Blogolj!

A szegedi parkolóbotrányról a Parlamentben: egy mező, ahol a börtön a végállomás?

Hamarosan kiderülhet, hogyan lehetett felkerülni Botka VIP-listájára, hogyan történhetett meg, hogy a városvezetésnek kedves gazdagoknak a parkolásért sem kellett fizetniük – hangzott el.

Az Országgyűlés hétfői ülésén téma volt a szegedi ingyenes parkolóbérletek botránya, bírósági ügye. Tilki Attila (Fidesz) az azonnali kérdések órájában „Kísért a szocialista múlt! Hová tűntek a parkolópénzek Szegedről? címmel intézett kérdést a belügyminiszterhez, melyet Pogácsás Tibor, a tárca államtitkára válaszolt meg.

Tilki Attila ismertette, hogy a sajtóértesülések és a vádirat szerint a szocialista vezetésű szegedi önkormányzat

2008 és 2012 között jogszabályi háttér és felhatalmazás nélkül több mint 300, ingyenes parkolásra jogosító kombinált bérletet osztogatott ki,

az ingyenes parkolóbérletek kedvezményezetti köréről pedig a Botka László polgármester által irányított vezetői értekezleten döntöttek. Úgy fogalmazott, ezzel „Szegednek több mint 40 millió forint vagyoni hátrányt okoztak, ami felveti a bűncselekmény gyanúját”. A városban – sorolta – ingyen parkolhatott többek között Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő, Botka László kabinetfőnöke és több szocialista politikus is, de még olyan személy is szerepelt a listán, aki jogosítvánnyal sem rendelkezett. Az ügyészség hat személlyel szemben emelt vádatazért, mert vagyoni hátrányt okoztak a városnak és a város tulajdonában álló közlekedési cégnek, a hűtlen kezelés miatt folyamatban lévő eljárásban mások mellett Solymos László MSZP-s alpolgármester, Mózes Ervin címzetes főjegyző és Kalmár Gábor polgármesteri kabinetfőnök is a vádlottak padján ül.

„Ön szerint elképzelhető-e, hogy Botka László nem tudott erről az akcióról, és nem az ő utasítására adták ki az ingyenbérleteket?”

– tette fel a kérdést a belügyminiszternek a fideszes honatya.

Pogácsás Tibor államtitkár válaszában kifejette, a rendőrség az Alaptörvényben foglalt kötelezettségének megfelelően elvégezte nyomozati munkáját, a Gyulai Járásbíróságon folyik jelenleg a büntetőügy tárgyalása.

„Botka László hasonló módon cselekszik, mint Bajnai Gordon, mímel, mintha semmit sem tudna, mintha ott sem lett volna, de ez az ügy olyan súlyú, hogy a mismásolás nem elfogadható”

– szögezte le az államtitkár. Hozzátette, 307 ingyenes parkolásra jogosító igazolást adtak ki Szegeden a kérdéses időszakban, jutott parlamenti, európai parlamenti képviselőknek, a polgármesteri hivatal munkatársainak, rendőrségi vezetőknek, de olyan személyeknek is, akik még érintőlegesen sem köthetőek a városházához. Ujhelyi István pedig egyszerre kettőt is birtokolhatott.

„Még nem tudjuk, hogy lehetett felkerülni Botka VIP-listájára, de mindenképpen érdekes, hogy Szegeden a Botka polgármesternek kedves gazdagoknak nem kellett a parkolásért fizetniük.

Nehezen képzelhető ugyanis el, hogy egy ilyen ügyben a polgármester nem ismerte volna a mechanizmust, azt, hogy a közgyűlésnek nem volt vonatkozó rendelete. Ez egy furcsa monopoly,

egy olyan társasjáték, ahol volt olyan mező, melyen az ingyenes parkolást el lehetett nyerni, mi pedig abban bízunk, hogy lesz olyan mező is, amely a börtön végállomást tartalmazza”

– mondta Pogácsás Tibor.

