Blogolj!

ÉLŐ: Magyarország a téma Brüsszelben

Cikkünk folyamatosan frissül. 

Brüsszelben hazánkról vitáznak majd, az elhangzottakat élőben közvetítjük. 

A CEU-val kapcsoltos törvény miatt vettek elő minket, így vélhetően hangos vita lesz. 

Brüsszelben amúgy tüntettek a CEU pártiak és azok is, akik a kormányt támogatják.

Orbán Viktor ezzel a Facebook poszttal indult el Brüsszelbe. 

Miért pont a CEU-val kapcsolatban kezdeményeztek vitát Brüsszelben? Logikus kérdés, már csak azért, mert amúgy a liberálisok értelmezése szerint a felsőoktatási törvény mellett a civilszervezeteket és a migránsokat érintő rendelkezések is abba a körbe tartozhatnak, amelyek néhány vélemény szerint uniós kötelezettséget sért. Ez már csak azért is érdekes, mert 

az oktatás ügye nem uniós hatáskör. 

Persze a jogászok piaci érvekkel álltak el, mert szerintük a magyar törvény a magánegyetemek szolgáltatásait korlátozza. 

Franz Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke kezdi majd felszólalások sorát, őt Orbán Viktor követi majd, ezt követően a politikai csoportok vezetői, az EP-képviselők jönnek, majd az azonnali kérdések lesznek soron és Timmermans zárja le a témát. 

El is kezdődött a vita. 

"A CEU egy koronaékszer – mondta Franz Timmermans. – Úgy döntöttünk, hogy szabályszegési eljárást kezdünk Magyarország ellen."

Az EP alelnöke azt is bejelentette, hogy a civil törvény kapcsán is eljárást kezdeményeznek ellenünk. Emellett kérdésesnek nevezte, hogy az illegális bevándorlókkal kapcsolatban hozott törvények megfelelnek-e az európai előírásoknak. 

Timmermans elmondta, hogy ismerik az "Állítsuk meg Brüsszelt!" kampányt, s mindjárt megvédte az EU-s díjszabást, majd arról beszélt, hogy külön kell választani az illegális bevándrolókat a menekültektől. Amúgy minden konzultációs kérdéssel kapcsolatban azt mondja az alelnök, hogy Brüsszelt nem kell megállítani. 

Orbán Viktor nem sokat várt: emlékeztetett arra, hogy a Tavares jelentés is elbukott korábban és azonnal felvetette azt, hogy nemcsak az Európai Parlamenttel van vitánk, hanem egy amerikai pénzügyi spekulánssal is. A miniszterelnök a következő mondatában meg is nevezte Soros Györgyöt. 

Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon csökken az államadósság, fogy a munkanélküiek száma. "Magyarország sikere, az Unióé is" – jelentette ki Orbán Viktor. 

"Elterjedt az a hír, hogy a magyar kormány bezáratta Soros György pénzügyi spekuláns magyarországi egyetemét" – mondta a miniszterelnök, majd idézte a CEU rektorát, aki arról tájékoztatta kollégáit, hogy az egyetem a jövőben is működik majd. 

"Magyarországon rendszeresen megkérdezzük az ország polgárait, az elmúlt években négy alkalommal is tartottunk nemzeti konzultációt, javaslom önöknek is ezt a formát" – mondta Orbán Viktor. Aki hozzátette, hogy Magyarország és a kormány elkötelezettsége az Unióval kapcsolatban nem kérdőjelezhető meg. 

"Ugyanakkor számos tekintetben elégedetlenek vagyunk az EU működésével

és szeretnénk megreformálni" – folytatta a magyar miniszterelnök. 

"Hogy kivel élünk együtt – annak eldöntése csak a magyar emberek dolga lehet" – jelentette ki a nemzeti konzultáció kapcsán. 

"Nem szeretnénk, ha a rezsi árának megállapításához való jogunkat elveszítenénk és nem szeretnénk azt sem, ha az adómegállapítás joga az Unióra szállna" – mondta. Majd hozzátette, hogy a mi víziónk erős tagországok, erős Európájára épül. 

Ne ítéljenek el minket azért, mert más a véleményünk – kérte a magyar miniszterelnök. 

Jönnek a civilek, amelyekkel kapcsolatban a magyar törvény amerikai mintára épül. A szabályozás nem csorbítja az alkotmányos jogukat. 

"Be kívánjuk tartani a szabályokat és eddig be is tartottuk. A magyarok ezzel együtt bele akartak szólni a róluk szóló döntésekbe" – mondta, majd kiemelte, hogy hazánkban az EU elfogadottsága hetven százalékos. 

"Arra kérem önöket, hogy mérjenek egyenlő mércével" – zárta beszédét Orbán Viktor. 

Következik Manfred Weber a néppárti frakcióból, aki arra kérte Orbán Viktort, hogy fontolja meg az európai javaslatokat, majd nehezményezte, a nemzeti konzultáció létét. Ezt követően jól beszólt a zöldeknek, akik folyamatosan azt kérik, hogy a brüsszeli finanszírozás legyen átlátható, ám most a magyar civiltörvényt támadják. Ezt követően kiemelte, hogy Orbán Viktor nyitott a vitákra ellentétben a baloldali pártok képviselőivel. 

