Blogolj!

Babják Zoltán: A keleti front küzdelmei érződnek a hangulaton és a lehetőségeken

Beregszász, Kárpátalja szorít, hogy a két ország között továbbra is kiváló legyen a kapcsolat. Vigyázunk arra, hogy senki ne tudjon közénk éket ütni, senki ne veszélyeztethesse az ukrán-magyar barátságot – mondja Babják Zoltán, Beregszász polgármestere. Emlékeztetett, hogy a háború első hősi halottja éppen beregszászi volt. Rámutatott, a békére, határaink megerősítésére szükség van, illetve arra is, hogy mindenki végre újból a saját dolgával tudjon foglalkozni Kárpátalján. Blogstar-interjú.

Beregszász hogyan tudja kihasználni, hogy Magyarország karnyújtásnyi közelségre van?

Számunkra ez a közelség nemcsak kilométerben fejezhető ki, hanem szimbolikus jelentősége is van. Beregszász az egyetlen ukrajnai megyei jogú város, amelynek magyar anyanyelvű a polgármestere, továbbá a huszonhat fős képviselő-testületből tizenkét tag szintén magyar. Számunkra nagyon fontos, hogy egyforma figyelmet tudjunk szentelni a Beregszászon élő ukránoknak, ruszinoknak, romáknak és magyaroknak. Mint volt megyeszékhely a város fantasztikus lehetőségekkel és gyönyörű történelemmel éli mindennapjait, a háború miatt azonban most egy kicsit másképp. A keleti front küzdelmei mindenképpen érződnek Beregszász hangulatán. Ezzel együtt élni, a mindennapokban együtt dolgozni valamennyi beregszászi számára óriási megterhelés.

A háború mennyiben jelent hátrányt a térségnek?

A háború mindenképpen hátrány nem csak Beregszásznak, nemcsak Kárpátaljának, hanem az egész országnak. Nem képzelhető el sikeres kistérség úgy, ha az ország nem sikeres, s ez fordítva is igaz. Az elmúlt három évben nagyon sok fiatal hagyta el Kárpátalját azért, mert nem látta biztosítottnak a jövőjét. Mások a bevonulás, a katonai szolgálat teljesítésével összefüggő helyzettel nem tudtak azonosulni. Bár a harcok Kárpátaljától 1600-1800 kilométerre zajlanak,

mégsem lehet elfelejteni azt, hogy az első kárpátaljai háborús halott éppen egy beregszászi magyar volt.

Szomorú a kérdése, de eddig még nem nagyon lehetett róla olvasni: összesen hány halottja van a városnak?

Négy magyar hősi halottunk van. Az érintett családok nagyon nehezen dolgozzák föl a történteket. Ezek a – központi okok miatt bekövetkezett – temetések nagyon sok embernek azt jelezték, hogy mielőbb fel kell kerekedni, és békés világot kell keresni a hétköznapi élet megkezdésére.

Mit jelent ebben a helyzetben a kettős állampolgárság?

Kétélű dolog. Én örülök mindenkinek, aki megteheti és megteszi a változtatást. Az ukrán törvények nem beszélnek teljes egyértelműséggel a kettős állampolgárságról. A magyar kormány kommunikációja azonban megnyugtató Ukrajna számára is, hogy

nincs szó revizionizmusról, nincs szó olyan tervekről, amelyek kockáztatnák Ukrajna egységességét. Ezért enyhült a két ország közötti kapcsolat.

Nagyon fontos, hogy az Ukrán-Magyar Üzleti Fórumon Liubov Nepop nagykövetasszony is hangsúlyozta a két ország intenzíven fejlődő kapcsolatát. Biztos vagyok benne, hogy a két ország Európában való együttélésében az ő szerepe nagyon pozitív. Abban is segít a nagykövet, hogy a kárpátaljai magyarok minél kisebb nehézségek árán éljék meg ezeket az árnyékos hétköznapokat. Mi, kárpátaljaiak nagyon szurkolunk azért, hogy a két ország közötti kapcsolat teljesen felhőtlen legyen. Sajnos a háború súlyát minden egyes gazdasági egységünk viseli. Az önkormányzatok például háborús adót fizetnek, így ezek a terhek mindenkinek befolyásolják a hétköznapjait.

Kelet-nyugat irányban minden útvonal Kárpátalján keresztül vezet. Mit jelent ez a földrajzi adottság a két ország kapcsolatában?

A kelet-nyugati, nyugat-keleti útvonalak mentén Kárpátalja – azon belül Beregszász – Magyarország keleti kapujának is tekinthető, ahogy Ukrajnának Magyarország a nyugati kaput jelenti. Az utóbbi tíz-húsz évben nagyon lassan fejlődött az infrastruktúra. Ezen a téren óriási tőkeinjekcióra van szükség ahhoz, hogy el tudjuk érni azt a szintet, amihez egy magyar átlagpolgár már hozzászokott. Szurkolok magunknak azért, hogy a beregszászi kerülőút megépítése is be tudjon fejeződni 2020-ig.

