Blogolj!

Donald Trump: a palesztinoknak és izraelieknek együtt kell működniük

Mahmúd Abbász és Donald Trump

Izrael és a palesztinok együttműködését sürgette Donald Trump amerikai elnök szerdán Washingtonban a Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytatott tárgyalásai után. 

Az amerikai és a palesztin elnök először találkozott és tárgyalt egymással. A mintegy egyórás megbeszélés után Donald Trump és Mahmúd Abbász közös sajtóértekezletet tartott, amelyen mindketten rövid nyilatkozatot tettek. 

Donald Trump leszögezte: kormánya mindenképpen tető alá akarja hozni a palesztin-izraeli békemegállapodást és elkötelezett abban, hogy palesztinokkal és izraeliekkel együtt dolgozzon a megállapodás kimunkálásában. "A palesztinoknak és izraelieknek együtt kell működniük" - hangsúlyozta az amerikai elnök. Hozzátette: fontosnak tartja a gyűlöletkeltő megnyilvánulások felszámolását. 

Mahmúd Abbász - aki arab nyelven, tolmács segítségével fejtette ki álláspontját - azt kérte az amerikai elnöktől, hogy vállaljon szerepet az igazságos béke megteremtésében. A palesztin elnök leszögezte: a békemegállapodás alapja csakis az 1967-es határok között megvalósítandó kétállami megoldás és a megszállt palesztin területeken folytatott izraeli telepítési politika megszüntetése lehet. Ezt "stratégiai döntésnek" nevezte. 

Abbász a béke új lehetőségét látta Trump elnök elszántságában. Szólt arról is, hogy hite szerint a palesztinok és az izraeliek képesek lesznek megállapodni az olyan, eddig vitatott kérdésekben, mint az izraeli börtönökben fogvatartott palesztinok sorsa, vagy a palesztin menekültek visszatérésének ügye. 

Mahmúd Abbász megerősítette: a palesztinok elismerik Izrael Államot, jogát a létezésre. Kijelentette, hogy gyermekeiket és unokáikat a béke kultúrájára nevelik. 

A palesztin elnök nyilatkozata után az amerikai elnök "visszavette" a szót, és emlékeztetett: korábban megbeszéléseket folytatott Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel is, s erre alapozza meggyőződését, miszerint izraeliek és palesztinok újrakezdik a béketárgyalásokat. Trump azt is leszögezte: bár a palesztin-izraeli béke megteremtése nem egyszerű, de mégsem lesz olyan nehéz, mint azt sokan vélik, mert mindkét félben megvan az akarat a megállapodásra. 

A sajtóértekezleten nem lehetett kérdéseket feltenni, csak a két politikus nyilatkozata hangzott el. Nem részletezték, hogy a Fehér Házban folytatott tárgyalásokon milyen konkrét kérdéseket vitattak meg. Kedden este, egy neve elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselő azt nyilatkozta az AP amerikai hírügynökségnek, hogy a tárgyalásokon Trump ígéretet tesz a palesztinoknak nyújtandó gazdasági segítségre. Herbert McMaster, nemzetbiztonsági főtanácsadó pedig az izraeli függetlenségi nap alkalmából rendezett ünnepségen Washingtonban azt fejtegette, hogy Trumpnak "nincs ideje ideológiai vitákra, gyakorlatias, és szakítani akar az eddigi kudarcos közel-keleti politikával". 

Donald Trump két és fél hónappal azt követően fogadta Mahmúd Abbászt, hogy - szintén a Fehér Házban - tárgyalt Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel. Abbász közben Ramallában egymás után fogadta az amerikai kormányzat tisztségviselőit: Mike Pompeo CIA-főnököt és Jason Greenblattot, Trump közel-keleti különmegbízottját. Abbász már a Trumppal folytatott tárgyalások előtt hangsúlyozta, hogy az új amerikai kormányzat "komolyan megoldást akar találni a palesztin kérdésre".

http://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/37858/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,béke,Donald Trump,Izrael,Palesztina,politika
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2017.08.21. 04:15
Simicska mentőmellénye, Horthy tűzgolyója, Baji gepárdtrükkjei, feszült erőszakmentesség és apokaliptikus ellenzéki lebőgés hétfői online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2017.08.20. 05:35
Rakka pokla, fehér felsőbbrendűség, vizes bizonyítékok, kincses gyümölcsösök és a holdfoglalás előjátéka vasárnapi online lapszemlénkben.

Elhunyt Arthur J. Finkelstein

2017.08.19. 19:35
A The Washington Post adta hírül, hogy pénteken hosszú betegség után tüdőrákban elhunyt Arthur J. Finkelstein, az amerikai republikánusok kampánystratégája. A kiváló stratéga 2008 óta a Fideszt is ellátta a tanácsaival, de …

Kereszténység nélkül Európa szétesik, szétmállik az időben

2017.08.19. 18:15
A kereszténység nélküli Európa szétesik, szétmállik az időben - jelentette ki Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szombaton a felvidéki Királyfiakarcsán …

Blogstar kávéház

2017.08.19. 05:30
A gyilkos terrorizmus és a Soros-terv, Szent István hagyatéka, óvodai jogsértések és helikopterező bulibárók szombati online lapszemlénkben.

Késeltek Németországban, egy ember meghalt

2017.08.18. 19:30
Az elkövetőt vagy elkövetőket még keresik.

Késes ámokfutó Finnországban - Frissítve

2017.08.18. 16:30
Több embert megsebesített, ketten meghaltak.

Újabb gázolásos merénylet történt Spanyolországban - Frissítve

2017.08.18. 09:00
A gázolásos merényletet a Barcelonától 120 kilométerre délre fekvő Cambrils tengerparti üdülőhely központjában követték el, hét embert megsebesítettek, …

Blogstar kávéház

2017.08.18. 03:50
Agymosott gyermekterroristák, orrcseppfüggő nemzet, öngyilkos netes őrület, szemhéjplasztikázott sztárok és Gyurcsány, a hasznos idióta pénteki online lapszemlénkben.

Terrortámadás Barcelonában, 13 halott, legalább 50 sérült – Frissítve

2017.08.17. 18:15
Barcelona belvárosában egy fehér furgon hajtott a tömegbe. 13 halott és 50 sérült van.

Ezeket a cikkeket olvastad már?