Blogolj!

Tőkéczki: a térségben a kommunizmus kisajátította a munka ünnepét

Tőkéczki László

A térségben a kommunizmus kisajátította május elsejét, amely kezdetben a munka ünnepe volt - mondta Tőkéczki László történész az M1 aktuális csatornán hétfőn.

A 19. század végén Európában és Észak-Amerikában meghonosodó munka ünnepe az első évtizedekben a nyolcórás napi munkaidőért és a munkakörülmények javításáért vívott küzdelem egyik eszköze volt - mondta.

Május elseje nem elsősorban pártpolitikai, hanem a szakszervezeti törekvéseket jelenítette meg, de egyúttal a népi kultúrában élő tavaszköszöntő ünnepekhez is kapcsolódott - fűzte hozzá.

Ahogy ez a küzdelem a 20. században Nyugat-Európában egyre több munkásvédelmi, szociálpolitikai eredménnyel járt, május elseje is "fellazult", vesztett harcos jellegéből. Ugyanakkor Kelet- és Közép-Európában egyre inkább a kommunista pártok sajátították ki, és amikor hatalomra jutottak, a rendszer hivatalos ünnepévé tették - magyarázta Tőkéczki László.

http://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/37778/pics/lead_800x600.jpg
munka ünnepe,szakszervezetek,Tőkéczki László
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Ennyi volt: feljelentette a BKV-t a szakszervezet

2017.08.04. 15:05
A munkavédelmi hatóságnál tett bejelentést a BKV-nál és a Volánbusznál tapasztalt munkakörülmények miatt az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ).

Ezeket a cikkeket olvastad már?