Blogolj!

Hétfőn pénzcsere – érdekességek a forint történetéből

Immár több mint hatvan éve fizetünk forinttal, de a pénzünk folyamatosan változik. A címletek és a formáik rendszeresen átalakulnak. Most a 2000-est és az 5000-est cserélik ki, a régiekkel már csak hétfőn lehet fizetni. 

Már csak hétfőig lehet fizetni a régi 2000 és 5000 forintosokkal, mert július végén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kivonja őket a forgalomból, augusztus elsejétől csak az új bankjegyek használhatóak a fizetéseknél – írja az MTI. 

A régi bankjegyek a bevonást követően is díjmentesen beválthatók azonos címletű törvényes fizetőeszközre minden bank- és postafiókban három évig, a jegybankban pedig húsz évig.

Magyarországon egyszerre körülbelül 450 millió bankjegy van forgalomban 4300 milliárd forint értékben, a jegybank évente 40-60 tonna készpénzt cserél le.

A pénzbevonás sosem száz százalékos, sokat a turisták  tesznek el emlékbe, mások megfeledkeznek bankjegyeikről. A jegybankhoz a mai napig kerülnek cserére még a kilencvenes években kivont bankjegyek is. A Magyar Idők a napokban a jegybanktól kapott tájékoztatásra hivatkozva arról írt, hogy több tízmillió darab, milliárdokat érő kivonásra váró papírpénz van még a lakosság kezében.

1946. augusztus 1-jén egy hatalmas infláció (pénzromlás) után vezették be Magyarországon a forintot. Akkor a kisgazdapárti Dinnyés Lajos vezette, koalíciós kormány volt hatalmon, amelyen belül az MKP (Magyar Kommunista Párt) nyújtott be javaslatot a pénzrendszer szanálására ill. új pénz bevezetésére. Ez a háború után különösen nehéz és összetett feladat volt. A minisztertanács a javaslatot május elsején fogadta el. Ekkor indult meg az a három hónapos munka, amelyben szakértők részvételével valamint a Gazdasági Főtanács irányításával megteremtették az új pénz bevezetésének feltételeit.

Magyarországon addig, két évtizeden át a „pengő” nevet viselte a hazai fizetőeszköz, de már ennek neve is hosszas viták után született meg, 1926-ban. Ahány párt, annyiféle ötlet érkezett: ki a tallér, ki pedig a máriás, a turul vagy a libertás elnevezést pártolta. Végül a Magyar Nemzeti Bank vezetője volt az, aki a legsemlegesebb megoldást javasolta: mivel a Ferenc József császár alatt használt fém forintokat pengőforintnak is hívták, amit a népnyelv pengőre rövidített, legyen a neve pengő. A pénzügyminiszter el is fogadta ezt a javaslatot, váltópénzként pedig a fillér elnevezés megtartását tanácsolta. 1946-ban már ennél kevesebb javaslat érkezett: a forint, a tallér és a máriás versengett az új pénz névadásában. A tallér azért esett ki, mert a dollár rokona volt, a máriás meg azért, mert túlságosan kötődött a vallásossághoz, így végül az egyébként is nagy hagyományokkal rendelkező forint mellett döntöttek.

