Blogolj!

Amerikai légicsapás Szíriára - reakciók

Ragnar Volarus

Izraelben a miniszterelnöki hivatal, az államfő, miniszterek és ellenzéki politikusok egyaránt üdvözölték az Egyesült Államok péntek hajnali rakétatámadását a szíriai Homsz egyik légi támaszpontja ellen - jelentette péntek reggel a helyi közszolgálati rádió.

A rádió közlése szerint Izraelt előre értesítették Washingtonból a tervezett katonai lépésről. 

A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint Donald Trump amerikai elnök erős és világos üzenetet küldött arról, hogy elfogadhatatlan a vegyi fegyver bevetése. 

"Izrael teljes mértékben támogatja Trump elnököt, és reméli, hogy ez határozott üzenet a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének szörnyű tetteivel szemben nemcsak Damaszkuszban visszhangzik majd, hanem Teheránban, Phenjanban és máshol is"- hangsúlyozta a hivatalos közlemény. 

Reuven Rivlin államfő szerint Donald Trump amerikai elnök és az amerikai hadsereg egyértelmű és határozott lépései megfelelő és elvárható választ adtak a vegyi fegyver rettenetes használatára az ártatlan civilekkel szemben.

"Amerika a szabad világ számára példát mutatott, hogy tegyen meg minden szükséges lépést a Szíriában zajló atrocitások befejezéséhez"- vélekedett az izraeli államfő. 

Jiszrael Kac hírszerzési miniszter üdvözölte a szerinte jelentős ideológiai és stratégiai hatású légicsapást. Szerinte szükséges válasz volt egy világhatalom részéről a határvonalak meghúzására egy brutális diktátorral szemben, és egyértelmű jelzés az Irán vezette tengely támogatóinak is. 

A Cionista Tábor nevű ellenzéki párt egyik képviselője, Omer Barlev üdvözölte az amerikai elnök lépését, és reményét fejezte ki, hogy nem egyszeri esemény történt. Szerinte a légicsapás azt az amerikai szándékot jelzi, hogy Washington részese legyen a közel-keleti eseményeknek, és megértesse Oroszországgal, hogy nyomást kell gyakorolnia az Aszad-rezsimre a szörnyű mészárlás megfékezése végett. 

Jichák Hercog, a Cionista Tábor és a parlamenti ellenzék vezetője is megszólalt. "Trump elnök döntése, a Tomahawk rakéták támadása a szíriai légi bázis ellen fontos üzenet a megfelelő időben és a megfelelő helyen a damaszkuszi hentesnek" - mondta Hercog.

London teljes támogatásáról biztosította az amerikai kormányt a szíriai légitámaszpont ellen végrehajtott pénteki amerikai légitámadás után. A brit védelmi miniszter ugyanakkor közölte: Nagy-Britannia "nem kapott felkérést" arra, hogy csatlakozzon a katonai fellépéshez.

A Downing Street szóvivője péntek reggeli nyilatkozatában közölte: a brit kormány maradéktalanul támogatja az amerikai akciót, amely London meggyőződése szerint megfelelő válaszlépés volt a szíriai rezsim által elkövetett barbár vegyifegyver-támadásra. A brit miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint az amerikai akció célja az, hogy a szíriai kormányt elrettentse az újabb hasonló támadásoktól.

A Downing Street illetékese kijelentette, hogy a vegyifegyver-támadás kiindulópontja az amerikaiak által célba vett szíriai támaszpont volt.

Sir Michael Fallon brit védelmi miniszter péntek reggel a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: a brit kormány az amerikai akció előkészítése során, az utóbbi néhány napban "szoros kapcsolatban állt" Washingtonnal.

Fallon szerint az Egyesült Államok arra a következtetésre jutott, hogy elfogytak a vegyifegyver-támadás következményeinek kezelésére használható békés, diplomáciai eszközök, és a szíriai rezsim további hasonló támadásainak elrettentésére döntöttek a szíriai légitámaszpont elleni "megfelelő mértékű, korlátozott akcióról".

Arra a kérdésre, hogy London tudott-e a készülő amerikai légitámadásról, Michael Fallon elmondta: James Mattis amerikai védelmi miniszter csütörtökön kora este "konzultált" vele arról, hogy a brit kormány miként ítéli meg Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének felelősségét a vegyifegyver-támadásban, és áttekintették a lehetséges orosz reakciókat.

James Mattis ezután megvizsgálta, hogy "milyen opciókat terjesszen" Donald Trump amerikai elnök elé, majd nem sokkal később ismertette a brit kormánnyal Trump döntését a légitámadás elrendeléséről - mondta a brit védelmi miniszter.

