Blogolj!

INTERJÚ – Kiss Gergely szerint a strandokon többen néznék a vízilabdát

Kiss Gergely háromszoros olimpiai olimpiai bajnok vízilabdázó szerint a sportágnak az segítene igazán, ha átalakulna a versenynaptár, de beszélt a magyarok nyári esélyeiről és arról, hogy miként készülnek a Masters-világbajnokságra. 

A magyar sport nagy évében vagyunk, hiszen több nagy versenynek is otthont ad Magyarország idén, de a legnagyobb érdeklődéssel gondolom a vizes világbajnokságot várja.

Nem megbántva senkit, de a vizes vébé lesz a legnagyobb esemény. Erre jön majd a legtöbb sportoló, ennek lesz a legnagyobb visszhangja a médiában, ez mindenhol így van, de Magyarország történetében ez kiemelkedő esemény lesz, hiszen ez majdnem egy kalap alá vehető a labdarúgók, vagy az atléták nagy eseményeivel. Remélem, hogy sport és országimázs szempontból is ki tudjuk majd ezt használni.

Május végén mennyire van már ott a gondolatai között a júliusi vizes világbajnokság?

Naponta előkerül ez az esemény valamilyen vonalon. Egyrészt még az is előfordulhat, hogy dolgozom majd a világbajnokságon, másrészt pedig a Masters vébén elindul majd a magyar vízilabdázás legutóbbi aranycsapata, amelynek én is tagja lehetek. A negyven évüket betöltött olimpiai bajnokok összeállnak majd és Millenium néven vesznek részt a tornán. Ez egy amatőr rendezvény lesz, amelyen kétszáz csapat vesz részt, de ott lesz rengeteg úszó is. Emellett persze természetesen ott leszek majd a vébén is és szurkolok a magyaroknak.

Nem lehet hiányérzete a pályafutását illetően, hiszen lényegében mindent megnyert. Egyetlen dolog nem adatott meg, a budapesti világbajnokság. Milyen lesz kívülről nézni?

Játszottam számos válogatott meccset Budapesten, részese lehettem világkupa döntőnek, EB-bronzmeccsnek hazai környezetben, de világbajnokságot és olimpiát nem. Jó lett volna ezt megélni, hiszen hazai nézők előtt vízbe szállni hatalmas élmény, no meg nagy felelősség és stressz is egyben. A sport persze attól szép, hogy a kihívásokban találjuk meg önmagunkat és vállaljuk ezeket a nehéz feladatokat. Nem lesz könnyű dolguk a magyar játékosoknak, hogy ezt az extra terhelést is elbírják.

Nagy nyomást jelent hazai környezetben szerepelni?

Tud az is lenni. Sok sportolót nyomott már agyon az, hogy hazai környezetben kellett teljesítenie. A helyzetet nem könnyíti, hogy lesz néhány olyan játékos, akinek eddig még nem adatott meg ilyen élmény.

Milyennek látja a magyar csapatot?

A válogatottunk mindig erős, de az más kérdés, hogy milyen eredményt ér el. Megjósolhatatlan. Lesznek rutinos és újonc játékosok is. Nem várjuk azt, hogy toronymagas esélyesként megnyerjék a vébét és szétverjék a világot. Nyerhetnek, de nem nekik van a legnagyobb esélyük, de a legjobb hatba tartoznak a világon. Viszont azt nem felejthetjük el, hogy egy új csapatunk van, egy új szövetségi kapitánnyal.

Az egész ország szurkol majd a csapatnak ez nem kérdés. Ennek fényében érdekes, hogy a hétvégi bajnoki meccseken kevés a néző. Mi lehet ennek az oka?

Hatalmas az információs dömping a fogyasztók részére. A programok tömkelegét reklámozzák állandóan. A vízilabdának mindig volt egy ilyen hétköznapi hátránya. Képzeljük ez azt, hogy mi lenne, ha a bajnoki meccseket nem télen, hanem nyáron játszanák. A strandokon, a Balaton mellett milyen népszerűségnek örvendene mondjuk egy jó kis Fradi–Újpest derbi? Viszont a világbajnokságok, az olimpiák nyáron vannak, így a bajnokik a téli időszakban maradnak, így alacsonyabb az érdeklődés. Emellett az emberek tradicionálisan a válogatottra, vagy a nagy klubcsapatok rangadóira kíváncsiak. Ha mondjuk olyan lehetőségeink lennének, vízilabdában, mint kézilabdában, akkor más lenne a helyzet. Teszem hozzá most sokkal jobb a helyzet mint mondjuk tizenöt évvel ezelőtt. Ugyanakkor maradva a kézilabdás párhuzamnál, még mindig egy kis sport vagyunk. Ezt elmondhatnám a kosárlabdával kapcsolatban is, aminek még az a specialitása is megvan, hogy régóta vidékre tolódott hangsúly, ahol az emberek lokálpatriotizmusból is járnak a meccsekre.