Gianni Pitella következik a szocialisták közül. Azonnal megvédi Sorost. Kikérte magának, hogy nem vagyunk hajlandóak visszafogadni illegális bevándorlókat. A képben benne van minden…

Amúgy a képviselő konkrétan üvölt és felszólította Webert, hogy dobják ki Orbán Viktort a néppárti frakciójából. 

A lengyel Zdzislaw Krasnodebski szólal fel. Ahogy az várható volt, az egykori egyetemi oktató, kiállt Magyarország mellett. "Visszautasítunk minden próbálkozást, amely arról szól, hogy egy országot alaptalanul pellengérre állítsanak" – mondta. 

Guy Verhofstadt, liberális képviselő szólal fel. Emlékezteti Orbán Viktort, hogy 1989-ben találkoztak először és azzal vádolja meg a magyar miniszterelnököt, hogy zaklatja a civileket, vissza akarja állítani a halálbüntetést és be akar záratni egy egyetemet. "Az a következő lépés, hogy Kertész, vagy Konrád könyveit égetik majd a Kossuth téren?" – teszi fel a kérdést. Majd lekommunistázta Orbán Viktort, akit összehasonlított Sztálinnal és Brezsnyevvel. 

Gabi Zimmer, baloldali képviselő azzal kezdte, hogy Lukács György (volt kommunista filozófus) nagy tisztelője. Szerinte sérül a tudományhoz való hozzáférés joga az új felsőoktatási törvénnyel. Majd felhívta a figyelmet a nemzetközi egyezmények betratására. 

Jön a zöld frakció, Philippe Lamberts hangján. Ő maga a keblére akarja ölelni a civil szervezeteket. Emellett felháborítónak tartja a menekültpolitikánkat. 

Mondjuk nincs nagy tömeg…

Nigel Farage szerint Orbán Viktor úgy viselkedett, mint egy nemzet vezetője.

"Mikor jönnek rá, hogy önök nem egy nemzet?"

– tette fel a kérdést. Na nem mindenki szemében, csak azokébam, akik nem örülnek neki, hogy "bezárja Soros György propagandagépezetét". A brit politikus szerint, amúgy az EP-t fanatikusok vezetik és felvetette, hogy ha a magyarok szavaznának az EU-tagsággal kapcsolatban, akkor mi is csatlakoznánk a brexithez. 

"Legyen kemény Orbán úr!" – kezdte Matteo Salvini, aki hangot adott annak az értetlenségének, hogy miközben illegális bevándorlók tapossák Európa földjét, az EP-ben Magyarországgal foglalkoznak… Salvini is spekulánsnak tartja Sorost és azt kérte, hogy inkább a határokat védjük meg a magyarok támadása helyett. "Köszönöm Orbán úrnak, amit értünk tesz! Éljen a szabadság, éljen Magyaroszág!" – fejezte be. 

Balczó Zoltán, a Jobbik képviselője szerint a jövő évi választás hoz majd változást a magyar ügyekben. 

„Képviselői mandátumom előtt a kárpátaljai magyar főiskolán tanítottam” – nyilatkozta Bocskor Andrea, a Fidesz képviselője. Állandóan a bezárás fenyegette az iskolát, mégsem írt róla a New York Times, mutatott rá. Szóval a CEU körüli ellenállás nem a tanszabadságról szól. Nyomatékosította, hogy nem a CEU bezárásáról szól a törvény. A képviselő azt is hozzátette, hogy nem érti, miért kell a tömeg és média hisztériakeltése, miért nem lehet a témában nyugodt párbeszédet folytatni.

"Magyarország betartja a migrációval kapcsolatos dublini rendeletet, ami miatt elismerést érdemel és nem bírálatot"

- jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök

Miután ismét szólhatott megköszönte a vitát, különösen azoknak, akik a magyar állampolgárok döntéseit megtámogatták.

A magyar ellenzékiek azonban már nem kapott köszönetet (még jó!): "nem akarom minősíteni, hogy magyarok itt Brüsszelben támadják a hazájukat. Ezt a vitát otthon kellene lefolytatni."

Verhofstadtnak azt mondta, nem kell megmondani, mit kell tenniük a magyaroknak. Négyévenként ezt megteszik maguktól is.

Timmermansnak külön köszönetet is mondott Orbán a vitáért, szerinte ennek alapján meg fogják találni a közös megoldást.

