Blogolj!

Két éve védi a kerítés a magyarok biztonságát

A magyar határvédelmi intézkedések nélkül sokkal rosszabb lenne a biztonsági és a migrációs helyzet Európában. Ha nincs kerítés, a kontinens nem tudja feltartóztatni az illegális bevándorlók ellenőrzés nélkül érkező tömegét – hangzott el a kormányzat röszkei sajtótájékoztatóján.

Kovács Zoltán kormányszóvivő és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója annak kapcsán tartott pénteken Röszkén sajtótájékoztatót, hogy Magyarország pontosan két évvel ezelőtt zárta le a magyar–szerb zöldhatárt, illetve egészítette ki a szükséges jogi intézkedésekkel a fizikai határzárat. Elhangzott: a magyar határvédelmi rendszer stabil, szilárd, eredményesen és jól működik, tehát az elmúlt két esztendő során beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Továbbra is szükség van ugyanakkor a magyar és az uniós határok védelmében 2015-ben hozott intézkedésekre, hiszen ezeknek köszönhető, hogy radikálisan csökkent az illegálisan és ellenőrizetlenül Magyarországra lépő migránsok száma.

Kovács Zoltán felidézte, 2015 nyarán elképesztő migránsáradat zúdult Európára Magyarországon keresztül – a határzár bevezetése előtti utolsó napon például több mint 10 ezren. A kontinenst szorító nyomás azóta sem csökken, viszont az útvonalak változtak, jelenleg a román határszakaszunkra is egyre nagyobb figyelmet kell fordítani. A kormányszóvivő azt mondta, két évvel ezelőtt, a műszaki határzár első fázisának elkészülte után Magyarország lezárta a zöldhatárt, és csak a jogszerű belépés lehetősége maradt fent ezt követően az Európai Unió területére. Emlékeztetett, 2015-ben a régi röszkei határátkelőhelynél több száz felfegyverzett migráns próbált betörni Magyarország területére, ám magyar határőrizet visszaverte a támadást, és azóta is a megszokott rendben teljesíti a feladatát.

Azt is leszögezte: 2015-ben Magyarország nem várt segítséget, anyagi hozzájárulást, saját érdekében és Európa védelmében teljesítette feladatát. Megköszönte az állománynak – rendőröknek és katonáknak egyaránt –, hogy nap mint nap teljesítik a kötelezettségüket magas színvonalon, és humanitárius szempontokat is érvényesítenek, melyeket a nemzetközi jogszabályok is elvárnak tőlük.

Bakondi Györgyi is úgy értékelt, szilárd határőrizeti rendszert sikerült kialakítani. Úgy fogalmazott, kerítés nélkül ekkora tömeget reménytelen feltartóztatni. A külső, fizikai határvédelem mellett ugyanakkor jogi határzárra is szükség van, illetve a honvédségi és a rendőri erők folyamatos jelenlétére ahhoz, hogy szavatolni lehessen a magyarok biztonságát. A migrációs adatokat ismertetve arról tájékoztatott, hogy 2015-ben 391 384 fő lépett át a schengeni külső határszakaszon, 2016-ban ez a szám 18 236-ra csökkent. Idén eddig 1184 tiltott határátlépést érzékeltek, 2016 és 2017 között pedig 19 ezren kísérletezek a szerb szakaszon – tette hozzá. Ez a tendencia a a főtanácsadó szerint a balkáni útvonal lezárása és az uniós-török megállapodás mellett mindenekelőtt a magyar határőrizet sikerének köszönhető. Elhangzott az is: 2015-ben mintegy 177 135 menekültkérelmet nyújtottak be a magyar hatóságoknál, 2016-ban 29 402-t, 2017-ben pedig mindösszesen 2578 menekültkérelem érkezett.

Kovács Zoltán arról is beszélt, hogy az illegális bevándorlás megállítását illetően továbbra sincs egyetértés Európában. A kvótadöntést követően felerősödtek azok a hangok, melyek szerint a kötelező kvótával állandó betelepítési mechanizmus jöhet létre az Európai Unióban, ám Magyarország határozottan elutasítja ezeket az elképzeléseket és azt is, hogy mások döntsenek arról, kik élnek ebben az országban. A „Soros-terv” elleni harchoz a kormány a magyar polgárok segítségét, támogatását kéri, ennek jegyében indul hamarosan az újabb nemzeti konzultáció.

http://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/42477/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Kövér László: hűen a kossuthi örökséghez

2017.09.26. 18:05
Kossuth Lajos példája irányt tud mutatni a 21. század magyarjainak is - mondta az Országgyűlés elnöke Pápán, a Kossuth Lajos születésének 215., pápai díszpolgárrá választásának 130. és az …

Brüsszel a "Soros-terv" szerint halad

2017.09.26. 15:50
Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárának elmondása szerint Brüsszel a "Soros-terv" szerint halad, holott a milliárdos víziója szerinti kötelező betelepítési kvótáról …

A magyar parlament nemzetiségek bizottsága is elítéli az ukrán oktatási törvényt

2017.09.26. 15:05
Az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága támogatja "a jogtipró ukrán oktatási törvény elítéléséről és az …

Blogstar kávéház

2017.09.26. 03:05
Botka vergődése, Simicska füttye, Vona tánca, kormányzati pénzszórás és Pintér Tibor vágyai keddi online lapszemlénkben.

A kormányablak az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér kialakításában is segít

2017.09.25. 21:25
A gördülékenyebb betegellátást fogja szolgálni az az informatikai rendszer, amelynek bevezetésére készül az …

Az ukrán elnök aláírta az új oktatási törvényt

2017.09.25. 21:00
Petro Porosenko ukrán elnök aláírta hétfőn az új oktatási törvényt, amit szeptember 5-én fogadott el a kijevi parlament, és ami a kisebbségi nyelveken történő oktatás visszaszorítása …

Észak-Korea szerint Amerika hadat üzent nekik

2017.09.25. 17:45
Az észak-koreai külügyminiszter szerint Donald Trump hadat üzent nekik, így most már joguk van lelőni azokat az amerikai harci gépeket, amik berepülnek az ország légterébe, vagy csak közel repülnek …

Ausztrália űrhivatalt hoz létre

2017.09.25. 17:25
Az ország a helyi űripar fejlesztésén dolgozik, így nemzeti űrhivatalt hoz létre.

Botka „nagyvonalú” ajánlatot tett az ellenzék felé

2017.09.25. 16:20
Az MSZP "nagyvonalú" ajánlattal fordul "a demokratikus ellenzéki pártokhoz" a listás választási helyek elosztása érdekében - közölte az ellenzéki párt …

A Soros-terv része a határzár lebontása

2017.09.25. 11:55
Az Orbán-kormány azonban kitart a határzár mellett, és arra kéri az embereket, mondják el véleményüket erről a nemzeti konzultációban.

Ezeket a cikkeket olvastad már?