A Flextronics éppen azért települt át Munkácsra Beregszászról, mert nem volt megfelelő az infrastruktúra…

Sajnos három évvel ezelőtt költözött el a cég. Pedig akkoriban gyönyörű terveink voltak. A Flextronics vezetését anno – még alpolgármesterként – fogadtam. Mindent megtettünk a bővítésért, a korszerű gyár üzemeltetéséért, hogy létre tudják hozni a tervbe vett újabb munkahelyeket. Nem tudtuk őket megtartani, amit én kudarcként élek meg. Szeretném, ha ebből mindnyájan tudnánk tanulni, s meg tudnánk hozni azokat a döntéseket, hogy többé ilyen helyzetbe ne kerüljünk. Ha ugyanis valaki már meghozta azt a nehéz döntést, hogy a Kárpátalján belül Beregszászra telepíti az üzemét, akkor nekünk minél komfortosabb feltételeket kell biztosítanunk a számára. Beregszászon csak öt olyan gyárunk van, amely ötven főnél többet foglalkoztat. Mi már annak is nagyon örülünk, ha húsz, vagy annál valamivel nagyobb létszámmal induló üzem keres helyet magának nálunk. Legyen belőle minél több! Persze a nagyokat is tárt karokkal várjuk.

Két-három éve elmaradtak a zöldmezős beruházások. Miért?

­Nem kell messzire menni, ha a kérdésre keressük a választ. Mindenki arra kíváncsi, mi történik Keleten, mikor zárul le a fegyveres konfliktus. Békére, határaink megerősítésére van szükség, s arra, hogy mindenki végre újból a saját dolgával tudjon foglalkozni.

Örömmel szólt előadásában a magyar kormány kárpátaljai magyar vállalkozók számára nyújtott támogatásáról és arról is, hogy testvérvárosaik – Nyíregyházától Zalaegerszegen át Budapest IX. kerületéig – szintén sokat segítenek a beregszászi önkormányzat egyébként stabil gazdálkodásának. Miben?

A felzárkózásról szól ez a történet. Beregszász gazdasága ahhoz elég, hogy működtessük az összes iskolánkat, az önkormányzat valamennyi intézményét. Fejlesztésre azonban nekünk nem futja. Nem tudjuk önerőből meghonosítani a korszerű technikát. Magyarországon az összes település elavult nátriumos közvilágítását már ledesre cserélték, ezen fényforrásoknak sokkal kisebb a fogyasztása. Teljesen más költségvetésre van szükség a közterületek kivilágításához nálunk és egy magyarországi településen. Nekünk pont arra nem futja, hogy például a tízezer lámpánkat le tudjuk cserélni. El kell érnünk továbbá, hogy a korszerű, és minőségi vízellátás, illetve a szennyvízelvezetés feltételei is legyenek meg. Beregszász hiába 954 éves, három olyan kistérsége van, ahol eddig soha nem volt központi vízellátás. Ezek olyan alapvető dolgok, amelyek Magyarország bármely távoli kis falujában már megoldottak.

Ezeken a területeken érzem a lehetőségét, hogy a testvértelepüléseink a saját költségvetésük kárára tudjanak bennünket segítő döntéseket hozni. Nálunk a kis segítség is látványos előrelépéshez segíthet hozzá.

És a kulturális kapcsolatok?

Természetesen ezek is a testvértelepülési együttműködésekben csúcsosodnak ki. A mi gyermekeink, például a Beregszászi Zeneiskola tanítványai el tudnak menni egy zalaegerszegi fellépésre, míg a zalaiak el tudnak jönni hozzánk szerepelni, ezek nagyszerű dolgok. A gyerekek számára egy életre szóló élményt tudunk biztosítani, s erős motivációt teremtünk ahhoz, hogy tanuljanak, mert látják, értéket képviselnek. Ennek révén el tudják bárhol mondani, hogy Beregszászon jó emberek laknak, öröm volt ott megszületni és jó ott élni.

Lát arra lehetőséget, hogy a vízummentesség bevezetése után érdekes módon hosszadalmasabbá vált határátkelési problémák rövid idő alatt megoldódjanak?

Ez csak anyagi kérdés. A logisztikát ki kell építeni. A vízummentesség bevezetése után ugyanis még jobban bonyolódik a határátlépés. Ha biometrikus útlevéllel utazik valaki, akkor nem kell vízumot igényelnie, viszont keresztkérdéseket kaphat az európai uniós határon, amire kezdetben nem biztos, hogy meg tudja adni a helyes válaszokat. A határátlépéshez jobb volt a vízum. A gesztus tekintetében az ukránoknak viszont jobb a vízummentesség, hogy így utazhatnak Európa felé. Ez azonban sajnos valóban lassítja az utazást. Ezért kell a jelenleginél sokkal több, a tervezett húsz határátkelőhely a határunkra. Ezeket a határátkelőket pedig huszonnégyórás üzemmódban kell üzemeltetni. Ezeknek a felépítéséhez pedig pénz kell. Nem mellékesen jegyzem itt meg, hogy amikor nem volt háború, akkor könnyebb volt határőrt találni a határállomásokon való szolgálatra. Most viszont – például – a beregsurányi határátkelőről belső parancs alapján gyorsan áthelyezhetik őket az ország más északi, déli vagy éppen a keleti határára. Ezt nagyon nehezen emésztik meg a családfők, ezért nehezen támogatják, hogy a gyerekeik ilyen szolgálatra adják a fejüket.

