Blogolj!

Gáspár Győző többet árt, mint használ?

Kecskés István

Gáspár Győző megint bajban van, hiszen ismét az adóhatóság célkeresztjébe került. A roma előadóval ez nem először esik meg: korábban adócsalás miatt állt már bíróság előtt. Akkor lényegében megúszta. A kérdés az, hogy mit jelent a magyarországi romák megítélésében egy olyan életút, mint az övé?

A vád most sem kicsi: a gyanú szerint az énekes, előadóművész testvérével és másik három társával luxusautókat adott el úgy, hogy az áfát nem fizették be. Emellett a Romantic volt tagja 50 milliót sikkaszthatott egy román cégen keresztül.

Az első bírósági ítélet: maguk kérték, hogy takarják ki a szemüket (Fotó: bors)

Gáspár Győző 1999-ben tűnt fel először a Romantic frontembereként. Akkor a tibli-tangli műfaj egyik új színfoltjaként gyorsan népszerűvé vált, de gyorsan kiderült róla, hogy a magamutogatása miatt, a bulvársajtó egyik legjobb alanya lehet. A hentes végzettségű fiatalember a családi vagyont felhasználva futott be és vált teljes mértékben önjáróvá. Ugyanakkor a pályafutása elején még el tudta adni magát, mint a romák egyszerű fiának. Az életét később meghatározó valóságshow műfajjal először a BigBrother magyarországi sztároknak szóló verziójában ismerkedett meg. A bentlakásos műsorban először mutatta meg magáról, hogy mennyire nem bonyolult személyiség.

Az igazi áttörést s 2005-ben beindított Győzike Show hozta meg a számára, amely a várakozáson felüli nézettséget hozott, mert akadt olyan adása, ami kétmilliónál is több embert ültetett a képernyő elé. Ez a sorozat felszínre hozta Gáspár Győző személyiségét – hogy ez kreált, vagy valódi az sosem derült ki –, de ekkor már egy ország jelentős része úgy tekintett rá, mint egy sötét bunkóra. A fenenagy népszerűség Gáspár Győzőt közel lökte a helyi politikához is: 2006-ban harcba szállt Nógrádmegyer polgármesteri székéért, de a megkapott 37 szavazat kevésnek bizonyult a sikerhez. Eközben persze olyan fellépéseket is vállalt, mint például az Activity show, amelyben kiderült, hogy olvasni sem tud tökéletesen, mert a terpeszállás helyett valamiért a terepszállás – amúgy talán nem is létező – szóösszetételt mutogatta el lelkesen. Vagy éppen benne volt a Celeb vagyok, ments ki innen első szériájában, amelyből kiderült, hogy egy igazi hisztis, beszari emberről van szó, aki a pénzért naponta csinál magából hülyét a legnézettebb műrsorsávokban.

Pénzért mindent elvállalt

A sok szereplés meghozta a nagy bevételt is, ez pedig magával rántotta az első gyanúsítást. A 2013-ban meghozott jogerős ítélet pillanatában Győzike 8, Bea asszony pedig 12 millió forint adóval tartozott az államnak, előbbi 1 év 8 hónap, utóbbi pedig másfélév börtönt kapott, ám mindkettőjük esetében felfüggesztették az ítélet végrehajtását. Ezt az ügyet gyakorlatilag azonnal követte egy pénzmosással és csalással kapcsolatos vád, amelyet Győző a következőképpen magyarázott ki: állítása szerint a nagymamája adott neki 196 millió forintot, ebből három házat vásárolt a leendő dédunokáknak és a nagyi emellett még 150 milliós vagyonát is az egykori énekesre hagyta. Ezt a magyarázatot végül elfogadták, de közben ismét feltűnt a neve a NAV adósokat megnevező listáján, mert újra 180 napot meghaladó adótartozása volt – ráadásul 10 millió feletti összegről beszéltek.

Gáspárék amúgy tartósan helyet béreltek maguknak a NAV feketelistáján, mert még 2015-ben is javában ott szerepeltek. Az idei év elején kiadott dokumentumban nem szerepel a nevük, csak egy Gáspár Dezsőé, aki Salgótarjáni bejelentett címmel rendelkezik – de ez nyilván egy fatális véletlen.

Együtt sírnak, együtt nevetnek?

Már csak azért is, mert a Gáspár családnak megvan a maga baja, hiszen a múlt héten adta hírül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása alapján az MTI, hogy 40 millió forintos költségvetési csalással gyanúsítanak egy Nógrád megyei testvérpárt. A sajtó hamar kiderítette, hogy Gáspár Győzőről és testvéréről, valamint még három társukról van szó. A gyanú szerint Győzike és testvére 2014 nyarától mostanáig nagy értékű autókat vásároltak saját, külföldön bejegyzett cégek nevére, majd azokat olyan magyar vállalkozásoknak adták tovább, amiket saját embereik, strómanjaik vezettek. Végül az autók többségét haszonnal eladták. Céljuk az áfafizetés megkerülése volt.

Be kell látni Gáspár Győző egy jelenség. A bejegyzés címében feltett kérdésre pedig a válasz egyszerű: Győzike ma már jóval többet árt a romák magyarországi megítélésének, mint használ. A társadalom egyébként vélhetően a helyén kezeli a celebet, egy kevéssé szerethető idiótának tartja.

 

 

 

http://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/37274/pics/lead_800x600.jpg
adócsalás,Gáspár Bea,Gáspár Győző,NAV
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

66 milliót ér a Röszkén lefoglalt „szagos fű”

2017.07.28. 09:00
Közel 33 kilogramm, 66 millió forintot érő marihuánagyanús anyagot találtak Röszkén egy személyautóban a szegedi pénzügyőrök.

Cigicsempészek buktak le Röszkén

2017.07.13. 12:45
Összesen 769 doboz adózatlan cigarettát foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei két személyautóban Röszkén. A sofőrök ellen feljelentést tettek, az egymillió forint értékű – két ügyet …

Pótkerékben találták Röszkén a narkót

2017.06.29. 08:05
Több mint 10 kiló marihuánagyanús anyagot találtak a magyar fináncok egy személyautóban a röszkei határállomáson.

Kábítószerrel, gyógyszerrel, cigarettával buktak le a csempészek Röszkén

2017.06.22. 08:35
Közel két kilogramm kábítószert, 6438 levél gyógyszert és 266 doboz cigarettát találtak a fináncok egy mikrobuszban és egy személyautóban …

1700 oldalas vádirat a 2 milliárdos ÁFA-csalás ügyében

2017.05.31. 10:00
Több mint kétmilliárd forint ÁFA-t csalt el a Csongrád Megyei Főügyészség szerint az a 29 vádlott, akik egy bűnszervezet keretében országos áruházláncot is működtetve …

Görögből hozott ezer hamis órát a szenegáli csempész

2017.05.25. 10:30
Görögországban vette az órákat, román buszon hozta, Magyarországon bukott le a szenegáli csempész. Vagyis igencsak „nemzetközi” jelleget öltött az a bűncselekmény, amit a NAV …

Győzike hűvösre kerülhet

2017.04.15. 13:50
A NAV 40 milliós költségvetési csalással és 50 milliós sikkasztással gyanúsítja a celebet.

Ezeket a cikkeket olvastad már?