Blogolj!

Súlyos károkat okozott egy illegális autóverseny a szedresi Ős-Sárvíz környékében

Engedély nélkül rendezett terepautó-verseny okozott károkat a Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzetben fekvő Ős-Sárvíz területén, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága (DDNPI) rendőrségi feljelentést tett. 

A versenyt április 29-én több mint ötven autó részvételével rendezték meg a Tolna megyei Szedreshez közeli védett területen, az útvonal az Ős-Sárvíz mellett több Natura 2000-es területet is érintett - közölte az igazgatóság szerdán az MTI-vel.

A versenyzők gyepeken, holtágakon, vízfolyásokon autóztak át, a védett területeken nyomvályúk keletkeztek, a terepjárók felszaggatták a növényzetet, ezáltal gyomosodásra alkalmas területeket hoztak létre. Roncsolták a holtágak, vízfolyások mederalját, és vízi növényeket is elpusztítottak - tették hozzá.

Varga Zsolt, a DDNPI őrszogálat-vezetője elmondta:

az érintett területen több védett orchideafaj, sáfrányfajok élnek. Egyelőre nem tudni, miből mennyi pusztult el, a károk felmérése jelenleg is tart. Annyi bizonyos, hogy a védett növények további életfeltételei sérültek meg.

Benke Béla, a szedresi Sziget Egyesület elnöke arról számolt be, hogy ismeretei szerint a terepversenyt egy közösségi oldalon szervezték, arra a fővárosból és a Dunántúl több pontjáról érkeztek résztvevők.

A nemzeti park igazgatósága közleményében arra is kitért, hogy a védett természeti területeken engedélyhez kötött a járműközlekedés, és a Natura 2000 hálózatba tartozó területeken is engedély kell a technikai sportokhoz.

Az engedély nélküli tevékenység természetvédelmi bírsággal jár, de a bírság nem mentesít a büntetőjogi és a kártérítési felelősség alól. A közlemény szerint a védett természeti területen gépjárművel engedély nélküli közlekedés és az engedélyezett útról való letérés esetén is az objektív felelősség elve érvényesül.

http://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/37840/pics/lead_800x600.jpg
autóverseny,illegális,károkozás,Ős-Sárvíz
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Nyolcvannégy illegális határsértőt fogtak

2017.07.24. 06:05
Nyolcvannégy határsértőt tartóztattak föl a hétvégén Magyarország területén – derült ki az ORFK hétvégi összesítőjéből.

Elege lett a svéd rendőrségnek az illegális bevándorlókból

2017.07.13. 21:50
Egyre keményebben lép fel a svéd rendőrség az illegálisan dolgozó, bűnöző életmódra váltó, visszautasított menedékkérők köreiben, miután az országban …

Európa problémáira nem a migráció a válasz

2017.05.12. 07:15
Máshogy kell kezelni a gazdasági, népesedési és foglalkoztatási gondokat - erre hívta fel a figyelmet a magyar kormányszóvivő.

Ezeket a cikkeket olvastad már?