Blogolj!

Robbantás a szentpétervári metróban

Cikkünk folyamatosan frissül

Robbantás rázta meg hétfő délután a szentpétervári metrót a Szennaja Ploscsagy és a Tyehnologicseszkij Insztyitut megállóknál. Eleinte két robbantásról szóltak a hírek, de kiderült, csak egy volt, ami két megállót érintett. A Szennaja Ploscsagy metrójában újabb, házi készítésű pokolgépet találtak a szerelvény átvizsgálása során.  Így valószínűleg merényletről van szó, illetve a meg nem erősített hírek szerint 14 halott van és 20 sérült. Vannak köztük gyerekek is. A merényletet ezidáig senki nem vállalta magára. A teljes metróhálózatot lezárták a városban.

A robbantás egy vagonban történt, az orosz ügyészség már hivatalosan is terrortámadásról beszél. Az orosz elnök egyébként pont Szentpéterváron tartózkodik, akit egyből értesítettek az esetről. Putyin a belarusz elnökkel, Lukasenkaval találkozott a városban hétfőn. 

A Rosszija 24 hírtelevízió jelentése szerint a hatóságok nap folyamán több alkalommal kutattak gyanús tárgyak után, és az egyik megállót ki is üríttették. A robbanás akkor következett be, amikor a metrószerelvény a Szennaja Ploscsagy állomásról elindult a Tyehnologicseszkij Insztyitut állomás felé. A szerelvény harmadik kocsijában történt a detonáció, miközben a szerelvény eleje már beért az alagútba. A Rosszija 24 televízió szerint az összes szentpétervári metrómegállót lezárták, ami miatt a város utcáin hatalmas közlekedési dugók alakultak ki. Moszkvában és több más orosz nagyváros metróhálózatában a robbantások hatására fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be. Fokozták a készültséget több orosz repülőtéren is. 

Volt már hasonló támadás

Oroszországban legutóbb két csecsen öngyilkos merénylőnő 2010-ben követett el hasonló támadásokat a moszkvai metróban. Az akkori merényletekben mintegy negyvenen vesztették életüket és több mint százan megsebesültek.

Nem tudni magyar sérültekről

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) információ szerint nincs magyar sérültje a szentpétervári metróban történt robbanásnak - mondta a KKM sajtófőnöke az M1 aktuális csatornán hétfő délután.

Menczer Tamás elmondta: egy brüsszeli iskoláscsoport kirándult Szentpéterváron, volt köztük három magyar diák is. Velük sikerült felvenni a kapcsolatot, jól vannak. A helyi magyar főkonzulátus arról számolt be, hogy "érthető módon óriási a káosz".

Felfoghatatlan és elfogadhatatlan a barbár támadás, amelynek során a metróban békésen közlekedő, menekülni képtelen embereket gyilkoltak és sebesítettek meg. Bármivel is próbálják, a terror, az öldöklés semmivel sem igazolható. Együtt érzünk azokkal, akik elveszítették szerettüket, a sérülteknek pedig testi és lelki felépülést kívánunk

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki részvétét Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a szentpétervári metróban történt robbantásos merényletek áldozatai miatt.

Az ilyen erőszakos és felfoghatatlan támadások nagy fájdalmat okoznak minden nemzet számára, ugyanakkor nem csökkentik, nem csökkenthetik közös elkötelezettségünket a terrorizmus elleni küzdelem terén

Folyamatosan tartják a kapcsolatot a helyi hatóságokkal. A külügyi sajtófőnök kitért arra is, hogy az érintett két metrómegálló a városközpontban van: az egyik egy forgalmas piac állomása, a másik egy technológiai egyetemé. A szentpétervári főkonzul arról is tájékoztatta, hogy mindkét metróállomás fémdetektorral van felszerelve.

A gyanúsítottról képet is közöltek

Igaz, a képet az Interfax is csak a Fontanka.ru közösségi oldalára hivatkozva publikálta. A ruhájából ítélve muszlim illetőről van szó. A képet a metró térfigyelő kamerája rögzítette. 

Gyűlnek a gyászolók virágai a metró bejáratánál. A város polgármestere háromnapos gyászt rendelt el.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/36782/pics/lead_800x600.jpg
metró,Most,robbantás,Szentpétervár
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Ismét pokolgép robbant Tell-Abjadnál

2019.11.10. 16:10
Nyolc ember életét vesztette és több mint húszan megsebesültek, amikor autóba rejtett pokolgép robbant az északkelet-szíriai Salik Atik faluban, a török határ mellett fekvő Tell-Abjad várostól délre - közölte …

Közzétették a lyoni merénylő fotóját

2019.05.25. 09:50
A fotón egy kerékpárt toló férfi látható, aki sötét napszemüveget, hosszú ujjú fekete felsőt és világos rövidnadrágot visel, az arca java részét pedig egy kendővel fedte el.

ÉLŐ: Orbán Viktor és Matteo Salvini sajtótájékoztatója

2019.05.02. 17:00
Matteo Salvini olasz belügyminiszter Magyarországra látogatott és Orbán Viktorral közösen sajtótájékoztatón számol be a megbeszélésről.

Több mint 200 halálos áldozata van a Srí Lanka-i robbantássorozatnak

2019.04.21. 18:30
Az indiai ANI hírügynökség számolt be elsőként arról, hogy legalább hat robbanás rázta meg Srí Lankát húsvét vasárnap reggel. Később a főváros …

Szijjártó: a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon

2019.04.21. 16:30
A kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a húsvétvasárnap Srí Lankán elkövetett, több …

Metrópótlók, metrópótlók mindenhol

2019.03.19. 11:05
Március végén várhatóan átadják az M3-as metró felújított északi szakaszát, egy héttel később pedig megkezdődik a Kőbánya-Kispest - Lehel tér közötti szakasz felújítása is. Lesz káosz.

Balla Ákos: A 3-as metró meghosszabbítása felpörgeti a lakáspiacot

2019.02.12. 06:00
Újpest mellett Kőbánya és Kispest is egyre attraktívabb a fővárosi ingatlanpiacon. A 3-as metróvonal meghosszabbításának Káposztásmegyer lesz a nyertese – …

Rendőrkézen a 2-es metrón gázspray-vel fújó férfi

2018.11.25. 08:50
Éjjel 2 óra 50 perckor fogták el a 26 éves budapesti V. N. Róbertet, akinek durva húzása miatt csaknem kéttucatnyi utas lett rosszul a metrón.

Kövér László: intelligens játékosok kellenek, nem bal bunkók

2018.05.12. 09:20
Kövér László házelnök interjút adott, amelyben beszélt a kormányzati munkáról, a családokról és a magyar társadalom kettéosztottságáról is.

Támadás érte Líbiában a választási bizottság központi irodáit, sok a halott

2018.05.02. 17:15
Legkevesebb 12 ember életét vesztette, heten pedig megsebesültek, mikor két öngyilkos robbantó támadást intézett Líbia fővárosában a …

Ezeket a cikkeket olvastad már?