Magyarország számára óriási veszteségeket okozott a világháborús részvétele. A rendkívül nagy emberveszteség mellett nehezítette a talpra állást, hogy az állatállománynak közel a fele, a terményeknek is a jelentős része odaveszett. A gyárakat a nácik kifosztották, gépállományukat elvitték, a Magyar Nemzeti Bank arany- és devizakészletét a magyar nyilasok és németek elhurcolták, a közlekedés gyakorlatilag megbénult. Az országra 300 millió dolláros, 6 évre ütemezett jóvátételt szabtak ki, a Szovjetunió megtámadásával okozott károk megtérítésére, miközben az amerikai Marshall-terv európai újjáépítési programjából a térség országai nem részesedhettek. A háború előtt német kézen lévő magyarországi vállalatok, ingatlanok, bányák, erdők a háború után szovjet tulajdonba mentek át, s eközben az országnak a Szövetséges Ellenőrző Bizottság (SZEB) és a szövetséges csapatok ellátásáról is gondoskodnia kellett. 1946 elejére sosem látott mértékű hiperinfláció alakult ki, amelynek során a pengő használhatatlanná vált. Az államháztartási egyensúly megteremtése nélkül csődbe ment volna az ország – lépni kellett. A forint bevezetéséig megfelelő mennyiségű és minőségű árualap felhalmozásával kellett megalapozni az új pénz értékállóságát. Ennek biztosítása érdekében a gazdasági élet szinte minden területét központi irányítás alá vették. Kénytelenek voltak visszaszorítani a fogyasztást, ezért szigorú jegyrendszert is bevezettek. Az infláció ellen a kormány ekkor már nemhogy semmit sem tett, de még tisztességtelen eszközökkel is élt, az új pénz iránti, nagyobb várakozás felkeltése érdekében: az utolsó napok drágulási hullámát azzal szította fel, hogy állami kézzel belenyúlva a kereskedelem szabadságába, nagy mennyiségű árut tartatott vissza.

Segítette viszont a helyzet rendezését, hogy egyfelől az USA visszaadta a nácik által elrabolt arany- és pénzkészleteket (ez érkezett meg az „aranyvonat”-tal), másfelől a Szovjetunió átütemezte, és ezzel megkönnyítette a jóvátételi összegek befizetését. Mindezek révén sikerült stabilizálni a gazdaságot, és ez lehetővé tette, hogy 1946. augusztus elsején rendeződjön az ország pénzügyi helyzete, majd megjelenjen a piacán az új magyar forint. 

http://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/40752/pics/lead_800x600.jpeg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Késes ámokfutó Finnországban

2017.08.18. 16:30
Több embert megsebesített, az elkövetőt elfogták.

Orbán Viktor Európa biztonságának helyreállítását sürgeti

2017.08.18. 10:20
A miniszterelnök úgy fogalmazott: a szörnyű barcelonai támadás megerősíti azon meggyőződésünket, hogy az előttünk álló időszak legfontosabb feladata Európa és az …

Újabb gázolásos merénylet történt Spanyolországban - Frissítve

2017.08.18. 09:00
A gázolásos merényletet a Barcelonától 120 kilométerre délre fekvő Cambrils tengerparti üdülőhely központjában követték el, hét embert megsebesítettek, …

Blogstar kávéház

2017.08.18. 03:50
Agymosott gyermekterroristák, orrcseppfüggő nemzet, öngyilkos netes őrület, szemhéjplasztikázott sztárok és Gyurcsány, a hasznos idióta pénteki online lapszemlénkben.

Terrortámadás Barcelonában, 13 halott, legalább 50 sérült – Frissítve

2017.08.17. 18:15
Barcelona belvárosában egy fehér furgon hajtott a tömegbe. 13 halott és 50 sérült van.

Blogstar kávéház

2017.08.17. 03:10
A gyűlölet forgatókönyve, Botka állóvize, foglyul ejtett többség, posztszocialista másodvonal és a tej drámája csütörtöki online lapszemlénkben.

Macedón kábítószercsempészt vádol az ügyészség

2017.08.16. 10:25
Olyan macedón férfival szemben emelt vádat a Csongrád Megyei Főügyészség, aki ez év februárjában több mint 17 kg marihuánát próbált meg Magyarországra csempészni.

Több mint 120 illegális határátlépő a déli határoknál

2017.08.16. 09:35
Ha az elmúlt napok eseményeit számba vesszük, azt mondhatjuk, az átlagosnál is nagyobb teher hárult az elmúlt egy-két napon a déli határon szolgálatot teljesítő rendőrökre.

Nem megoldás a migránsok kötelező szétosztása, ezt az uniós országok sem támogatják

2017.08.16. 09:25
A két évvel ezelőtti magyar javaslatoknak megfelelően őrizni kell az államhatárokat, és a legutóbbi olaszországi …

Blogstar kávéház

2017.08.16. 03:45
Soros aknamunkája, a CEU bizakodása, a Jobbik lebőgése, létszámhiányos multik és halálos homeopátia szerdai online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?