Blogolj!

Nincs kizárva az amerikai katonai csapás

Herbert McMaster amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó nem zárja ki annak lehetőségét, hogy az Egyesült Államok katonai választ adjon az észak-koreai fenyegetőzésekre, de azonnali háborútól nem tart. McMaster leszögezte, hogy "a fenyegetés természetétől függ az", hogy önmagában egy fenyegetésre Washington katonai választ adjon. Hozzátette, hogy "nagyon-nagyon veszélyesnek" ítéli Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt.  

Halogatás

Herbert McMaster utalt Henry Kissinger volt külügyminiszternek a The Wall Street Journal című lapban a hétvégén megjelent véleménycikkére, és egyetértett a politikussal abban, hogy az Egyesült Államok - és a világ is - harminc éven keresztül halogatta az észak-koreai viselkedésre adott megfelelő választ, és ennek következtében az ázsiai kommunista ország fegyverkezési programja csak felgyorsult.

Mike Pompeo, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója a Fox televízióban szintén azt hangsúlyozta, hogy azonnali háborús veszély nincs. "De ne tévedjünk, a nukleáris rakétával történő támadás egyre növekvő veszélye valóban nagyon komoly fenyegetést jelent" - tette hozzá. A CIA-igazgató szerint lehet számítani újabb észak-koreai rakétakísérletekre.

Az USA nem zárta ki egy katonai csapás lehetőségét

Forgatókönyvek

Három forgatókönyvet szoktak emlegetni a Koreai-félsziget jövőjével és az észak-koreai probléma megoldásával kapcsolatban - mondták szakértők. Csoma Mózes egyetemi docens, ELTE Koreai Tanszék vezetője elmondta: az első forgatókönyv szerint Dél-Korea és Észak-Korea egyesülésével létrejönne az egyesült Korea Dél-Korea zászlaja alatt.

A második forgatókönyv szerint - aminek szerinte nagyobb esélye van - Észak-Korea kínai szatellit állam lenne, kínabarát katonai államcsíny után. A harmadik pedig a mostani patthelyzet változatlanságát feltételezné 15-20 év múlva, harcias és fenyegetőző Észak-Koreával. Ez utóbbi valószínűségét növeli, hogy az elmúlt 25 évben fennmaradt a patthelyzet, a nemzetközi közösségek szankciói ellenére. Váratlan fejleményt ugyanakkor sosem lehet kizárni - vélekedett.

Frank Tibor, Amerika szakértő szerint a második világháború utáni helyzet nyomainak eltűntetéséről van szó, "hetvenvalahány" év után itt az ideje a rendezésnek. Hozzátette: hosszú készülődés előzte meg azt a múlt heti nyilatkozatot, ami Guam megtámadásáról szól. Véleménye szerint a cél nem csak Guam, mert az Egyesült Államokról van szó: ha ugyanis a szigetet támadás éri, akkor Amerikát éri támadás. Mindez jól kigondolt manőver - jegyezte meg.

http://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/41257/pics/lead_800x600.jpg
Egyesült Államok,Észak-Korea
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A koreai háború óta nem volt ilyen erős feszültség

2017.08.15. 06:25
Az Egyesült Államoknak nem áll szándékában rendszerváltozást előidézni Észak-Koreában, ám most a phenjani rezsimen a sor, hogy jelezze tárgyalási hajlandóságát - írja James Mattis …

Nem kell atomháborútól rettegni!

2017.08.13. 06:50
Kim Dzsong Un nem "öngyilkosságra" készül. Tudja, hogy elsöprő válaszcsapásra számíthat, neki viszont az a fontos, hogy minél tovább Észak-Korea uralkodója maradjon.

Vészhelyzeti készültségben

2017.08.12. 08:55
Fokozódik a harci láz Észak-Koreában. A dél-koreai közmédiára, a KBS-re hivatkozva az Index beszámolt róla, az észak-koreai hatóságok napokkal ezelőtt vészhelyzeti készültségbe helyezték a Dolgozók Pártjának vezetését és …

Blogstar kávéház

2017.08.11. 23:10
Terrorfenyegetettség, észak-koreai veszély és magyar elismerések a szombati online lapszemlében.

Fokozott készültségben az oroszok

2017.08.11. 17:00
Az észak-koreai helyzet miatt fokozott hadkészültségbe helyezték az orosz légvédelmet a Távol-Keleten.

Meghalt a volt fogoly, Donald Trump ismét megfenyegette Észak-Koreát

2017.06.20. 06:50
Az ohiói Cincinnatiban hétfőn meghalt Otto Warmbier, az az egyetemista, akit a múlt héten kómában szállítottak haza Észak-Koreából. Donald Trump amerikai …

Ezeket a cikkeket olvastad már?