Blogolj!

Francia elnökválasztás: Le Pen és Macron juthat a második fordulóba

A centrista Emmanuel Macron és a szélsőjobboldali Marine Le Pen jut tovább a francia elnökválasztás első fordulójából a május 7-i második körbe.

Eddig mindenhol ők ketten vezetnek: Macronnak 23,7, Le Pennek 21,7 százalékot jósolnak. Kantar Sofres Onepoint-nál fej fej mellett állnak 23 százalékkal.

A konzervatív François Fillon és a szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon az összesben le van maradva, 19-19,5 százalékra becsülték várható eredményüket.

Benoît Hamon a felmérésekben jelzettnél is rosszabbul, csak 7 százalékkal végezhet az ötödik helyen, ami történelmi vereséget jelent a kormányzó szocialistáknak.

A szavazatokat már számolják, hamarosan tényleges részeredmények is jönnek. Közben a Le Figaro szerint többen a Place de la Bastille-on tiltakoznak Le Pen várható továbbjutása miatt.

Fillon és Hamon bejelentette, hogy Macron-ra szavaz majd több más politikus mellett. 

Marion Maréchal-Le Pen, Marine Le Pen unokahúga annyit mondott, hogy ez az eredmény „történelmi győzelmet jelent a nacionalistáknak” és mindenkit szavazásra bíztat. 

Macron az előrejelzések szerint a nagy esélyes, a Terrain szerint 71-29-re nyerne Le Pen ellen.

Macron mindig is próbálta eltávolítani magát az elég népszerűtlen Francois Hollande-tól és saját mozgalmat alapított En Marche! néven. A kampányban a politikai élet megújítását, és az ország hagyományos politikai megosztottságának felszámolását ígérte. Esetleges megválasztása újszerű lenne, hiszen korábban még soha nem került közel magát függetlennek valló jelölt az elnökséghez.

Marine Le Pen Marcon-nal szemben globalizációkritikus és bevándorlóellenes nézeteket vall.  Az eurózóna otthagyását és EU-tagságról szóló népszavazást is ígérte. 2012-ben a harmadik helyen végzett 17,9 százalékkal. 

http://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/37499/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,elnökválasztás,Franciaország,Most
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A kormányablak az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér kialakításában is segít

2017.09.25. 21:25
A gördülékenyebb betegellátást fogja szolgálni az az informatikai rendszer, amelynek bevezetésére készül az …

Az ukrán elnök aláírta az új oktatási törvényt

2017.09.25. 21:00
Petro Porosenko ukrán elnök aláírta hétfőn az új oktatási törvényt, amit szeptember 5-én fogadott el a kijevi parlament, és ami a kisebbségi nyelveken történő oktatás visszaszorítása …

Észak-Korea szerint Amerika hadat üzent nekik

2017.09.25. 17:45
Az észak-koreai külügyminiszter szerint Donald Trump hadat üzent nekik, így most már joguk van lelőni azokat az amerikai harci gépeket, amik berepülnek az ország légterébe, vagy csak közel repülnek …

Ausztrália űrhivatalt hoz létre

2017.09.25. 17:25
Az ország a helyi űripar fejlesztésén dolgozik, így nemzeti űrhivatalt hoz létre.

Botka „nagyvonalú” ajánlatot tett az ellenzék felé

2017.09.25. 16:20
Az MSZP "nagyvonalú" ajánlattal fordul "a demokratikus ellenzéki pártokhoz" a listás választási helyek elosztása érdekében - közölte az ellenzéki párt …

Blogstar kávéház

2017.09.25. 04:30
Merkel állandósága, Soros kottája, elitista víziók, fapados ellenzékiség, unatkozó politikusfeleségek és kihűlt hitvesi ágy hétindító online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2017.09.24. 02:45
Orbán lefejezése, Merkel ördögi fegyelmezése, vasúti terror, forrongó medencék, hazaárulók és provokátorok vasárnapi online lapszemlénkben.

Madrid átvette az irányítást a katalán rendőrség felett

2017.09.23. 19:55
A madridi központi kormányzat szombaton átvette az irányítást a katalán rendőrség felett az október 1-jére kitűzött katalán függetlenségi népszavazás előtt.

Magyarellenes iskolai támadás Erdélyben - Felelősségére figyelmeztet az RMDSZ

2017.09.23. 19:00
A román médiát és a politikusok egy részét is felelősség terheli azért, hogy két román fiú egy magyarul beszélő ötödikes kislányra …

Magyarország kétféle választ ad az ukrán oktatási törvényre

2017.09.23. 15:30
Magyarország diplomáciai választ is ad az ukrán oktatási törvény elfogadhatatlan módosítására, ugyanakkor folytatja a humanitárius segítségnyújtást is - közölte …

Ezeket a cikkeket olvastad már?