Blogolj!

Tusványos - Új óvodák létesülnek Kárpát-medence-szerte

Kárpát-medence-szerte 65-70 új óvoda létesülhet, és 265 óvoda megújulhat a magyar kormány külhoni óvodafejlesztési programjának első ütemében - mondta Grezsa István kormánybiztos a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) panelbeszélgetésén szerdán. Jelezte: szeretnék, ha a program folytatódna.

A magyar anyanyelvű óvodásokat szeretnék a programmal támogatni, és egyúttal az a céljuk, hogy a magyar kisiskolások számát növeljék. A program 60 ezerben jelöli meg a lehetséges érintettek számát. Gerzsa kitért az egyházak szerepére is, jelezve: stratégiai partnerek voltak az előkészületek során. Közlése szerint a megszólított stratégiai partnerek minden nemzetrésznél nagy volumenű forrásokat megmozgató elképzeléseket fogalmaztak meg.

A kormánybiztos elmondta, első ütemként 17,1 milliárddal indították el az óvodafejlesztési programot. Ennek fele a történelmi egyházak lebonyolításában zajlik, a másik fele világi lebonyolítókat von be a programba. Erdélyé a legnagyobb forrás, amelyet szorosan követ a Felvidék, csak itt közel kétszáz olyan település van, ahol a lakosságszám indokolná, de nincs magyar óvoda- Szeretnék a kormány elé terjeszteni a program folytatását, amely már a tömbmagyar területeket is érinthetné. A stratégiai partnereket felkérték az újabb programelemek kialakítására. Grezsa István reményét fejezte ki, hogy a program nagyon komoly nemzeti identitást képző erő lesz a jövőben

Burus-Siklósi Botond, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség elnöke kiemelte: az óvodák, bölcsődék, és az itt folyó programok megerősítése előrelépést hozhat a magyar iskolákba történő belépés terén is. A bővítések, felújítások mellett fontosnak tartotta a szakmai-módszertani tevékenység megerősítését. Játszóterek, óvodaudvarok mellett oktatási terek kialakítását is javasolták - idézte fel. Hozzátette: a következő napokban el is indulhatnak a különböző fejlesztések.

Ballai Zoltán, az Erdélyi Református Egyház egyházkerületi tanácsosa azt mondta: aki kétségbe vonja egy ilyen program létszükségletét, nem lát tovább a következő napnál. A program gyümölcsét tíz év múlva arathatják le, ez most még "bimbózó" alakban van. A bölcsőde, óvoda az a szint, ahol a gyermek megtanulja magyarul a meséket, tulajdonképpen itt kezdődik az élete - fogalmazott.

Farkas Zsolt, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület közigazgatási tanácsosa kiemelte: a program segítséget jelenthet az elvándorlás, illetve elrománosodás mérséklésében, megállításában is.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke kiemelte: fontos szerepet játszik a Délvidéken is az óvodafejlesztés, ezért nagy elszántsággal fogadták a kezdeményezést. A fejlesztések közül kitért többek között arra, hogy hat óvodai szórványközpontot alakítanak ki, ezek mikrobuszokat is kapnának, s három szórványóvodát támogatnak. Minden településen, ahol magyar nyelvű oktatás folyik, magyar óvodai sarkokat alakítanak ki, és szeretnének Szabadkán gyakorlóóvodát létrehozni - jelezte a jövőbeni tervekről. 
    

 

http://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/40449/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,fejlesztés,óvoda,Tusványos
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2017.09.21. 03:05
A gőgös giccs szimbóluma, szárnyaszegett nemzeti melldöngetés, menekülő cefreceleb és a virtuális játszóterek veszélyei csütörtöki online lapszemlénkben.

Áder János: a vízválság előbb sújthat bennünket, mint a klímaváltozás

2017.09.20. 21:25
Az államfő Ferenc pápa szavait idézte beszédében: Isten mindig megbocsát, az ember néha megbocsát, a természet azonban soha nem bocsát meg.

Blogstar kávéház

2017.09.20. 04:15
Uniós nyüzsgés Felcsúton, iszlám világoffenzíva, relativizált nemi erőszak, trumpista hadüzenetek és felmelegített döglött akták szerdai online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2017.09.19. 04:15
Botka és Gyurcsány párviadala, Szanyi kapitány és a vadállatok, uniós közpénztemető beruházások és Orbán futása keddi online lapszemlénkben.

Dr. Bátyi Zoltán „Az év jogász írója” elismerésben részesült

2017.09.18. 18:05
Az Irodalmi Rádió szerkesztősége ez év elején több országos pályázatot írt ki "Az év jogász írója és költője", " Az év orvos írója …

Orbán Viktor: Magyarország nem bevándorló ország

2017.09.18. 15:30
Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával elindult az őszi rendes ülésszak az Országgyűlésben. A kormányfő beszámolt az eddig elért gazdasági és családpolitikai …

Vonatokra támadhatnak a terroristák Európában

2017.09.18. 07:35
A gázolásos merényletek és a rendfenntartó erők elleni támadások után vonatok kisiklatására buzdítottak szélsőséges iszlamisták az utóbbi hónapokban Európában.

Blogstar kávéház

2017.09.18. 03:45
Bohózatba fulladt demonstráció, Botka gordiuszi csomója, Gulyás Márton életműve és a felcsúti kisvasút politikai hasznai hétfői online lapszemlénkben.

Újabb gyanúsítottat fogtak el a londoni robbantással kapcsolatban

2017.09.17. 12:55
Őrizetbe vettek vasárnap egy 21 éves férfit a londoni metróban péntek reggel elkövetett pokolgépes merénylettel összefüggésben. Ő a második, akit a …

Gúnyt űztek a szegedi holokauszt-emlékműből

2017.09.17. 10:10
A Bortér résztvevői szerint vicces dolog gúnyt űzni egy holokauszt-emlékműből. 57 perc alatt kapott 300 kedvelést a bejegyzés az egyik szegedi Facebook-csoportban.

Ezeket a cikkeket olvastad már?