Arra a kérdésre, hogy ha lesz újabb amerikai katonai akció Szíriában, abban a brit fegyveres erők részt vennének-e, Fallon kijelentette: Londonhoz "nem érkezett ilyen kérés", és az amerikai akció nem része az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen alakult koalíció műveleteinek. Fallon szerint az Egyesült Államok egyértelművé tette, hogy ez önálló amerikai katonai fellépés volt.

Arra a kérdésre, hogy a brit kormánynak vannak-e egyértelmű bizonyítékai a szíriai rezsim felelősségére a vegyifegyver-támadásban, a brit védelmi miniszter azt mondta: London megítélése szerint a rendelkezésre álló hírszerzési adatok alapján "nagyon valószínű", hogy a támadást az Aszad-kormány követte el. Megismételte: "a nagyon korlátozott, megfelelő mértékű" amerikai katonai fellépés célja az, hogy Aszadot elrettentse az újabb hasonló támadásoktól.

Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő szerint kizárólag Bassár el-Aszad szíriai elnököt terheli a felelősség az országában egy légi támaszpont ellen végrehajtott pénteki amerikai légitámadásért.

A német kancellár és a francia elnök közös közleménye szerint "egyedül Aszad elnök felelős" azért, hogy a Szíria északnyugati részén fekvő Hán Sejkúnban kedden vegyi fegyverrel elkövetett "mészárlás" után egy amerikai légicsapás lerombolt egy szíriai katonai célpontot.

A vegyi fegyverek alkalmazása és a szíriai lakosság ellen elkövetett bűnök szankciókat követelnek Bassár el-Aszaddal szemben, ahogyan Franciaország és Németország már a 2013 nyarán a Damaszkusz közelében fekvő Gútában végrehajtott vegyiegyver-támadás után is követelte - emelte ki Angela Merkel és Francois Hollande.

A szíriai légi bázisra mért amerikai csapás pozitív válasz Bassár el-Aszad szír elnök háborús bűntetteire - közölte Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő pénteken írásos nyilatkozatában.

Mint fogalmazott: a létesítmény használhatatlanná tétele fontos lépés annak érdekében, hogy a rezsim civilek ellen irányuló hagyományos és vegyi támadásai ne maradjanak megválaszolatlanul. Kalin az Ankara által régóta hangoztatott repüléstilalmi és biztonsági övezet azonnali kialakítását sürgette a hasonló mészárlások megelőzése céljából.

A török külügyminisztérium internetes oldalán szintén "nagyon pozitívnak" minősítette az amerikai hadműveletet. A tárca kiemelte: Törökország teljes támogatást nyújt az Egyesült Államoknak a felelősségre vonáshoz vezető úton. 

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a dél-törökországi Alanyában újságírók előtt helyénvalónak nevezte az amerikai beavatkozást. A tárcavezető Aszadnak a hatalomból történő azonnali eltávolítását és egy átmeneti kormány beiktatását szorgalmazta. Kiemelte: a civilek számára létrehozandó biztonsági övezetek most fontosabbak, mint valaha. Hozzátette: a Washington vezette nemzetközi koalíció értesült az amerikai csapásmérésről, és már maga is beszélt telefonon a francia és a német külügyminiszterrel. Jelezte: felveszi a kapcsolatot az orosz és az amerikai diplomáciával is.

Az Egyesült Államok pénteken manőverező robotrepülőgépekkel mért csapást a szíriai hadsereg homszi légi támaszpontjára, amit azzal indokolt, hogy szerinte a szíriai kormányhadsereg vegyi fegyvert, szaringázt vetett be Idlíb tartományban. A gáztámadásban 86-an haltak meg, köztük 27 gyermek, és 546-an megsebesültek.

Moszkva felfüggeszti a szíriai légtérben bekövetkező incidensek kiküszöbölését és a légi bevetések biztonságának szavatolását célzó orosz-amerikai memorandum hatályát - közölte pénteken az orosz külügyminisztérium.

Az intézkedést a moszkvai diplomáciai tárca a szíriai légi bázisra mért amerikai katonai csapással indokolta. Oroszország emellett kérte, hogy az incidens miatt, amelyet a Kreml egy szuverén állam elleni agressziónak és a nemzetközi jog megsértésének minősített, hívják össze az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését.

Az orosz külügyminisztérium álláspontja szerint a Szíria elleni amerikai katonai akció célja, hogy elterelje a figyelmet az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció által ostromlott - részben az Iszlám Állam terrorszervezet által megszállva tartott - iraki Moszulban kialakult humanitárius katasztrófáról.

