Blogolj!

„Nincs politikai akarat a rendezésre” (Portik-portré, III. rész)

„Portik Tamás családunk tagjait rendszeresen, van, amikor életveszélyesen fenyegeti, pszichikai terror alatt tarja, zsarolja, mert törvénytelen tetteit nem voltunk hajlandóak segíteni” – panaszolta el 2005 decemberében Gyurcsány Ferenc akkori kormányfőnek Riskó Tibor, egy neves orvos, akinek unokája, Halmos-Riskó Alma Portik élettársa volt. A család szerint a rendőrségen az is elhangzott, hogy „rosszkor próbálkoztak rossz helyen, jelenleg nincs politikai akarat a Portik-téma rendezésére”. 

„A történet szereplői: egy 21 tagú család, akik szeretetben, boldogságban és becsületben éltek. A legutóbbi két évig e család tagja volt unokám, Halmos-Riskó Alma és négy gyermeke is. Életünk utolsó tíz évének – sajnos – meghatározójává vált a gyermekek vér szerinti apja, Portik Tamás, akiről később derült ki számunkra, hogy az Energol-ügyben hírhedtté lett, nyolc évig itthon és külföldön a legveszélyesebbként körözött bűnöző.

Portik Tamás családunk tagjait rendszeresen, van, amikor életveszélyesen fenyegeti, pszichikai terror alatt tarja, zsarolja, mert törvénytelen tetteit nem voltunk hajlandóak segíteni” – panaszolta el 2005 decemberében Gyurcsány Ferenc akkori kormányfőnek Riskó Tibor, Halmas-Riskó Alma nagyapja.

Érkezett is válasz, miszerint ebben az ügyben nincs hatáskörük.

A család szerint azonban rendőrségen az is elhangzott: „rosszkor próbálkoztak rossz helyen, jelenleg nincs politikai akarat a Portik-téma rendezésére”.

Portik, a szoci kormányok védőhálójában 

Mivel az édesanya, Riskó Judit úgy érezte, hogy a hatóságok képtelenek vagy nem is akarnak nekik segíteni, blogot indított és ebben meséli el lánya és Portik történetét.

A kimondottan jó családi hátterű, kitűnő tanuló és művészpályára készülő Halmos-Riskó Alma az érettségije előtt, 1993-ban ismerkedett meg a magát üzletembernek kiadó Portikkal. A családnak volt elképzelése arról, hogy becsületes munkával mennyi pénzt lehet Magyarországon keresni, ezért gyanakodva figyelték a luxusautóval, száz szál rózsával udvarló Portikot.

Arra is hamarosan rájöttek, hogy Portik gazdasági ismeretei hiányosak, miközben egy részvénytársaság vezető emberének mondja magát. Ám a fiatal lány beleszeretett Portikba, együtt éltek és a későbbi évek folyamán négy gyermekük született.

Innentől kezdve nem követhető pontosan, miképp alakult ki a feszültség Portik Tamás és a Halmos-Riskó család között, biztos nem vetett jó fényt a derék vő portréjára, amikor a Riskó nagypapát olyan dokumentum aláírására ösztönözte élettársán, vagyis az unokán keresztül, miszerint Riskó 60 millió forint kölcsönt adott neki.

Számos alkalommal kérték a hatóságok, a gyámügy, a rendőrség segítségét abban, hogy felkutassák a négy unokát és édesanyjukat, akik együtt bujkáltak Portikkal. 2003-ban sem változott a helyzet, bár bujkálni már nem kellett, ennek ellenére Portikék a legnagyobb elzártságban éltek.

A beadványok folyamatosan hatástalanok maradtak, ráadásul Portik nem egyszer előbb tudott róluk, minthogy a hivatalos válasz megérkezett. Riskó Judit blogja szerint minden lehetőségüket elutasították, hogy bármilyen formában is segíthessenek szeretteiken.

Azt gondolná az ember, hogy Portik 2012-es letartóztatása sok mindent megoldott. De nem.

Halmos-Riskó Alma jelenleg nem áll szóba az édesanyjával, a nevét is megváltoztatta és nem is tudják, hol él a gyerekekkel. A testvérével hajlandó volt találkozni, de neki is csak fotón mutatta meg a négy gyereket.

Riskó Judit szerint már az is jóleső tudat, hogy lánya és négy unokája élnek és a fotók tanúsága szerint jól vannak.

A Kaméleon 

A Portik-sztorinak van egy nagyon érdekes szála.

A Halmos-Riskó családban azt hiszik, hogy Alma és Portik életéből nagyon sokat átvett a 2008-as Kaméleon című magyar film. Az egyébként kitűnő sodrású, remek színészekkel teli filmet Goda Krisztina rendező és Divinyi Réka forgatókönyvíró jegyzi, az alkotópáros azonban cáfolja a család vélekedését. Annyi igaz azonban, hogy Portik Tamás neve feltűnik a film végén, köszönetképpen azért, mert az egyik tulajdonában lévő szórakozóhelyet kedvezményesen adta bérbe a forgatáshoz.

A Kaméleon főszereplője egy szélhámos, aki kihasználja, becsapja a nőket, a végén azonban őt vezeti félre egy nő, és ő veszti el a pénzét. A főszereplőnő egy balerina, akit pályafutása érdekében meg kell operálni külföldön. A család szerint Halmos-Riskó Alma is balerina volt, és az ő pályáját is sérülés akadályozta.

A film készítői szerint ez csak véletlen egybeesés, a forgatókönyv írásakor fogalmuk sem volt Halmos-Riskó Almáról, és még kevésbé tudtak művészeti pályájáról.

A többi átfedés sem tűnik túl meggyőzőnek, és nagyjából az a vélemény alakult ki bennem is, hogy a film főszereplője, aki egy kaméleon ügyességével változtatja álarcait, nem köthető Portikhoz, még ha utóbbit környezete szintén rejtőzködő típusnak tartotta.

A szerzőpáros ellenben Bartha Beatrix Kamukérő című, önéletrajzi könyvének számos elemét beleírták a filmbe. A szerző már a sokadik áldozata volt egy szélhámosnak, akit végül ő juttatott rendőrkézre.

De mindez csak egy mellékszál. A lényeg: Portik 2016 júniusában jogerősen kiszabott fegyházbüntetését tölti. Az előzetes letartóztatás ideje beleszámít, így már négy évet letudott.

Ráadásul most egy miniszter elleni „tanúskodásával” a „demokratikus ellenzék” és a „Jobbik Oroszországért Mozgalom” bábáskodása mellett még akár egy parlamenti vizsgálóbizottság előtt is megjelenhet.

A végén még becsületes embernek nevezik.

De ez még viccnek is rossz.

Címkék: CSVM
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/36510/pics/14672668716733734_800x600.jpg
CSVM
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Bírósági furcsaságok

2017.01.04. 16:00

Dr. Szűcs Andrea „nem emlékszik”

2017.01.03. 16:00
Az első részben bemutattuk a szereplőket, az ügyet magát, valamint azokat a tanúvallomásokat, amelyek az első fokú tárgyaláson egybehangzóan állították a vitatott időszakban Regina és Attila egymáshoz való …

Kisemmiznek, ha elvakít a szerelem

2017.01.02. 16:00
Konkrét ügyekkel az ember csínján bánik még ezen a dokumentumokkal vastagon alátámasztott blogon is, de a precedens értékű – nagyon sokak számára tanulságos és figyelem felhívó – ügyek mellett nem mehetünk el, ha …

Szalagcím és a bíróság

2016.10.13. 08:00

Ezeket a cikkeket olvastad már?