Blogolj!

INTERJÚ – Kiss Gergely szerint a strandokon többen néznék a vízilabdát

Kiss Gergely háromszoros olimpiai olimpiai bajnok vízilabdázó szerint a sportágnak az segítene igazán, ha átalakulna a versenynaptár, de beszélt a magyarok nyári esélyeiről és arról, hogy miként készülnek a Masters-világbajnokságra. 

A magyar sport nagy évében vagyunk, hiszen több nagy versenynek is otthont ad Magyarország idén, de a legnagyobb érdeklődéssel gondolom a vizes világbajnokságot várja.

Nem megbántva senkit, de a vizes vébé lesz a legnagyobb esemény. Erre jön majd a legtöbb sportoló, ennek lesz a legnagyobb visszhangja a médiában, ez mindenhol így van, de Magyarország történetében ez kiemelkedő esemény lesz, hiszen ez majdnem egy kalap alá vehető a labdarúgók, vagy az atléták nagy eseményeivel. Remélem, hogy sport és országimázs szempontból is ki tudjuk majd ezt használni.

Május végén mennyire van már ott a gondolatai között a júliusi vizes világbajnokság?

Naponta előkerül ez az esemény valamilyen vonalon. Egyrészt még az is előfordulhat, hogy dolgozom majd a világbajnokságon, másrészt pedig a Masters vébén elindul majd a magyar vízilabdázás legutóbbi aranycsapata, amelynek én is tagja lehetek. A negyven évüket betöltött olimpiai bajnokok összeállnak majd és Millenium néven vesznek részt a tornán. Ez egy amatőr rendezvény lesz, amelyen kétszáz csapat vesz részt, de ott lesz rengeteg úszó is. Emellett persze természetesen ott leszek majd a vébén is és szurkolok a magyaroknak.

Nem lehet hiányérzete a pályafutását illetően, hiszen lényegében mindent megnyert. Egyetlen dolog nem adatott meg, a budapesti világbajnokság. Milyen lesz kívülről nézni?

Játszottam számos válogatott meccset Budapesten, részese lehettem világkupa döntőnek, EB-bronzmeccsnek hazai környezetben, de világbajnokságot és olimpiát nem. Jó lett volna ezt megélni, hiszen hazai nézők előtt vízbe szállni hatalmas élmény, no meg nagy felelősség és stressz is egyben. A sport persze attól szép, hogy a kihívásokban találjuk meg önmagunkat és vállaljuk ezeket a nehéz feladatokat. Nem lesz könnyű dolguk a magyar játékosoknak, hogy ezt az extra terhelést is elbírják.

Nagy nyomást jelent hazai környezetben szerepelni?

Tud az is lenni. Sok sportolót nyomott már agyon az, hogy hazai környezetben kellett teljesítenie. A helyzetet nem könnyíti, hogy lesz néhány olyan játékos, akinek eddig még nem adatott meg ilyen élmény.

Milyennek látja a magyar csapatot?

A válogatottunk mindig erős, de az más kérdés, hogy milyen eredményt ér el. Megjósolhatatlan. Lesznek rutinos és újonc játékosok is. Nem várjuk azt, hogy toronymagas esélyesként megnyerjék a vébét és szétverjék a világot. Nyerhetnek, de nem nekik van a legnagyobb esélyük, de a legjobb hatba tartoznak a világon. Viszont azt nem felejthetjük el, hogy egy új csapatunk van, egy új szövetségi kapitánnyal.

Az egész ország szurkol majd a csapatnak ez nem kérdés. Ennek fényében érdekes, hogy a hétvégi bajnoki meccseken kevés a néző. Mi lehet ennek az oka?

Hatalmas az információs dömping a fogyasztók részére. A programok tömkelegét reklámozzák állandóan. A vízilabdának mindig volt egy ilyen hétköznapi hátránya. Képzeljük ez azt, hogy mi lenne, ha a bajnoki meccseket nem télen, hanem nyáron játszanák. A strandokon, a Balaton mellett milyen népszerűségnek örvendene mondjuk egy jó kis Fradi–Újpest derbi? Viszont a világbajnokságok, az olimpiák nyáron vannak, így a bajnokik a téli időszakban maradnak, így alacsonyabb az érdeklődés. Emellett az emberek tradicionálisan a válogatottra, vagy a nagy klubcsapatok rangadóira kíváncsiak. Ha mondjuk olyan lehetőségeink lennének, vízilabdában, mint kézilabdában, akkor más lenne a helyzet. Teszem hozzá most sokkal jobb a helyzet mint mondjuk tizenöt évvel ezelőtt. Ugyanakkor maradva a kézilabdás párhuzamnál, még mindig egy kis sport vagyunk. Ezt elmondhatnám a kosárlabdával kapcsolatban is, aminek még az a specialitása is megvan, hogy régóta vidékre tolódott hangsúly, ahol az emberek lokálpatriotizmusból is járnak a meccsekre.