Tilki Attila szerint az ügy két fő tanulsága, hogy Botka László miniszterelnök-jelölt polgármesterként arról adott tanúbizonyságot, hogy a saját maga által készített jogszabályokat sem képes betartani, másrészt csak szavakban áll a szegények pártján, tetteivel a gazdagokat segíti.

Pogácsás Tibor végezetül úgy összegzett, a bírósági eljárás hamarosan lehetővé teszi majd, hogy az ügy részletei napvilágra kerüljenek, például nyilvánossá váljon, hogyan lehetett rákerülni Botka VIP-listájára, hogy „a szegedi városvezetésnek kedves gazdagok még a parkolásért se fizessenek. Ráadásul – emlékeztetett – nem ez az egyetlen botrány a szocialista vezetésű Szegeden, hiszen az utóbbi hetek során a Szeviép-ügyben megkárosított sok száz vállalkozó és a polgármester vagyonnyilatkozati botránya miatt is a sajtófigyelem középpontjába került a Tisza-parti település. Az államtitkár szerint Botka László „luxusutakkal, luxusjárművekkel, luxuskörülmények között láthatóan jól viseli mindezt, úgy gondolja, rá nem vonatkozik, hogy fizessenek a gazdagok”.

Forrás: szegedma.hu

http://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/38022/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,Botka László,parkolási botrány,parlament,Szeged
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A hatóság elrendelte az Auróra Kioszk és Auróra Kert azonnali bezárását

2017.06.28. 17:40
Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Polgármesteri Hivatalának jegyzője szerdán bezáratta az Auróra utca 9. és 11. szám alatti Auróra …

Igazi sztárparádé lesz a vizes vb megnyitóján

2017.06.28. 15:00
Emeli Sandé, Eötvös Péter, Herczku Ágnes, Bogányi Gergely, valamint további 510 művész működik közre a budapesti FINA vizes világbajnokság július 14-i nyitórendezvényén.

Leállt a MÁV szervere

2017.06.28. 13:05
Elektromos kábelátvágás miatt leállt a MÁV Déli pályaudvaron lévő szerverterme, az erről üzemeltetett informatikai rendszerek délelőtt 10 óra után leálltak. Szünetel az internetes jegyértékesítés is.

Részeg kamionos, fagyban szenvedő migránsok

2017.06.28. 12:20
Olyan bolgár kamionossal szemben emelt vádat a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség, aki idén januárban öt iraki állampolgárt csempészett Magyarország területére, majd egy benzinkúton berúgott és …

Blogstar kávéház

2017.06.28. 03:50
Ellenzéki harakiri, megszívatott diákmunkások, életveszélyes metróbuhera, Merkel őrülete és Zuckerberg jótékonysága szerdai online lapszemlénkben.

Kannabiszon bukott meg a szegedi narkóárus

2017.06.27. 12:40
A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség indítványára a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte azt a szegedi fiatalembert, aki kannabiszt árult. A 20. életévét még be sem töltött férfit 2017. …

Fidesz: a Soros-szervezeteknek átláthatóan kell működniük

2017.06.27. 11:15
A Fidesz szerint a Soros-szervezeteknek átláthatóvá kell tenni működésüket.

72 órán belül életbe lépnek az átmeneti beutazási korlátozások Amerikában

2017.06.27. 07:10
Az amerikai külügyminisztérium szerint a legfelsőbb bíróság döntése nyomán 72 órán belül, már csütörtökön életbe lépnek a Trump …

Blogstar kávéház

2017.06.27. 03:30
Orosz rulett Budapesten, bűnözői körök a honosítás körül, ellenzéki gyűlöletverseny és bődületes szakmai baki, no meg Soros lemeztelenített valósága keddi online lapszemlénkben.

Négy győrit embercsempészéssel vádol az ügyészség Szegeden

2017.06.26. 09:15
Négy olyan győri férfit helyezett előzetes letartóztatásba Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség indítványára a bíróság, akik nyolc pakisztáni illegális …

Ezeket a cikkeket olvastad már?