Blogolj!

Józsefvárosban a Fidesz, Zuglóban a baloldal győzött

Két időközi önkormányzati képviselő-választást is tartottak vasárnap a fővárosban. Az egyiken a Fidesz, a másikat a baloldal jelöltje diadalmaskodott.

Sántha Péterné, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a józsefvárosi időközi önkormányzati képviselő-választást.

Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), Józsefváros polgármestere vasárnap esti sajtótájékoztatóján ismertette, hogy a jelöltet - aki a kerület alpolgármestere - a választásra jogosultak 46 százaléka támogatta. Elmondta azt is, hogy az adatok 100 százalékos feldolgozottsága mellett a függetlenként induló Pityinger László a voksok több mint 27, Bolba Márta pedig több mint 19 százalékát kapta. Huszár Péter, a Jobbik jelöltje 5,97 százalékot ért el, Konczos Lászlóra, a Magyar Munkáspárt jelöltjére pedig hatan szavaztak. A polgármester értékelése szerint akik Sántha Péternének adtak felhatalmazást, azok a rendre, a biztonságra és Józsefváros további fejlődésére szavaztak, s ez megerősíti az önkormányzat vezetését abban, hogy jó az irány, helyes úton járnak.

Kocsis Máté kitért arra, hogy a VIII. kerületben 1990 óta hagyományosan alacsony a választási részvétel, a mostani voksoláson a jogosultak alig több mint 17 százaléka vett részt. Ez azt is jelzi ugyanakkor, hogy összességében rendben vannak a dolgok, nincs felfokozott választási hangulat, s az ellenzék sem tudott olyan mértékben mozgósítani, ahogy gondolta. Kifejtette, a helyzetet árnyalja, hogy "Soros György által pénzelt álcivilek" megpróbálták becsapni az embereket és saját ideológiáikat igyekeztek eladni a józsefvárosiaknak. Egytől egyig beálltak olyan jelöltek mögé, akiket függetlennek hazudtak - jelentette ki.

A polgármester megjegyezte: amit Pityinger László korábbi dalszövegírója megüzent, miszerint Józsefváros nem az, ami régen volt, azt ma a választók is megüzenték neki. Ez egy világos üzenet, annak a "gengszterkultúrának", amit képvisel, nincs helye, politikai többsége, társadalmi támogatottsága - fogalmazott Kocsis Máté, aki szóvá tette, hogy a média egy része Pityinger László kampányának építésén dolgozott és stábtagként viselkedett.

Sántha Péterné a tájékoztatón megköszönte a szavazóknak a bizalmat és jelezte, folytatni kívánja 6,5 éve megkezdett munkáját, hogy Józsefvárosban az emberek jobban éljenek. Kocsis Mátét kérdezték a baloldali szavazatok összesített számáról is, amire úgy reagált: nem lehet azokat összeadni, véleménye szerint aki egy kétgyermekes evangélikus lelkészre szavaz, az nem szavaz Pityinger Lászlóra és ez fordítva is igaz.

A VIII. kerület 6. választókerületében azért tartottak időközi voksolást, mert Balogh István (Fidesz-KDNP) képviselő január 31-ével lemondott mandátumáról, a választói névjegyzékben mintegy 5500-an szerepeltek.

Bitskey Bence, a Demokratikus Koalíció (DK), az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltje nyerte az időközi önkormányzati képviselőválasztást a főváros XIV. kerületében.

Makranczi László, Zugló jegyzője arról tájékoztatta vasárnap este az MTI-t, hogy a győztes 790 szavazatot szerzett. Ismertetése szerint Somodi Zoltán Józsefre, a Fidesz-KDNP jelöltjére 404-en szavaztak, Drevenka Monika, a Civil Zugló Egyesület és az Együtt közös jelöltje pedig 173 szavazatot kapott. Az LMP színeiben indult Csordás Balázs Gyula 81, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot képviselő Tóth Imre 109, a Magyar Munkáspárt jelöltje, Szentpáli Kolos pedig 6 szavazatot kapott.

