Blogolj!

Paksi bővítés: a Kúria megtagadta a népszavazási kérdések hitelesítését

A paksi atomerőmű bővítésének megakadályozását célzó négy népszavazási kérdés hitelesítését tagadta meg a Kúria. A határozatok a legfelsőbb bírói fórum honlapján olvashatók.

A kérdések részben a paksi bővítéssel foglalkozó magyar-orosz szerződés felmondására, részben a nemzeti energiastratégia módosítására, a megújuló energiák előtérbe helyezésére irányultak.

A négy népszavazási kérdésből kettőt Szél Bernadett, az LMP társelnök-frakcióvezetője, egyet Ungár Péter, az LMP országos elnökségi tagja, egyet pedig Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője nyújtott be, valamennyien magánszemélyként.

Szél Bernadett egyik kérdése az volt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés olyan új energiastratégiát fogadjon el, amely minden más energiatermelési megoldáshoz képest elsőbbséget ad a megújuló energiának?". A társelnök-frakcióvezető másik kérdése pedig így szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány éljen a Magyarország Kormánya és az Oroszországi Föderáció közötti nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló szerződésben foglalt jogszerű felmondás lehetőségével?"

Ungár Péter kérdése: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés törvényben rögzítse, hogy a megújuló energia lakossági használata minden más energiaforrást megelőzzön?" Jávor Benedek kérdése pedig úgy szólt: "Egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Nemzeti Energiastratégiát, hogy az a megújuló energiaforrások hasznosítását és az energiahatékonyság javítását előnyben részesítse az atomenergia alkalmazásával szemben?"

A Nemzeti Választási Bizottság április 4-én tagadta meg a népszavazási kérdések hitelesítését, a négy kérdés fellebbezések folytán került a Kúria elé, ahol kedden, illetve szerdán hoztak döntést.

A Kúria négy határozatával helyben hagyta az Nemzeti Választási Bizottság korábbi döntéseit az egyértelműség követelményére, illetve arra hivatkozva, hogy a nemzetközi szerződésből eredő kötelezettség tiltott népszavazási tárgy.

http://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/39534/pics/lead_800x600.jpeg
Kúria,LMP,népszavazás,Paks 2
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A paksi telephely alkalmas az új blokkok befogadására

2017.07.10. 20:35
Hónapokkal ezelőtt végigtárgyalt és lezárt ügyet próbál meg szenzációs újdonságnak beállítani az atlatszo.hu – alaptalanul – a paksi telephely alkalmasságával kapcsolatban.

Közvéleménykutatás: egyelőre messze a kétharmad

2017.05.20. 17:35
Budapesten és a nagyobb városokban esett a kormánypárt támogatottsága, de a vidék továbbra is a Fidesz mellett áll.

Bánki Erik: A hazug Demszkyt előbb utolérik, mint a sánta kutyát

2017.04.25. 09:00
Kizártnak tartom, hogy a lex CEU, a civiltörvény vagy bármely más mondvacsinált ok miatt eltávolítsák Magyarországot az Európai Néppártból – nyilatkozta a …

A DK népszavazási kérdést nyújtott be a CEU érdekében

2017.04.05. 14:50
A Demokratikus Koalíció pártigazgatója szerdán népszavazási kérdést nyújtott be annak érdekében, hogy a Közép-Európai Egyetem (CEU) tovább működhessen Magyarországon.

Blogstar kávéház

2017.04.05. 07:00
Ezt írják az (online) lapok, a közéletről, gazdaságról, sportról és a sztárvilágról.

Több sebből vérzik a népszavazási törvény

2017.04.03. 13:15
A Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság elnöke is a jogszabály módosítását kéri.

Ezeket a cikkeket olvastad már?