Blogolj!

Tram-train: inkább újratervezés, mint kapkodás


Az utóbbi időszakban több kérdés is megfogalmazódott a Hódmezővásárhely-Szeged közötti tram-train ügyében, ugyanis kiderült, hogy a beruházás a korábban megállapított 23,5 milliárd helyett akár 49 milliárd forintba (vagy még többe) kerülne. A pénteki, hódmezővásárhelyi közgyűlésen is szó esett a két várost összekötő villamosvasútról - számol be róla a SZEGEDma.hu.

A grémium ülésén Hegedűs Zoltán alpolgármester napirend előtti felszólalásában kijelentette: az árak megduplázásán kívül az is gondot okoz, hogy felmerül, a tram-train ilyen költségek után megtérülő lenne-e. „Ez a projekt 10 éves előkészítésen van túl, így azt gondolom, nem szabad hirtelen ötlettől vezérelve dönteni, nyugodtan meg lehet állni az újratervezés idejére. Az sem jelenthet akadályt, ha ez néhány hónapot igénybe vesz, mert az a cél, hogy a beruházás az itt élők érdekeit szolgálja” – mondta az alpolgármester. Elhangzott: Bajcsy, Szőnyi és Ady Endre utcákon befejezték a közműkiváltást a szakemberek, de a nyomvonal többi szakaszán nem kezdik meg a további munkálatokat. A politikus reméli, hogy megnyugtató válaszok érkeznek és megoldás születik a fejlesztésről.

Lázár János miniszter Almási István polgármesterrel a hódmezővásárhelyi közgyűlés május 12-i ülésén.

Lázár János – aki Hódmezővásárhely- Makó országgyűlési képviselőjeként részt vett a pénteki közgyűlésen – a csütörtöki Kormányinfón nyilatkozott az ügyben. A Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban tíz kérdést intézett a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, amire a héten kapott 13 oldalas választ. Részleteket még nem közöltek a sajtónak.

A politikus szerint bizonyos feltételek mellett, de megvalósulhat a tram-train. Orbán Viktor a Modern Városok Program keretében május 26-án Hódmezővásárhelyre látogat, ekkor állapodnak meg vele arról, hogyan éri meg a kivitelezés. „A két városnak szüksége van az új közlekedési eszközre, de nem mindenáron. Egy éve az NFM előterjesztett egy 23,5 milliárdos költségigényű beruházást, most 49 milliárdnál tartunk. Nem biztos, hogy ezzel vége, hallottam 61 milliárdról is. Ez szerintem végiggondolást igényel, mert van egy olyan szám, ami felett ez már nem éri meg a kormánynak” – jelentette ki újságírói kérdésre Lázár János. Úgy véli, a beruházás akkor a legoptimálisabb, ha az Európai Unió finanszírozza. Ha ez nem járható út, és az állami költségvetésből kell kigazdálkodni, akkor túl drága.

A miniszter szólt arról is, hogy a konkrét költségek még nincsenek meg, hiszen még zajlik a pályafelújítás közbeszerzése. „Ha túlzó lesz az eredmény, akkor módosítani kell a műszaki tartalmat, minimalizálni kell a befektetést, vagy a műszaki átalakítás eszköz- és költségigényét. Tehát attól, hogy egyszer végiggondoljuk, még nem marad el a projekt, de nincs szükség kapkodásra” – egészítette ki. Hozzátette, a tram-train hatalmas fejlesztést hozna a térségben élőknek, de Hódmezővásárhely és Szeged között naponta 100 pár autóbusz és 15 vonat jár, így az alapszintű közlekedés megoldott.

Forrás: SZEGEDma.hu

http://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/38150/pics/lead_800x600.jpg
Hódmezővásárhely,Lázár János,tram-train
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Grezsa István: Közmegegyezés kell Trianon igazságtalanságáról

2017.07.30. 08:30
Tusnádfürdő szabadegyetem után mindig érdemes egy indulatoktól, érzelmektől mentes, higgadt nemzetpolitikai mérleget vonni. A blogstar.hu kérésére erre …

Kővel, palackokkal dobálta az autókat egy békéssámsoni férfi

2017.07.21. 12:00
A közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt indított nyomozást a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság egy békéssámsoni férfival szemben.

ÉLŐ: Kormányinfó 95.

2017.07.13. 13:25
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő tájékoztat arról, hogy mit és miért tett a kormány az utóbbi napokban. Izgalmas órák jönnek.

ÉLŐ: Kormányinfó 94.

2017.07.06. 13:25
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatója arról, hogy mit és miért tett a kormány az elmúlt időszakban, illetve mi várható a közeljövőben. ÉLŐ szöveges tudósítás. …

ÉLŐ: Kormányinfó 93.

2017.06.22. 13:30
Érdekes dolgokról lesz szó a mai, immár 93. Kormányinfón, hiszen nem volt eseménytelen az elmúlt pár nap. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatóját élőben követhetik.

Fejszével támadt a szomszédjára

2017.06.22. 12:20
Vádat emelt a Csongrád Megyei Főügyészség azzal a közel 70 éves hódmezővásárhelyi férfival szemben, aki egy építkezés miatt veszett össze és támadt rá szomszédjára.

ÉLŐ: Kormányinfó 92.

2017.06.15. 13:30
Ma is megtudjuk Lázár János Miniszterelnökséget vezető minsztertől és Kovács Zoltán kormányszóvivőtől, hogy mit és miért tesz a kormány.

ÉLŐ: Kormányinfó 91.

2017.06.08. 13:30
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatója arról, hogy mit és miért tesz a kormány.

Lázár: Igazságot Magyarországnak!

2017.06.04. 07:50
A magyar nemzet Trianonnak áldozata, nem pedig előidézője, és nem az elkövetője - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

ÉLŐ: Kormányinfó 90.

2017.06.01. 13:30
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatója, amelyen az emúlt hét legfontosabb eseményeiről esik szó. Kövesse élőben, hogy mi hangzik el.

Ezeket a cikkeket olvastad már?