A jegyző elmondta azt is, hogy az 5922 választásra jogosult mintegy negyede, 1569 ember ment el szavazni és mindössze hat érvénytelen szavazat volt az urnákban. Kitért arra is, hogy rendbontás nem történt a választással összefüggésben, a választási jogszabályok megsértése miatt érkezett kifogásokat pedig már elbírálták.

A XIV. kerület 3. számú egyéni választókerületében azért tartottak időközi képviselő-választást, mert az egy évvel ezelőtt tisztázatlan körülmények között eltűnt MSZP-s önkormányzati képviselőnek, Sápi Attilának a jogszabályok szerint január végén megszűnt a mandátuma.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke vasárnap este a Facebookon mondott köszönetet Bitskey Bencének és támogatóinak. Mint írta, "győzelme messze felülmúlta a 2014-es eredményt. A kétkedők még egy bizonyítékot kaptak, hogy le tudjuk győzni a Fideszt. Dolgozni kell. Az esélyek latolgatása helyett, fanyalgás helyett, a demokraták belső küzdelme helyett tenni kell a dolgunkat. Ezt értik és értékelik a választók".

Forrás: MTI

http://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/37511/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A hatóság elrendelte az Auróra Kioszk és Auróra Kert azonnali bezárását

2017.06.28. 17:40
Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Polgármesteri Hivatalának jegyzője szerdán bezáratta az Auróra utca 9. és 11. szám alatti Auróra …

Matolcsy Ádám, Matolcsy György fia vette meg az Origó kiadóját

2017.06.28. 17:10
A Matolcsy Ádám vezette Magyar Stratégiai Zrt. vette meg a korábbi New Wave Media és Origo Media portfólió egyesítéséből tavasszal létrejött New Wave Media Group …

Igazi sztárparádé lesz a vizes vb megnyitóján

2017.06.28. 15:00
Emeli Sandé, Eötvös Péter, Herczku Ágnes, Bogányi Gergely, valamint további 510 művész működik közre a budapesti FINA vizes világbajnokság július 14-i nyitórendezvényén.

Leállt a MÁV szervere

2017.06.28. 13:05
Elektromos kábelátvágás miatt leállt a MÁV Déli pályaudvaron lévő szerverterme, az erről üzemeltetett informatikai rendszerek délelőtt 10 óra után leálltak. Szünetel az internetes jegyértékesítés is.

Részeg kamionos, fagyban szenvedő migránsok

2017.06.28. 12:20
Olyan bolgár kamionossal szemben emelt vádat a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség, aki idén januárban öt iraki állampolgárt csempészett Magyarország területére, majd egy benzinkúton berúgott és …

Blogstar kávéház

2017.06.28. 03:50
Ellenzéki harakiri, megszívatott diákmunkások, életveszélyes metróbuhera, Merkel őrülete és Zuckerberg jótékonysága szerdai online lapszemlénkben.

Hackertámadás ért Ukrajnában több bankot és szolgáltató vállalatot

2017.06.27. 18:30
Globális méreteket kezd ölteni az Oroszországban és Ukrajnában kitört zsarolóvírus-fertőzés a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat jelentése …

Álljunk ki Magyarországért! – ÉLŐ, Orbán Viktor beszéde

2017.06.27. 14:55
Orbán Viktor miniszterelnök értékeli a Nemzeti Konzultációt, amelyen közel 1,7 millióan vettek részt. Komoly kérdések voltak, hiszen lényegében hazánk …

Kannabiszon bukott meg a szegedi narkóárus

2017.06.27. 12:40
A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség indítványára a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte azt a szegedi fiatalembert, aki kannabiszt árult. A 20. életévét még be sem töltött férfit 2017. …

Fidesz: a Soros-szervezeteknek átláthatóan kell működniük

2017.06.27. 11:15
A Fidesz szerint a Soros-szervezeteknek átláthatóvá kell tenni működésüket.

Ezeket a cikkeket olvastad már?