Blogolj!

Elhunyt Széles Sándor

Hatvanegy esztendős korában elhunyt Széles Sándor mesteredző, több világklasszis, olimpiai, világ- és Európa-bajnok felkészítője.

Amikor Gyurta Dániel egyetlen századmásodperccel megnyerte a 200 mell döntőjét Rómában, elképesztő hajrával, és mindenki extázisban ünnepelte az első nagy diadalt – amelyet további két világbajnoki arany, olimpiai bajnoki cím, világrekordok követtek egy hatéves veretlenségi sorozat csúcspontjaiként –, Széles Sándor nem igazán volt elégedett. Sőt. Leginkább azért ette magát, hogy miért csupán egy körömnyivel nyert Dani, némi szerencsével, miért nem javult annyit, amennyit lehetett (kellett...) volna.

Ezzel némiképp Széchy Tamás maximalizmusát idézte – persze nem véletlenül. Ő maga is az elsőgenerációs úszótanítványok közé tartozott, Hargitay Andrásékkal együtt rótta a kilométereket, még tán többet is mindenki másnál, hiszen 1500-as gyorsúszónak készült. Ám amikor nem jöttek úgy az eredmények, ahogy szerette volna, otthagyta a medencét; bár nem teljesen, hiszen átállt öttusára, junior vb-n bronzéremig vitte, csakhogy a felnőtteknél ott sem jött az áttörés. Viszont közben elvégezte az úszó szakedzőit a TF-en, és immár trénerként visszatért Széchyhez.

Akármennyire is ellentmondásos a mellette eltöltött időszak, benne durcáskodásokkal, idő előtt elvett úszókkal, sértődésekkel (amikor elege lett a sokadhegedűsségből, elment a BVSC-be, de négy év után megint csak visszament az Öreghez 1990-ben) –végül fokozatosan kinőtte magát.

„Minden, amit ő csinált, bennem van. Ha például edzéstervet írok, azt a vele töltött 20 év alapján írom. Egyedül a mérhetetlen erőszakosságát nem vettem át, mert az olyan negatívan hatott rám” – mondta erről egy interjúban. Kontrasztként hozzátette: „Én úgy próbálom nevelni a gyerekeket, hogy saját magukat piszkálják, saját magukat kínozzák, különben nem lesz eredmény, én nem fogom őket megverni. Amikor `98-ban elkezdtem a Verrasztó gyerekekkel, majd egy évre rá jött Gyurta, azt a csapatot már így neveltem. Előtte se voltam szadista vadállat, de addigra jutottam el oda, hogy sokkal többet ki tud hozni magából egy ember, ha saját magát húzza. Annál ugyanis nincsen rosszabb, hogy a saját magam edzője vagyok, mert nem tudok magamnak felmentést adni.”

A világ tetejére repítette Gyurta Dánielt, de 2012-ben az is elég volt, hogy csupán néhány hónapig adjon tanácsokat, edzésterveket Risztov Évának, aki 10 kilométeren lett olimpiai aranyérmes.

S hogy mi volt Széles Sándor titka? „Ehhez a szakmához kell a sokoldalúság, mert annyi mindenből áll össze az úszás. Testből, fizikából, áramlástanból, biológiából, pedagógiából, pszichológiából. És akkor még nem beszéltünk a külső környezetről, a szocializációról. Az áramlástani része bonyolultabb, mint mondjuk egy hajóé, mert itt nem egy statikus valamiről van szó, hanem emberi testről, ami változik: a végtagarányok, a csípő, a karhossz és a többi. És úgy kell kalimpálnod valamilyen úszásnemben, hogy valahogy fönn is maradj, és haladj is.”

Kevés szakember bírt olyan fantasztikus tudással, mint ő – sajnos, súlyos betegsége 2014-et követően egyre jobban elhatalmasodott rajta. Sokáig úgy tűnt, megbirkózhat vele, ám miután nem jutott neki több feladat, kihívás, szervezete végül feladta a harcot.

Családja Gyárfás Tamás FINA-alelnökön keresztül tájékoztatta a közvéleményt a sportág tragédiájáról – Széles Sándor temetéséről később intézkednek.

(Széles Sándor méltatását Csurka Gergely, a Magyar Úszószövetségtől napközben távozó sajtófőnök küldte kollégánknak.)

http://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/38536/pics/lead_800x600.jpg
gyász,Széles Sándor,úszás
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Újabb arany a junior úszó vb-n!

2017.08.27. 09:40
Késely Ajna és a Márton Richárd, Milák Kristóf, Holló Balázs, Németh Nándor összeállítású 4x200 méteres férfi gyorsváltó is aranyérmet nyert az egyesült államokbeli Indianapolisban zajló junior …

Tovább javította az országimázst a vizes világbajnokság

2017.08.01. 11:40
A vizes világbajnokság hatása kimagaslóan jó Magyarország imázsára, a külföldi turisták elégedettek az országgal - ismertette Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség …

Csaknem félmillió néző látogatott ki az úszó-vb öt helyszínére

2017.07.31. 14:15
Csaknem félmillió, 485 ezer néző tekintette meg az öt helyszínen a budapesti és balatonfüredi vizes világbajnokság versenyeit - mondta Seszták Miklós, a …

Meghalt Schubert Éva

2017.07.11. 17:00
Budapest fővárosi hivatala jelentette be közleményben, hogy elhunyt Schubert Éva. A Kossuth-díjas színésznő 86 éves volt.

Hosszú Katinka bejelentette a Profi Úszók Világszövetségének megalakulását

2017.07.04. 10:40
Hosszú Katinka kedden bejelentette, hogy 30 úszó, köztük 15 olimpiai bajnok részvételével megalakul a Profi Úszók Világszövetsége.

Elhunyt Fónay Jenő

2017.06.16. 22:20
Életének 91. évében, péntek délelőtt elhunyt Fónay Jenő, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének (Pofosz) örökös elnöke.

Meghalt Helmut Kohl

2017.06.16. 17:45
87 éves korában meghalt Helmut Kohl, az elmúlt 50 év egyik legfontosabb európai politikusa.

Meghalt Jókai Anna író, a nemzet művésze

2017.06.05. 19:55
Életének 85. évében elhunyt Jókai Anna Kossuth Nagydíjas és Kossuth-díjas író, a nemzet művésze.

Meghalt Roger Moore

2017.05.23. 15:30
A hírt a család erősítette meg. A színész 89 éves volt, Svájcban hunyt el rákban.

Meghalt Nicky Hayden

2017.05.22. 19:20
Harmincöt éves korában egy cesenai kórházban hétfőn elhunyt Nicky Hayden motorversenyző, a MotoGP 2006-os világbajnoka.

Ezeket a cikkeket olvastad már?