Provokációnak minősítette a Szíria elleni amerikai légicsapást pénteken Taskentben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, egyben kifejezve reményét, hogy az nem okoz helyrehozhatatlan kárt Oroszország és az Egyesült Államok viszonyában.

Miként korábban Vlagyimir Putyin nevében a Kreml szóvivője, Lavrov is agressziónak nevezte a támadást és kijelentette, Moszkva magyarázatot fog követelni Washingtontól a történtek miatt. Mint mondta, a támadás az Irak elleni 2003-as nyugati támadásra emlékezteti.

Elmondta, hogy orosz katonák nem sérültek meg a támadásban.

Oroszországot a meglévő csatornákon keresztül értesítették a Szíria ellen készülő amerikai csapásokról, de Vlagyimir Putyin elnököt "senki se hívta fel" - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken Moszkvában.

Peszkov szerint Moszkva a szövetségese elleni agresszióként fogta fel az Egyesült Államok Szíria elleni támadását.

"Mivel támogatást nyújtunk a szíriai fegyveres erőknek a szíriai vezetés kérésének megfelelően, ezért Szíria a szövetségesünknek számít" - mondta.

Kijelentette, hogy a történtek egyértelműen ártottak a terrorizmus elleni harc ügyének. Sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a szíriai katonai reptérre mért amerikai csapást "de facto az Iszlám Állam, az an-Nuszra Front és más terrorszervezetek érdekében hajtották végre". 

Peszkov a védelmi minisztériumra hárította át annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy a orosz haderő képes-e megvédeni a szíriai hadsereg objektumait.

A szóvivő megerősítette, hogy Moszkva felfüggesztette a szíriai katonai légi bevetések biztonságának szavatolását célzó orosz-amerikai memorandum hatályát, mert az éjszakai támadás miatt "értelmét vesztette". Közölte, hogy noha az erre szolgáló katonai csatornákat továbbra is fenntartják, orosz részről véget vetettek a szíriai műveletekről folytatott eszmecserének. 

Mint mondta, a történtek után "jelentősen megnőtt" az incidensek kockázata Szíriában. Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az orosz fegyveres erők főparancsnoka, Putyin elnök hatásköre eldönteni, hogy növeljék-e az orosz katonai jelenlétet a polgárháború sújtotta arab országban.

Erőteljes jelzésnek nevezte az Aszad-rezsim részére a Szíriában végrehajtott amerikai légicsapásokat pénteken Rose Gottemoeller, a NATO főtitkárhelyettese kijevi látogatása alatt, egy biztonsági fórumon.

Kijelentette, hogy ezzel az Egyesült Államok Bassár el-Aszad szíriai elnök tudomására hozta, hogy megengedhetetlennek tartja a vegyi fegyverek bevetését békés polgári lakosok ellen. Megjegyezte, hogy a légitámadásoknak nem a szíriai válság további élezése volt a célja.

A kijevi külügyminisztérium sajtóközleményében szintén kifejésre juttatta, hogy támogatja az Egyesült Államok azon lépéseit, amelyek az újabb háborús bűncselekmények megelőzésére irányulnak. 

Rose Gottemoeller - aki csütörtökön érkezett kétnapos látogatásra Ukrajnába - a pénteki fórumon Ukrajnával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az országnak magának kell eldöntenie, csatlakozni kíván-e az atlanti szövetséghez. Hozzátette, hogy a NATO ajtói nyitva állnak Ukrajna előtt. Cáfolta hogy a NATO magához szeretné kötni Ukrajnát, mint ahogy azt szavai szerint Oroszország több ízben állította. 

Az atlanti szövetség második számú vezetője csütörtök este Kijevben megbeszélést folytatott Volodimir Hrojszman miniszterelnökkel. Az ukrán kormánynak a találkozóról kiadott közleménye szerint megállapodtak abban, hogy a NATO és Kijev közösen dolgoz ki tervet az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat megreformálására, felszereltségének javítására. Gottemoeller azt javasolta, hogy tekintettel az Ukrajnát érő sok orosz provokációra, újítsa fel Kijev a konzultációkat a NATO-val a stratégiai fontosságú infrastrukturális objektumok védelmében.  

Hrojszman köszönetet mondott a két hete történt Harkiv megyei lőszerraktártűz likvidálásában nyújtott NATO-segítségért.

Háborús veszéllyel fenyegető és történelmi jelentőségű fejlemény a Szíriában pénteken végrehajtott amerikai légitámadás Elmar Brok német európai parlamenti (EP-) képviselő szerint.

Az EP külügyi bizottságának korábbi elnöke a Die Welt című német lapnak nyilatkozva hangsúlyozta: az amerikai támadás Szíriában "történelmi pillanat", mert mostanáig az a gyakorlat érvényesült, hogy "nem avatkozik be katonai eszközökkel egy olyan atomhatalom, mint az Egyesült Államok ott, ahol már aktív egy másik atomhatalom, jelen esetben Oroszország".

