Blogolj!

Donald Trump: a palesztinoknak és izraelieknek együtt kell működniük

Mahmúd Abbász és Donald Trump

Izrael és a palesztinok együttműködését sürgette Donald Trump amerikai elnök szerdán Washingtonban a Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytatott tárgyalásai után. 

Az amerikai és a palesztin elnök először találkozott és tárgyalt egymással. A mintegy egyórás megbeszélés után Donald Trump és Mahmúd Abbász közös sajtóértekezletet tartott, amelyen mindketten rövid nyilatkozatot tettek. 

Donald Trump leszögezte: kormánya mindenképpen tető alá akarja hozni a palesztin-izraeli békemegállapodást és elkötelezett abban, hogy palesztinokkal és izraeliekkel együtt dolgozzon a megállapodás kimunkálásában. "A palesztinoknak és izraelieknek együtt kell működniük" - hangsúlyozta az amerikai elnök. Hozzátette: fontosnak tartja a gyűlöletkeltő megnyilvánulások felszámolását. 

Mahmúd Abbász - aki arab nyelven, tolmács segítségével fejtette ki álláspontját - azt kérte az amerikai elnöktől, hogy vállaljon szerepet az igazságos béke megteremtésében. A palesztin elnök leszögezte: a békemegállapodás alapja csakis az 1967-es határok között megvalósítandó kétállami megoldás és a megszállt palesztin területeken folytatott izraeli telepítési politika megszüntetése lehet. Ezt "stratégiai döntésnek" nevezte. 

Abbász a béke új lehetőségét látta Trump elnök elszántságában. Szólt arról is, hogy hite szerint a palesztinok és az izraeliek képesek lesznek megállapodni az olyan, eddig vitatott kérdésekben, mint az izraeli börtönökben fogvatartott palesztinok sorsa, vagy a palesztin menekültek visszatérésének ügye. 

Mahmúd Abbász megerősítette: a palesztinok elismerik Izrael Államot, jogát a létezésre. Kijelentette, hogy gyermekeiket és unokáikat a béke kultúrájára nevelik. 

A palesztin elnök nyilatkozata után az amerikai elnök "visszavette" a szót, és emlékeztetett: korábban megbeszéléseket folytatott Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel is, s erre alapozza meggyőződését, miszerint izraeliek és palesztinok újrakezdik a béketárgyalásokat. Trump azt is leszögezte: bár a palesztin-izraeli béke megteremtése nem egyszerű, de mégsem lesz olyan nehéz, mint azt sokan vélik, mert mindkét félben megvan az akarat a megállapodásra. 

A sajtóértekezleten nem lehetett kérdéseket feltenni, csak a két politikus nyilatkozata hangzott el. Nem részletezték, hogy a Fehér Házban folytatott tárgyalásokon milyen konkrét kérdéseket vitattak meg. Kedden este, egy neve elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselő azt nyilatkozta az AP amerikai hírügynökségnek, hogy a tárgyalásokon Trump ígéretet tesz a palesztinoknak nyújtandó gazdasági segítségre. Herbert McMaster, nemzetbiztonsági főtanácsadó pedig az izraeli függetlenségi nap alkalmából rendezett ünnepségen Washingtonban azt fejtegette, hogy Trumpnak "nincs ideje ideológiai vitákra, gyakorlatias, és szakítani akar az eddigi kudarcos közel-keleti politikával". 

Donald Trump két és fél hónappal azt követően fogadta Mahmúd Abbászt, hogy - szintén a Fehér Házban - tárgyalt Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel. Abbász közben Ramallában egymás után fogadta az amerikai kormányzat tisztségviselőit: Mike Pompeo CIA-főnököt és Jason Greenblattot, Trump közel-keleti különmegbízottját. Abbász már a Trumppal folytatott tárgyalások előtt hangsúlyozta, hogy az új amerikai kormányzat "komolyan megoldást akar találni a palesztin kérdésre".

http://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/37858/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,béke,Donald Trump,Izrael,Palesztina,politika
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A hatóság elrendelte az Auróra Kioszk és Auróra Kert azonnali bezárását

2017.06.28. 17:40
Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Polgármesteri Hivatalának jegyzője szerdán bezáratta az Auróra utca 9. és 11. szám alatti Auróra …

Igazi sztárparádé lesz a vizes vb megnyitóján

2017.06.28. 15:00
Emeli Sandé, Eötvös Péter, Herczku Ágnes, Bogányi Gergely, valamint további 510 művész működik közre a budapesti FINA vizes világbajnokság július 14-i nyitórendezvényén.

Leállt a MÁV szervere

2017.06.28. 13:05
Elektromos kábelátvágás miatt leállt a MÁV Déli pályaudvaron lévő szerverterme, az erről üzemeltetett informatikai rendszerek délelőtt 10 óra után leálltak. Szünetel az internetes jegyértékesítés is.

Blogstar kávéház

2017.06.28. 03:50
Ellenzéki harakiri, megszívatott diákmunkások, életveszélyes metróbuhera, Merkel őrülete és Zuckerberg jótékonysága szerdai online lapszemlénkben.

Fidesz: a Soros-szervezeteknek átláthatóan kell működniük

2017.06.27. 11:15
A Fidesz szerint a Soros-szervezeteknek átláthatóvá kell tenni működésüket.

72 órán belül életbe lépnek az átmeneti beutazási korlátozások Amerikában

2017.06.27. 07:10
Az amerikai külügyminisztérium szerint a legfelsőbb bíróság döntése nyomán 72 órán belül, már csütörtökön életbe lépnek a Trump …

Blogstar kávéház

2017.06.27. 03:30
Orosz rulett Budapesten, bűnözői körök a honosítás körül, ellenzéki gyűlöletverseny és bődületes szakmai baki, no meg Soros lemeztelenített valósága keddi online lapszemlénkben.

Brutális hőség jön!

2017.06.26. 06:45
A hét közepén 40 Celsius-fok körüli meleg lehet Magyarország térségében - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán egy európai előrejelzésre hivatkozva.

Blogstar kávéház

2017.06.26. 05:10
Hétindítói kávézásunk főszereplői: Botka, a sírásó, Orbán, a játékos, Putyin, a médiatanár, Bochkor, az egyéniség és Fekete-Győr, a 21. századi.

Domoszlón is fölényes fideszes győzelem született

2017.06.25. 22:10
Újabb időközi polgármester választást nyert meg fölényesen a Fidesz-KDNP jelöltje. Ezúttal a Heves megyei Domoszlón győzedelmeskedett a szavazatok több mint felét megszerezve Paulenka …

Ezeket a cikkeket olvastad már?