Blogolj!

Szabadságvédő Alapítvány: Szűnjön meg a kettős mérce!

A Szabadságvédő Alapítvány megütközéssel vette tudomásul, hogy a Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészség megszüntette a nyomozást a Havas Szófiának a kommunizmus bűneit relativizáló kijelentései miatt indult büntetőügyben. Az ügyben az Alapítvány kuratóriumi tagja, Pálfalvi Milán tett feljelentést, miután az MSZP-s politikus az 1956-os forradalmat „ellenforradalomnak” nevezte, melynek során „nácik felfegyverkezve, házról házra járva keresték a kommunistákat és a zsidókat” - írja szombati közleményében az alapítvány. 

Havas Szófia szerint 1956-ban a nácik felfegyverkezve, házról házra járva keresték a kommunistákat és a zsidókat.

A nyilatkozat úgy folytatódik: Havas Szófiának a Kádár-rendszer hivatalos propagandáját idéző kijelentései nyilvánvalóan a diktatúra bűneinek mentegetését szolgálják, és kimerítik „a nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűnei nyilvános tagadásának bűntettének” büntetőjogi tényállását. Maga az ügyészség is megállapította, hogy kijelentéseivel Havas Szófia arra utalt, hogy „Rákosi Mátyás forradalom útján szerezte meg a hatalmat, ezáltal a Rákosi Mátyás és társai által a hatalom erőszakos úton történő megszerzésével kapcsolatban elkövetett kommunista bűnöket kétségbe vonta.”

Ennek fényében érthetetlen, hogy az ügyészség mégis megszüntette a nyomozást, és ezt ráadásul azzal indokolta, hogy Havas Szófia „csak” általánosságban tagadta a hatalom erőszakos úton történő megszerzésével kapcsolatos kommunista bűnöket. A nyomozóhatóság okfejtése szerint viszont csak akkor valósul meg bűncselekmény, ha valaki a diktatúrákhoz kapcsolódó népirtásszerű, vagy súlyukban ehhez hasonló bűnök tényét tagadja, kétségbe vonja, vagy jelentéktelen színben tünteti fel.

A Szabadságvédő Alapítvány szerint az ügyészség érvelése nem támaszkodik történelmi tényekre, az okfejtését jogilag is kifogásolhatónak tartják. Rákosi Mátyás és társai ugyanis nemcsak „általánosságban” működtettek egy bűnös rendszert, hanem nagyon is konkrét emberiesség elleni bűnöket követtek el. Hatalomhoz vezető útjukat a kor hatályos szabályai szerinti is bűntettnek minősülő erőszakos cselekmények övezték: sorozatos emberölések, politikai ellenségek jogtalan elhurcolása és kínzása, kitelepítések, társadalmi csoportok jogfosztottá tétele. A kommunista diktatúra kiépítését és a politikai ellenfelek megfélemlítését szolgálták a gyömrői gyilkosságok, majd az azokat fedező amnesztia, a magyar polgárság és parasztság gerincét adó személyek alföldi koncentrációs táborokba hurcolása vagy tanyavilágba történő kitelepítése, egyházi vezetők, papok, lelkészek bebörtönzése és kínzása - emlékeztetnek.

Ma - írja a Szabadságvédő Alapítvány - történelmi evidenciának számítanak a Politikai Rendészeti Osztály, a Katonapolitikai Osztály, az Államvédelmi Osztály, majd az Államvédelmi Hatóság súlyos bűntettei. Hasonló szomorú példát szolgáltat a békeszerződést követően a szovjet hatóságoknak átadott áldozatok ügye. Köztük volt Karig Sára szociáldemokrata politikus, aki fellépett az 1947. augusztus 31-i országgyűlési választásokon az MKP által elkövetett “kék cédulás” csalás ellen, ezért az ÁVO letartóztatta, és átadta a szovjet állambiztonsági hatóságoknak. Ítélet nélkül, egy 1948. március 13-án kelt szovjet állambiztonsági határozat nyomán a vorkutai kényszermunkatáborba szállítottak. Ugyanígy a kommunista diktatúra kiépítését és fenntartását szolgálták a recski és a tiszalöki kényszermunkatáborok, ahol kétséget kizáróan emberiesség elleni bűncselekmények történtek.

Havas Szófia kijelentései mindezeket a konkrét, a Büntető Törvénykönyv 143. §-ban nevesített emberiesség elleni bűntetteket relativizálták, súlyosan megsértve az áldozatok és családtagjaik méltóságát. Az MSZP politikusa tehát tankönyvi példáját adta a Btk. 333. §-ban foglalt tényállásnak, mely szerint bűntettet követ el, aki a kommunista rendszer által elkövetett népirtás vagy más, emberiesség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja, jelentéktelen színben tünteti fel, vagy azokat igazolni törekszik. A Szabadságvédő Alapítvány kuratóriumi tagja ezért panasszal él a Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészség B.X.5779/2016/12-I. számú határozatával szemben, bízva abban, hogy az ügyészség saját hatáskörében megállapítja a nyomozást megszüntető határozatának törvénytelen voltát, és újraindítja a nyomozást.

