. 14:15
Csaknem félmillió, 485 ezer néző tekintette meg az öt helyszínen a budapesti és balatonfüredi vizes világbajnokság versenyeit - mondta Seszták Miklós, a …

Grezsa István: Közmegegyezés kell Trianon igazságtalanságáról

2017.07.30. 08:30
Tusnádfürdő szabadegyetem után mindig érdemes egy indulatoktól, érzelmektől mentes, higgadt nemzetpolitikai mérleget vonni. A blogstar.hu kérésére erre …

Dézsy Zoltán: A félelmemet mindig legyőzte az újságírói kíváncsiságom

2017.07.18. 07:00
A Seuso-kincsek legendás útja több országon átívelő történet, amiben közrejátszott a politika, pénz és a hatalmi harcok. Dézsy Zoltán …

Óriási siker: Budapest rendezheti a 2024-es rövidpályás úszó vb-t

2017.07.17. 13:15
Budapest rendezheti a 2024-es rövidpályás úszó-világbajnokságot.

Féláron utazhatnak a szurkolók

2017.07.14. 13:30
A MÁV-csoport ötvenszázalékos utazási kedvezménnyel, megerősített szolgálattal és utasbiztonsági kampánnyal várja a pénteken kezdődött magyarországi vizes világbajnokság szurkolóit.

Ezeket a cikkeket olvastad már?