Most a vízilabda is tolódik el a vidék felé.

Igen, Budapesten van egyfajta elidegenedés. Emellett pedig amit említettem, itt a legnagyobb a porgramdömping.

Korábban voltak felvetések arra, hogy látványosabbá tegyék a vízilabdát. Ez megoldható?

Igen volt néhány ötlet, a kisebb pályára és labdára, vagy a kevesebb játékosra. Inkább az a kérdés, hogy miként lehet nyári sportággá tenni. Amerikában a baseball nagyon népszerű, de a bajnokság akkor megy, amikor a jégkorongban, vagy a kosárlabdában szünet van. Ez nálunk is megoldást jelenthetne. Vonzó program lenne strandolás közben a vízilabda. Tudok olyan tengerparti országokról, ahol a turisták nézték az edzéseket.

Visszatérve a Masters-világbajnokságra, amelyen együtt játszik a régi társakkal: minden úgy működik, mint amikor korábban együtt játszottak?

Ez nagyon durva, de olyan dolgokat él át az ember ilyen tehetségek között, amit még a mai első osztályú szinten sem. Olyan figurák, összenézések – borsódzik a hátam az egésztől. Örülök, hogy ezt átélhetem. Nem tudom mire jutunk majd, hiszen nem ismerjük az ellenfeleket, de azon leszünk, hogy megnyerjük. 

http://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/38765/pics/lead_800x600.jpg
FINA17,Interjú,Kiss Gergely,vizes vb,vízilabda
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Igazi sztárparádé lesz a vizes vb megnyitóján

2017.06.28. 15:00
Emeli Sandé, Eötvös Péter, Herczku Ágnes, Bogányi Gergely, valamint további 510 művész működik közre a budapesti FINA vizes világbajnokság július 14-i nyitórendezvényén.

Magyar Levente: Már három hektár föld is…

2017.06.20. 14:10
A magyar tudásnak, a magyar természeti adottságoknak még nagy jövője van Magyarországon is és a világban és én ebben hiszek – hangsúlyozta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium …

Babják Zoltán: A keleti front küzdelmei érződnek a hangulaton és a lehetőségeken

2017.06.16. 10:30
Beregszász, Kárpátalja szorít, hogy a két ország között továbbra is kiváló legyen a kapcsolat. Vigyázunk arra, hogy senki ne …

Lentner Csaba: Az nem állapot, hogy teljesítmény nélkül emelkedjen a bér

2017.06.14. 09:00
Bármit lehet mondani a Fidesz gazdaságpolitikájára, de míg emelkedik a bruttó hazai termék, emelkednek a bérek, a jövedelmek, a szociális …

György Zoltán: Nem is indultunk, tehát nem is nyerhettünk

2017.06.12. 17:15
A Magyar Idők című lap érdekes sztorival állt elő 2017. április 21-én. Idézzük: „A felvételeken szó esik még Ózd ivóvízellátásának 400 millió forintos …

Horváth Lilla: Az életem éppúgy lehet érdekes más számára, mint ahogyan másé lehet nekem

2017.05.31. 10:35
Horváth Lilla alig húsz éves volt, amikor úgy döntött, hogy Kína legnagyobb városába megy nyelvet tanulni. A …

Robert Goebbels: Az EU meg fog maradni, mert nincs alternatívája

2017.05.30. 17:30
A volt luxemburgi külügyi államtitkár, szocialista EP-képviselő, Schengen egyik atyja a nagyobb uniós integráció híve. Ennek ellenére úgy gondolja, hogy az Európai …

Kubatov Gábor: A magyar közélet vehemens, de hol vagyunk Brüsszelhez képest?

2017.05.28. 15:00
Botka László, az MSZP miniszerelnök-jelöltje épp olyan, mint elődei, egy képmutató, hazug, korrupt szocialista - véli a Fidesz alelnöke. …

Gregor Bernadett: Megérkeztem önmagamhoz

2017.05.27. 13:00
Gregor Bernadett úgy érzi magát, mint egy versenyló a bokszban. Eddigi pályájának talán egyik legnagyobb kihívása vár rá az Újszínházban, Herczeg Ferenc Bizánc című művében Iréne, bizánci császárné …

FARKAS FLÓRIÁN: Nem rólam, hanem színtiszta politikai támadásokról van szó

2017.05.26. 14:20
Hosszú-hosszú idő után kilépett a fényre a Lungo Drom vezetője. Mondjuk pompás díszletet választott: a Fidesz felújított székházát és …

Ezeket a cikkeket olvastad már?