Most a vízilabda is tolódik el a vidék felé.

Igen, Budapesten van egyfajta elidegenedés. Emellett pedig amit említettem, itt a legnagyobb a porgramdömping.

Korábban voltak felvetések arra, hogy látványosabbá tegyék a vízilabdát. Ez megoldható?

Igen volt néhány ötlet, a kisebb pályára és labdára, vagy a kevesebb játékosra. Inkább az a kérdés, hogy miként lehet nyári sportággá tenni. Amerikában a baseball nagyon népszerű, de a bajnokság akkor megy, amikor a jégkorongban, vagy a kosárlabdában szünet van. Ez nálunk is megoldást jelenthetne. Vonzó program lenne strandolás közben a vízilabda. Tudok olyan tengerparti országokról, ahol a turisták nézték az edzéseket.

Visszatérve a Masters-világbajnokságra, amelyen együtt játszik a régi társakkal: minden úgy működik, mint amikor korábban együtt játszottak?

Ez nagyon durva, de olyan dolgokat él át az ember ilyen tehetségek között, amit még a mai első osztályú szinten sem. Olyan figurák, összenézések – borsódzik a hátam az egésztől. Örülök, hogy ezt átélhetem. Nem tudom mire jutunk majd, hiszen nem ismerjük az ellenfeleket, de azon leszünk, hogy megnyerjük. 

http://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/38765/pics/lead_800x600.jpg
FINA17,Interjú,Kiss Gergely,vizes vb,vízilabda
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Dr. Papp Lilla: Ki kell használni a startupokat támogató szervezeteket

2017.08.13. 10:00
Dr. Papp Lilla Magyarországról indult, Svájcban alapított startupot most pedig Európa és India felé terjeszkedne. Az iparjogvédelmi jogász beszélt arról, …

Hornyák Tibor: A 24.hu megsértette a magánélethez való jogomat

2017.08.10. 16:45
Az Erzsébet Táborok fő szervezőjének rendesen nekirongyolt a 24.hu. Napi 110 ezer forintos szállásbérlésről szól az oknyomozás. Hornyák Tibor lett a célpont, de …

Németh Szilárd: Botrányt kellett csinálniuk

2017.08.04. 17:05
Soros érdekében áll, hogy folyamatos botrány legyen Magyarországon a jövő évi választásokig. Ha folyamatos botrány van, akkor lehet azt mondani, hogy nincs béke, nincs nyugalom, nincs rend az országban …

Georg Spöttle: A migránsokkal a lakosság cserélődése zajlik nagy ütemben

2017.08.04. 10:00
Georg Spöttle szakértőként, amolyan megmondó emberként tűnik fel az elmúlt esztendőkben a közmédia különböző műsoraiban. Mégis misztikus …

Tovább javította az országimázst a vizes világbajnokság

2017.08.01. 11:40
A vizes világbajnokság hatása kimagaslóan jó Magyarország imázsára, a külföldi turisták elégedettek az országgal - ismertette Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség …

Grezsa István: Közmegegyezés kell Trianon igazságtalanságáról

2017.07.30. 08:30
Tusnádfürdő szabadegyetem után mindig érdemes egy indulatoktól, érzelmektől mentes, higgadt nemzetpolitikai mérleget vonni. A blogstar.hu kérésére erre …

Vizes vb: Ötödik lett a magyar női vízilabda-válogatott

2017.07.28. 15:35
Biztosan vezetett végig a magyar válogatott Olaszország ellen, így ötödik helyen végzett a budapesti világbajnokságon.

Fölényes győzelemmel elődöntősök a férfi pólósaink

2017.07.25. 21:55
Bejutott az elődöntőbe a magyar férfi vízilabda-válogatott a hazai rendezésű vizes világbajnokságon, miután a keddi negyeddöntőben 14-5-re legyőzte az orosz csapatot a …

Dézsy Zoltán: A félelmemet mindig legyőzte az újságírói kíváncsiságom

2017.07.18. 07:00
A Seuso-kincsek legendás útja több országon átívelő történet, amiben közrejátszott a politika, pénz és a hatalmi harcok. Dézsy Zoltán …

Óriási siker: Budapest rendezheti a 2024-es rövidpályás úszó vb-t

2017.07.17. 13:15
Budapest rendezheti a 2024-es rövidpályás úszó-világbajnokságot.

Ezeket a cikkeket olvastad már?