Majd kiemelte:"Engedje meg, hogy helyesbítsem az ön egyik gondolatát; a migránsok nem Magyarországra akarnak menni. A migránsok Magyarországon keresztül Ausztriába, Németországba és Svédországba akarnak menni. Mi valójában Ausztriát, Svédországot és Németországot védjük. Valójában m a schengeni szerződést tartjuk be. És furcsállom, hogy ön, mint Európai Parlamenti képviselő azért támadja meg Magyarországot, mert Magyarország betartja a schengeni szerződést, nem is elsősorban a saját érdekében, hanem a németek, svédek és az osztrákok érdekében. "

Még azt is hozzáfűzte "Tisztelt hölgyeim és uraim, a migráns témában a mi kialakított álláspontunk teljesen világos. Az illegális bevándorlást meg kell állítani, a különválogatást menekültek és migránsok között az EU-n kívül kell elintézni, és a bajba jutott embereknek oda kell vinni a segítséget, ahol a baj van, és nem a bajba jutott embereket kell behozni az EU-ba." 

"Amit Magyarország kap az EU-tól, nem könyöradomány."

- mondta a miniszterelnök áttérve a pénz kérdésre.  Majd folytatta: "A kohéziós politikával mindenki jól jár, az EU miden tagállama jól jár. Önök is keresnek rajta. Akik adják a pénzt, azok is keresnek rajta, nem is keveset. Beszéljünk erről nyíltan: a nettó befizetők haszonélvezői a kohéziós politikának. Erről az önök biztosai is szoktak beszélni. Számokat is mondanak, de ezeket nem idézem vissza, hogy mennyi pénz hány százaléka megy vissza az önök országába." 

Befejezésként meg tájékoztatta (vagy épp emlékeztette) a jelenlévőket, hogy "amikor mi vesztettünk, maradtunk a politikában és vállaltuk az ellenzéki vitákat és küzdöttünk és visszaszereztük a választók bizalmát. Egy ilyen országot és egy ilyen kormánypártot vádolni autoriter rendszerrel és autoriter országokat velünk emlegetni, az nem méltányos és nem fair."  

Nem fogjuk "jogi lépésekkel megoldani" a napirenden szerepelt problémákat - jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke a vitát lezárva. Majd hozzátette, hogy jogi lépéseket csak akkor teszünk, ha valaki megszegi az alapszerződéseket.

Ugyanakkor kiemelte: "csak akkor születhet konszenzus, akkor születhet megállapodás arról, hogy az Európai Uniónak milyen irányban kell közösen tartania, ha vitát folytatunk."

A mai EP-vita után készítendő állásfoglalásról május 1-jén szavaznak a képviselők.

http://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/37605/pics/lead_800x600.jpg
Brüsszel,CEU,migráció,Orbán Viktor
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Brüsszel a "Soros-terv" szerint halad

2017.09.26. 15:50
Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárának elmondása szerint Brüsszel a "Soros-terv" szerint halad, holott a milliárdos víziója szerinti kötelező betelepítési kvótáról …

A Soros-terv része a határzár lebontása

2017.09.25. 11:55
Az Orbán-kormány azonban kitart a határzár mellett, és arra kéri az embereket, mondják el véleményüket erről a nemzeti konzultációban.

Kiszelly Zoltán: lelassul a Soros-terv megvalósítása

2017.09.25. 11:45
Angela Merkel pártja nyerte a németországi választásokat, de… Nagyon sok kérdés vár tisztázásra az előttünk álló időszakban, hiszen a győztes és a vesztesek is gyengültek, …

Orbán: különleges kapcsolatot szeretnénk Magyarország és Vietnam között

2017.09.25. 08:55
Különleges kapcsolatot szeretne kiépíteni a kormány Magyarország és Vietnam között - mondta Orbán Viktor kormányfő hétfőn Hanoiban, a Nguyen …

Új útvonalakon törnek a migránsok Európába

2017.09.25. 05:05
Egyre nagyobb számban jönnek a Fekete-tengeren és Románián keresztül - állítja Bakondi György.

A Közép-Európát érő kihívásokról beszélt az ENSZ közgyűlésén Szijjártó

2017.09.22. 20:55
Kiemelte, Európának a hidegháború lezárása óta nem kellett ennyi súlyos kihívással szembenéznie, mint jelenleg. Komoly probléma a …

A "Soros-terv" fejenként 9 millióval támogatná a migránsok integrációját

2017.09.22. 14:30
Egy minimálbért kereső magyar ember 9 év alatt kereshet annyit, amennyit Soros György egy migráns integrációjára akar költeni - …

A konzultáció segíthet megvédeni magunkat a bevándorlással szemben

2017.09.22. 10:00
A "Soros-tervről" szóló nemzeti konzultáción való részvételre kér Orbán Viktor miniszterelnök mindenkit, mert szerinte az emberek ezzel segíthetnek …

Ha egyszer bejönnek a migránsok, többé nem szabadulunk meg tőlük

2017.09.22. 05:50
Senkinek ne legyen illúziója, ha ezt most elrontjuk, többé nem lehet jóvátenni - Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Rétvári Bencével és Bayer Zsolttal …

Harangozó Attila: Hazánk Európa egyik legbiztonságosabb országa

2017.09.21. 08:50
Immáron öt éve vezeti a Szegedi Ítélőtáblát dr. Harangozó Attila, aki szerint a magyar bíróságokon magas színvonalú, időszerű bíráskodás zajlik, semmi nem …

Ezeket a cikkeket olvastad már?