Blogolj!

Elektromos repülőn is dolgozhat a BME és a Siemens

Charlotte

Csaknem 20 éves együttműködés folytatása mellett döntött a Siemens Zrt. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, melynek köszönhetően a német vállalat idén 8 millió forint támogatást nyújt az egyetemnek. Ezen túlmenően a szorosabbra is fűzik a kapcsolatukat a nemrégiben megalakult Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) révén, amelynek tagja a BME és a Siemens mellett három további nagyvállalat is. A Siemens és a BME négy évig tartó, a FIEK keretében végzendő közös kutatásának középpontjában az elektromos repülőgépekhez fejlesztendő hajtásrendszerek állnak.

Dale E. Martin és Dr. Józsa János

A BME tovább erősítheti régiós pozícióját az ilyen típusú felsőoktatási intézmények versenyében. A ma aláírt, hosszú múltra visszatekintő együttműködés révén a Siemens a korábbi évekhez hasonlóan többek között szakmai gyakorlatok szervezését és lebonyolítását segíti, anyagi támogatással ösztönzi a hallgatók tudományos diákköri munkáját, diplomatervek számára hirdet pályázatot, valamint forrást biztosít egy olyan, a középiskolásokat tájékoztató kiadvány megjelentetéséhez, amely a mérnöki hivatásról ad tájékoztatást. 

A szakmai kezdeményezéseket, programokat és ösztöndíj-támogatásokat a Siemens a Pro Progressio Alapítvánnyal partnerségben valósítja meg. 

Emellett a Siemens és a BME a kutatás-fejlesztés területén is szorosabbra fűzte együttműködést. A felek három másik vállalattal közösen létrehozták a FIEK-et, ahol a kutatók és a cégek szakemberei közösen dolgozhatnak majd a K+F területén. 

„A FIEK létrehozása jelentős mérföldkő mind az egyetem életében, mind pedig a hazai kutatás-fejlesztés területén” – emelte ki Dr. Józsa János, a BME rektora. „A magyar gazdaság számára ehhez hasonló együttműködésekkel lehet minél több, az ország versenyképessége szempontjából is jelentős innovációt létrehozni. A Siemens hazai kutatócsapata legutóbb az eFusion repülőgépbe fejlesztett elektromos hajtásrendszerével bizonyította, hogy képes jelentős áttöréseket elérni az iparágban. Örömmel tölt el bennünket, hogy csapatunk, kutatóink és tanulóink a jövőben együtt dolgozhatnak a jövő elektromos repülőgépeinek hajtásrendszerének kifejlesztésén.”

Címkék: BME, Siemens
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/36863/pics/lead_800x600.jpg
BME,Siemens
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Csúcstechnológia a Százhalombatta–Pusztaszabolcs vasútvonalon

2018.05.09. 16:35
A Siemens Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszer (ETCS) berendezéseket telepít a Százhalombatta–Pusztaszabolcs vasútvonalra.

A Siemensszel bővült a Nemzeti Beszállítói Program

2017.10.09. 12:45
Az erről szóló szándéknyilatkozatot hétfőn írta alá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója Budapesten.

Két nagy európai multi állt össze a kínaiakkal szemben

2017.09.27. 11:20
Közlekedéstechnikai üzletágaik egyesítéséről állapodott meg a német Siemens AG és francia konkurense, az Alstom SA azzal a céllal, hogy fel tudják venni a versenyt a világpiacon …

Óriási beruházást indít Magyarországon a Siemens

2017.06.20. 11:30
A Siemens a budapesti Power and Gas üzem telephelyén mintegy 10 milliárd forint beruházással bővíti gáz- és gőzturbinalapát-gyárát.

Már nem csak papíron van Vectronunk

2017.05.23. 13:10
A Menettérti blog áprilisban már jelezte, hogy a GYSEV a Siemens jóvoltából új, modern Vectron MS típusú mozdonyokkal gazdagodik, aminek első két darabját ma délben, a soproni pályaudvar első vágányán át is adtak …

Bánki Erik: A hazug Demszkyt előbb utolérik, mint a sánta kutyát

2017.04.25. 09:00
Kizártnak tartom, hogy a lex CEU, a civiltörvény vagy bármely más mondvacsinált ok miatt eltávolítsák Magyarországot az Európai Néppártból – nyilatkozta a …

Ezeket a cikkeket olvastad már?