Az alapítvány ezenfelül tisztelettel felhívja Dr. Polt Péter Legfőbb Ügyész Urat, hogy az ügyészi szervezet feletti utasítási jogát gyakorolva szerezzen érvényt a jogalkotói akaratnak, és tegyen meg minden lépést annak érdekében, hogy ma Magyarországon – csaknem három évtizeddel a kommunizmus bukását követően – ne képezhesse a közbeszéd részét az elnyomó rendszer bűneinek törvénytelen tagadása vagy jelentéktelen színben való feltüntetése. Különösen szűnjön meg az a kettős mérce, hogy míg az egyszerű emberek ellen akár egy internetes hozzászólás miatt is vádat emelnek, addig az MSZP politikusai sérthetetlenséget élvezve nevethetnek a magyar nép szenvedésein, melyeket nagyrészt ők vagy jogelődjeik okoztak.

A sérelmezett határozat érvelése alapján ugyanis logikailag eljuthatunk arra a következtetésre, hogy csak az követi el a 333. § szerinti bűncselekményt, aki a Rákosi-korszak valamely olyan konkrét emberiesség elleni bűntettét tagadja, melyet hivatalos forrás nevesített, ad absurdum bírósági ítélet állapított meg. Ez a megközelítés azonban szöges ellentétben áll mind a jogalkotói akarattal, mind az Alkotmánybíróságnak az érintett bűncselekményi tényállással kapcsolatos értelmezésével, mely szerint a „jogszabály tehát nem azt várja el a norma címzettjeitől (azaz mindenkitől), hogy az akár általa, akár más által elkövetett bűnt beismerje, hanem azt, hogy a szóban forgó bűn megtörténtét (mint evidens történelmi tényt) tagadó, kétségbe vonó stb. aktív magatartást ne tanúsítson.”

Itt az idő tehát, hogy az ügyészi szervezet is a jogszabály által elvárt – és az Alkotmánybíróság által alkotmányosnak talált – szigorúsággal járjon el a kommunizmus bűneinek tagadóival szemben, akkor is, ha azok MSZP-s politikusok - zárul a közlemény.

http://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/38389/pics/lead_800x600.jpg
Havas Szófia,kommunizmus,MSZP,Szabadságvédő Alapítvány
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Botka is a kormánypártok szekerét tolja?

2017.08.02. 05:35
Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint ugyanis az MSZP miniszterelnök-jelöltje annál nagyobb szívességet nem is tehetett volna a Fidesznek, minthogy nyilvánosan leárulózta egyik párttársát.

Bűncselekményt követett el a laptopját elhagyó Molnár Zsolt?

2017.08.01. 13:05
A Fidesz szerint a nemzetbiztonsági bizottság előtt kell tisztáznia Molnár Zsoltnak, a testület szocialista elnökének azt az ügyet, hogy a hírek szerint tavasszal a …

Értelmetlenné vált a baloldal hallgatása a Czeglédy-ügyben

2017.07.16. 12:25
A Fidesz szerint a Botka-Gyurcsány koalíciónak be kellene fejeznie a hallgatást, és választ adni arra a kérdésre, jutott-e az MSZP-hez és a DK-hoz az elcsalt …

Vizes vb: Az ellenzék most is csak kritizálni tud

2017.07.14. 17:50
Az MSZP, a DK és az Együtt szerint korrupció, káosz és fejetlenség jellemzi a pénteken kezdődő vizes vb-t, a Fidesz viszont arra kéri az ellenzéki pártokat, tegyék félre "kicsinyes hatalmi …

Egy kiló aranyat foglaltak le Czeglédy titkos széfjéből

2017.07.09. 14:35
Erős a gyanú, hogy a Czeglédy Csaba által vezetett bűnszervezet különböző szolgáltatásokat végzett a szocialistáknak - mondta Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője …

Kósa Lajos: Az MSZP kilóra megvehető

2017.06.21. 08:25
Az ellenzék a plakáttörvény elutasításával a rendszerszintű korrupció pártjára állt, várja az oligarchák adományait - fogalmazott a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője.

A szocialisták nyíltan védenek egy terroristát

2017.06.17. 12:10
Halász János, a Fidesz országgyűlési frakciójának szóvivője azt mondta: a szocialisták le akarják bontani a kerítést, és végre akarják hajtani a Soros-tervet, be akarják engedni a migránsokat.

Az emberek 43 százaléka Orbán Viktort választaná miniszterelnöknek

2017.06.10. 10:00
A Nézőpont Intézet felmérése szerint Orbán magasan veri Vonát a Jobbik pártolóinak körében. További érdekesség, hogy az MSZP-támogatóknál Gyurcsány …

Gulyás Gergely: A baloldal kormányon elbontaná a határkerítést

2017.06.07. 14:15
A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint az MSZP és a DK politikájának sarokköve a kerítés lebontása, de elfogadnák a felső korlát nélküli betelepítési …

Tiltakozik a Fidesz az Európai Bizottságnál Soros brüsszeli beszéde miatt

2017.06.02. 16:10
Tűrhetetlennek tartja a Fidesz, hogy egy az Európai Bizottság által támogatott brüsszeli rendezvényen, egy uniós biztos jelenlétében Soros György …

Ezeket a cikkeket olvastad már?