Blogolj!

Karcag: birka mellé sámándob

Kecskés István

Látványos volt a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonja. Egy sámándob formájú épületben mutatkozott be hazánk a vendégeknek, s annyira jól sikerült a pavilon, hogy az olasz rendezők meg is akarták azt tartani. Hiába a nagy megtiszteltetés – korábban csak a sevillai rendezvény után akarták megtartani a Makovecz Imre által tervezett magyar pavilont – az épület hazatér és Karcagon áll majd. 

Az olaszoknak is kellett volna, de Karcagra kerül

Dobos László, a város polgármestere korábban közleményben jelentette be, hogy a sámándob újratervezése, az újraépítés irányítása és lebonyolítása, az infrastruktúra kiépítése az újraépítés helyszínén, valamint a létesítmény üzemeltetése a karcagi önkormányzat feladata.

Mennyiből? Miből teremtik elő a pénzt? Lesz-e kazah támogatás? De legfőképpen: a karcagiak vajon mennyire akarják ezt?

Kérdések, amelyekre egyelőre az a válasz, hogy Karcagon az Erzsébet-ligetben várja majd a látogatókat a világhírű pavilon, amely némi átalakítás után konferenciaközpontként egy komplex turisztikai és szabadidős fejlesztés központi eleme lesz, illetőleg, hogy a Magyar Közlöny március 20-ai számában megjelent kormányrendelet szerint a karcagi önkormányzat idén legfeljebb 328,9 millió forintot kap a feladatok - kivéve az üzemeltetést és fenntartást - kiadásaira, 2018-ban legfeljebb 1,1 milliárd forintot. Ez utóbbiról a 2018. évi központi költségvetés tervezése során döntenek. Oké. De az üzemeltetés és a fenntartás költségeit miből állják?

"A Nagykunság és Karcag számos természeti, kulturális és közösségi értékkel rendelkezik, ezeket itt méltó környezetben, modern eszközökkel mutathatjuk be" - fogalmazott Dobos László.

Azért abban reménykedünk, hogy az immár hungarikummá avanzsált karcagi birkapörkölt főzőversenye nem a sámándobban lesz. Szegény barikák! Mit nem kellene átélniük…

A megfelelő funkciókkal kiegészített épület alkalmas lesz nagyobb szabású előadások, rendezvények és közösségi összejövetelek megtartására. Legalábbis a tájékoztatás szerint.

És a karcagiak szerint?

 

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/36837/pics/lead_800x600.jpg
Karcag,sámándob,világkiállítás
 

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?