Ezért a péntek hajnali légitámadás "tabudöntést" jelent, és akár komoly konfliktushoz is vezethet - mondta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

Szavai szerint háborús veszély alakult ki, mert ha Moszkva az amerikai támadásra fegyverrel válaszol, amivel kiváltja Washington reakcióját, akkor "eszkalálódhat a helyzet két atomhatalom között", aminek révén "ellenőrizhetetlen" folyamatok indulhatnak be.

Azonban a légitámadás akár a szíriai konfliktus lezáráshoz is megnyithatja az utat, mert Moszkva a washingtoni lépés hatására megváltoztathatja politikáját, Bassár el-Aszad szíriai elnök támogatása helyett kivonhatja magát a konfliktusból és "végre feloldhatja a genfi béketárgyalások blokádját" - mondta Elmar Brok, hozzátéve, hogy az európaiak fontos közvevtítő szerepet tölthetnek be a béketárgyalásokon. 

A támadással Donald Trump amerikai elnök megmutatta Oroszországnak és Szíriának, hogy nem lehet vele játszmákat játszani. Az elnök a vegyifegyver-támadás után világosan megmutatta, hogy hol húzódnak a határok, és az amerikaiak Oroszország egy közvetlen szövetségesének megtámadásával "ismét tényezőként jelentek meg Szíriában" - mondta a CDU-s politikus. 

Az Egyesült Államok péntek hajnalban Tomahawk manőverező robotrepülőgépekkel csapást mért a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen, megtorlásul a keddi feltételezett vegyifegyver-támadásért, amelynek elkövetésével a damaszkuszi rezsimet vádolja. A robotrepülőgépeket a Földközi-tenger keleti térségében állomásozó amerikai rombolóhajókról indították el.

Forrás: MTI

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/36917/pics/lead_800x600.jpg
Donald Trump,Háború,Szíria
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Hazánk is a Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetsége alapítói között

2020.02.08. 11:35
A nemzetközi szervezetet 27 ország hozta létre az amerikai elnök, Donald Trump kezdeményezésére.

Tovább nőtt a migránsok száma - múlthéten közel félezren jöttek

2020.02.03. 08:15
187 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák péntektől vasárnapig, pénteken 25, szombaton 71, vasárnap 81 jogellenesen az ország területén …

Budapesten is köszöntik a béke világnapját

2020.01.01. 10:15
1968 óta január 1-jén ünnepeljük. A magyar fővárosban ennek jegyében ökumenikus fáklyás felvonulásra és imádságra hívnak.

Izrael elfogott négy rakétát, amelyet Szíriából indítottak el felé

2019.11.19. 08:35
Az izraeli hadsereg közlése szerint légvédelmük kedd hajnalban négy rakétát is elfogott, amelyeket Szíriából indítottak el az ország felé.

Ismét pokolgép robbant Tell-Abjadnál

2019.11.10. 16:10
Nyolc ember életét vesztette és több mint húszan megsebesültek, amikor autóba rejtett pokolgép robbant az északkelet-szíriai Salik Atik faluban, a török határ mellett fekvő Tell-Abjad várostól délre - közölte …

Donald Trump megerősítette: meghalt az Iszlám Állam vezetője

2019.10.27. 14:40
Ahogy már korábban beszámoltunk róla, az most bebizonyosodott: meghalt Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője. Ezt maga Donald Trump jelentette be vasárnap.

A Fehér Ház lemondta a The New York Times és a The Washington Post előfizetését

2019.10.25. 11:50
A Fehér Ház lemondta a The New York Times és a The Washington Post című lapok előfizetését - jelentette be Stephanie Grisham, az amerikai …

Meghalt az első török katona Szíriában

2019.10.11. 11:40
A török védelmi minisztérium bejelentése szerint meghalt pénteken az első török katona Északkelet-Szíriában, ahol Ankara két nappal korábban hadműveletet indított az általa terrorszervezetnek tartott, …

Varsóba hívnák Trumpot a visegrádi négyek

2019.10.08. 18:15
A négy visegrádi ország (V4) azt mérlegeli, hogy közösen meghívják Varsóba Donald Trump amerikai államfőt - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök a Blesk.cz hírportálon kedden megjelenő …

Robbanásveszély: Szíriában erőre kapott az Iszlám Állam

2019.08.09. 05:40
Téved, aki azt hiszi, hogy az amerikaiak végleg kicsinálták a terrorszervezetet.

Ezeket a cikkeket olvastad már?