Blogolj!

Kipukkadt a Schulz lufi

A CDU kapta a legtöbb szavazatot a Schleswig-Holstein tartományi választáson. Schulz pártja, a baloldali SPD minden bizonnyal elveszíti a tartomány kormányfői posztját.

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió, a CDU kapta a legtöbb szavazatot a németországi Schleswig-Holstein tartományban vasárnap tartott helyi törvényhozási választáson a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) urnazárás után közzétett eredménye szerint.

Az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából végzett kutatások alapján a CDU a szavazatok 33-34 százalékát szerezte meg, a legutóbbi, 2012-ben tartott Landtag-választáson elért 30,8 százalék után. A CDU az utolsó felmérésekben jelzett 32-33 százalékhoz képest is jobban szerepelt.

A Martin Schulz vezette szociáldemokrata párt (SPD) a szavazatok 26-27 százalékát szerezte meg az exit pollok szerint, gyengült az öt évvel ezelőtti 30,4 százalékhoz képest, és elmaradt a felmérésekben jelzett 29-31 százalék közötti szinttől. 

A Zöldek 12,5-13,5 százalékkal végeztek a harmadik helyen, ez nagyjából megegyezik a 2012-es 13,2 százalékkal. 

A liberális FDP támogatottsága 8,2 százalékról 10,5-11,5 százalékra emelkedett.

A CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) a szavazatok 5,5 százalékával jutott be a kieli Landtagba, 0,5 százalékponttal lépte át az 5 százalékos bejutási küszöböt.

A helyi dán és fríz kisebbséget képviselő SSW-re nem vonatkozik a bejutási küszöb, a nemzeti kisebbségi párt a szavazatok 3-3,5 százalékát szerezte meg, gyengült a 2012-es 4,6 százalékhoz képest.

A Kalózpárt kiesett a tartományi gyűlésből, támogatottsága 8,2 százalékról 1-1,5 százalékra gyengült.

Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 2012 után megint nem érte el a bejutási küszöböt, az öt évvel ezelőtti 2,3 százalék után 3-3,5 százalékot szerzett.

A tartományt az utóbbi öt évben az SPD, a Zöldek és az SSW koalíciója kormányozta. Az exit pollok alapján törvényhozási többségüket elveszítették.

Torsten Albig tartományi miniszterelnök, az SPD politikusa az urnazárás utáni első nyilatkozatában elismerte vereségét. Szavai szerint május 7. "keserű nap" a szociáldemokráciának és neki személyesen is.

Daniel Günther, a CDU listavezetője első nyilatkozatában kiemelte, hogy a schleswig-holsteini választók öt év után leváltották a baloldali vezetésű kormányt, és a CDU-t győzelemhez segítve azt az irányt választották, amely a legjobb a tartomány fejlődéséhez.

Az SPD szövetségi vezetősége is vereségként értékeli az eredményt - mondta az urnazárás után Katarina Barley, a párt főtitkára. Az SPD-nek mindig is "nehéz terep" volt Schleswig-Holstein, és az ottani eredmény nem befolyásolja az egy hét múlva tartandó Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Landtag-választás kimenetelét - tette hozzá.

Az SPD-vel ellentétben a CDU szerint nagyon is sokat jelent a schleswig-holsteini eredmény a legnépesebb tartományban hét nap múlva következő választásra tekintve. A szavazók "egymás után váltják le a szociáldemokraták és a Zöldek tartományi kormányait, ezt látjuk majd Észak-Rajna-Vesztfáliában is" - mondta Jens Spahn, a CDU elnökségi tagja a ZDF-nek.

A két tartományi választás az utolsó erőpróba a szeptember 24-i szövetségi parlamenti választás előtt. Elemzők szerint az országos politikát tekintve mindkét helyi választás fontos, a jól szereplő pártoknak lendületet adhat, a rosszul szereplőket visszavetheti. Az exit pollok alapján a nap nyertese Angela Merkel és a CDU/CSU pártszövetség.

http://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/37989/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,Angela Merkel,martin schulz,Németország
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2017.07.20. 04:00
Orbán mesterterve, Soros mesterkedése, Csisztu kifakadása és Csernus doki pólós trükkjei csütörtöki online lapszemlénkben.

Tusványos - Új óvodák létesülnek Kárpát-medence-szerte

2017.07.19. 17:50
Kárpát-medence-szerte 65-70 új óvoda létesülhet, és 265 óvoda megújulhat a magyar kormány külhoni óvodafejlesztési programjának első ütemében.

Bombariadó a nemzetközi vonatjáratokon

2017.07.19. 12:40
Bombafenyegetés miatt a rendőrség átvizsgálja az összes nemzetközi vonatot- közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

Blogstar kávéház

2017.07.19. 03:10
Pokoli nyarak, bibliai mesék, nyílt muszlimellenesség, balliberális látszatkoalíció és jobbikos kuncogás szerdai online lapszemlénkben.

Dézsy Zoltán: A félelmemet mindig legyőzte az újságírói kíváncsiságom

2017.07.18. 07:00
A Seuso-kincsek legendás útja több országon átívelő történet, amiben közrejátszott a politika, pénz és a hatalmi harcok. Dézsy Zoltán …

Blogstar kávéház

2017.07.18. 03:55
Orbán levele, Marcon korlátai, a nyugati pénzemberek bolsevista sameszai és a magyarok lelkére törő sátánfajzat keddi online lapszemlénkben.

Óriási siker: Budapest rendezheti a 2024-es rövidpályás úszó vb-t

2017.07.17. 13:15
Budapest rendezheti a 2024-es rövidpályás úszó-világbajnokságot.

Blogstar kávéház

2017.07.17. 04:40
Uniós pesszimizmus, Soros vigyora, Gyurcsány csábítása, Orbánbasi és a fideszbirkák, no meg külföldön habzó magyar sör hétindító online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2017.07.16. 04:50
Határokon átívelő nemzetegyesítés, nemzetállamok feletti massza, momentumos uszítás és szocialista hónaljszag vasárnapi online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2017.07.15. 05:35
Látványos csúcsgála versus giccses hakni a Duna partján, balatoni halbotrány és Szanyi kapitány gyorsulási versenye szombati online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?