Blogolj!

Megváltozott a szocialista vélemény, nevet cserél a megye

Kecskés István

Ritakság, de ma szinte ugyanarról az előterjesztésről szavazott két megyei közgyűlés is. A Pest megyei és a Csongrád megyei képviselők is a terület névváltozásáról vitáztak – ellentétes eredménnyel. 

Pest megyében nem lesz változás, a közgyűlés nem vált Pest-Pilis megyére, ellenben közel állunk ahhoz, hogy Csongrádból Csongrád-Csanád legyen. Utóbbi esetben váratlan fordulatokat is tartogatott a vita. 

A közgyűlés történész tagja Miklós Péter felszólalásában elmondta, hogy a megye jelenlegi területe korábban három történelmi vármegyét fogott össze, Csongrádot, Csanádot – érdekesség, hogy lényegében a ez a megye mai területe, de mégsem így hívják – és Torontált. A szakember éppen ezért teljesen megalapozottnak vélte a javaslatot. 

Az előterjesztéssel kapcsolatban heves vita bontakozott ki, amelynek során a szocialisták azzal fúrták a javaslatot, hogy a név megváltoztatása milyen sok pluskiadást jelentene. Szirbik Imre (MSZP) – aki amúgy a születési anyakönyvi kivonata szerint Csanád szülötte, vagyis nem mai motoros –, elmondta, hogy amikor a térség címerét megváltoztatták, akkor felvállalták a történelmi múltat, ám humorosan – már amennyire… – megjegyezte, hogy akár a megye székhelyét is visszaállíthatnák, amely korábban Szentes volt, de

hozzátette, hogy racionális döntést nem tudna hozni a kérdésben.

Párttársa Havasi Jánosné is lesöpörte volna az előterjesztést, mert szerinte nem ez a legnagyobb probléma az országban. 

Fotók: szegedma.hu

"Nem a megye egy-egy részének dedikált képviselői alkotják a közgyűlést, hanem a megye összlakosságának az érdekét kell képviselni. Nem lehetünk annyira nagyképűek, hogy nem vesszük figyelembe az összes véleményt, nem fájhat egy politikusnak, hogy bárkinek megadja a lehetőséget identitásának megéléséhez"

– mondta Bozó Zoltán (Fidesz, a képen szemüvegben) a vitában. 

A hozzászólás aztán olyat váltott ki, amire ritkán van példa hazánkban.

Szirbik Imre meghallgatva Bozó Zoltán felszólalását, száznyolcvan fokos fordulatot vett. 

Egyetértett abban, hogy nem tagadhatják meg az identitás megélését senkitől, vagyis megváltoztatta álláspontját, s támogatta a névváltoztatást.

Végül egy ellenszavazat és egy tartózkodás mellett a közgyűlés támogatta, hogy Csongrád-Csanád legyen a megye új neve. A végső szót az Országgyűlés mondja ki.

http://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/39844/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Európában a biztonsági helyzet rossz, a terrorfenyegetettség nagyon súlyos

2017.08.22. 15:40
Az európai vezetők felelőssége a kontinens biztonságának garantálása, és akik erre nem képesek, nincs helyük az európai vezetők között.

Tizenegy határsértőt fogtak el Nagylakon

2017.08.22. 12:15
Augusztus 22-én, nem sokkal éjfél után 11 határsértőt fogtak el a a román-magyar határnál lévő Nagylak közelében a határvédelem járőrei.

Blogstar kávéház

2017.08.22. 02:40
A baloldal piszkos trükkjei, falra festett ördög, multikulti idill, szivárványszínű forgatag és válogatós terroristák keddi online lapszemlénkben.

Kiss Balázs, Korpási Bálint és Lőrincz Tamás is bronzérmes a párizsi birkózó vb-n

2017.08.21. 19:50
Kiss Balázs a kötöttfogásúak 98 kilogrammos kategóriájában, Korpási Bálint a 71 kilogrammos kategóriában nyert bronzérme …

Lelőtték a barcelonai gázolás gyanúsítottját

2017.08.21. 17:15
A rendőrség lelőtte a barcelonai merénylet utolsó szabad lábon lévő gyanúsítottját Barcelonától nyugatra.

Táskába rejtett kábítószert foglaltak le Röszkén

2017.08.21. 15:05
Közel egy kiló heroingyanús anyagot, valamint 3 kilónyi adalékanyagot találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei egy autóbuszban, Röszkén.

Álrendőrök raboltak Szegeden

2017.08.21. 15:05
Két olyan helybéli férfit vettek őrizetbe a Szegedi Rendőrkapitányság nyomozói, akik magukat rendőrnek kiadva egy fiatalt raboltak ki a városban.

Buszmegállókba hajtottak Marseilleben - egy ember meghalt

2017.08.21. 14:20
Két buszmegállóba is belehajtott egy lopott autó a franciaországi Marseille városában.

Török kamionban bújt el 42 iraki migráns

2017.08.21. 10:55
A csoport tagjai magukat iraki állampolgárnak vallották, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hiteles okmányokkal igazolni.

Blogstar kávéház

2017.08.21. 04:15
Simicska mentőmellénye, Horthy tűzgolyója, Baji gepárdtrükkjei, feszült erőszakmentesség és apokaliptikus ellenzéki lebőgés hétfői online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?