A nagykövetasszony az üzleti fórumon előadásában utalt rá, hogy az elmúlt időszakban fordulatszerű pozitív változás következett be a két ország kapcsolatában. Érzik ezt a kedvező változást a kárpátaljai magyarok is?

Az önmagában hátrányos volt, hogy sokáig nem volt nagykövete Ukrajnának Magyarországon. Liubov Nepop személyében egy fantasztikusan erős lobbistája lett Ukrajnának a magyar diplomáciában. Biztos vagyok benne, hogy jó tempóban halad a két ország kapcsolatainak újraépítése. Az a tény, hogy a két ország kapcsolata kitűnő, baráti, az mindenképpen előnyösen érinti a kárpátaljai magyarokat. Nehéz lenne megélni a hétköznapjainkat úgy, ha a két kormány között rossz lenne a viszony. Ez óriási károkat okozna nekünk is. Beregszász, Kárpátalja szorít, hogy a két ország között kiváló legyen a kapcsolat továbbra is. Vigyázunk arra, hogy senki ne tudjon közénk éket ütni, senki ne veszélyeztethesse az ukrán-magyar barátságot.

http://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/39345/pics/lead_800x600.jpg
Babják Zoltán,Beregszász,Interjú,Kárpátalja,keleti front,Liubov Nepop
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Magyar Levente: Már három hektár föld is…

2017.06.20. 14:10
A magyar tudásnak, a magyar természeti adottságoknak még nagy jövője van Magyarországon is és a világban és én ebben hiszek – hangsúlyozta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium …

Lentner Csaba: Az nem állapot, hogy teljesítmény nélkül emelkedjen a bér

2017.06.14. 09:00
Bármit lehet mondani a Fidesz gazdaságpolitikájára, de míg emelkedik a bruttó hazai termék, emelkednek a bérek, a jövedelmek, a szociális …

György Zoltán: Nem is indultunk, tehát nem is nyerhettünk

2017.06.12. 17:15
A Magyar Idők című lap érdekes sztorival állt elő 2017. április 21-én. Idézzük: „A felvételeken szó esik még Ózd ivóvízellátásának 400 millió forintos …

Ukrán-Magyar Üzleti Fórum Budapesten

2017.06.08. 21:20
A nyugati üzletemberek egymásnak adják a kilincset Ukrajnában, azt szeretném, ha a magyarok is minél nagyobb számban jönnének hozzánk – hangsúlyozta Liubov Nepop, Ukrajna rendkívüli és meghatalmazott nagykövete …

Horváth Lilla: Az életem éppúgy lehet érdekes más számára, mint ahogyan másé lehet nekem

2017.05.31. 10:35
Horváth Lilla alig húsz éves volt, amikor úgy döntött, hogy Kína legnagyobb városába megy nyelvet tanulni. A …

Robert Goebbels: Az EU meg fog maradni, mert nincs alternatívája

2017.05.30. 17:30
A volt luxemburgi külügyi államtitkár, szocialista EP-képviselő, Schengen egyik atyja a nagyobb uniós integráció híve. Ennek ellenére úgy gondolja, hogy az Európai …

Kubatov Gábor: A magyar közélet vehemens, de hol vagyunk Brüsszelhez képest?

2017.05.28. 15:00
Botka László, az MSZP miniszerelnök-jelöltje épp olyan, mint elődei, egy képmutató, hazug, korrupt szocialista - véli a Fidesz alelnöke. …

INTERJÚ – Kiss Gergely szerint a strandokon többen néznék a vízilabdát

2017.05.28. 13:50
Kiss Gergely háromszoros olimpiai olimpiai bajnok vízilabdázó szerint a sportágnak az segítene igazán, ha átalakulna a versenynaptár, de beszélt a …

Gregor Bernadett: Megérkeztem önmagamhoz

2017.05.27. 13:00
Gregor Bernadett úgy érzi magát, mint egy versenyló a bokszban. Eddigi pályájának talán egyik legnagyobb kihívása vár rá az Újszínházban, Herczeg Ferenc Bizánc című művében Iréne, bizánci császárné …

FARKAS FLÓRIÁN: Nem rólam, hanem színtiszta politikai támadásokról van szó

2017.05.26. 14:20
Hosszú-hosszú idő után kilépett a fényre a Lungo Drom vezetője. Mondjuk pompás díszletet választott: a Fidesz felújított székházát és …

Ezeket a cikkeket olvastad már?