hirdetés
Blogolj!

Bécsben tárgyalt a paksi kormánybiztos

Magyarország átláthatóan jár el paksi új atomerőművi blokkok építésével kapcsolatban, erről minden szükséges információt megoszt az osztrák illetékesekkel, és minderre a továbbiakban is nyitott - mondta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos az MTI-nek, miután tárgyalásokat folytatott a felelős osztrák szervekkel pénteken Bécsben.

A kormánybiztos az osztrák környezetvédelmi minisztérium és az energetikai ügyekben illetékes gazdasági minisztérium képviselőivel folytatott tárgyalásokat "korrekt és objektív" alapokon nyugvó megbeszélésnek értékelte.

Aszódi Attila elmondta: az osztrák illetékeseket első kézből akarták informálni az előrelépésekről, miszerint a paksi atomerőmű új blokkjainak építési projektje zöld lámpát kapott Brüsszelből, az utolsó uniós jóváhagyás is megtörtént, megszületett a telephelyengedély, és a közeljövőben várják a másodfokú környezetvédelmi engedély megszületését is. Aláhúzta: minden feltétel adott ahhoz, hogy a Paks II. projekt új lendületet vegyen, és elkezdődjön a megvalósítás.

A kormánybiztos ismertetése szerint Ausztria és Magyarország között 1987 óta van bilaterális egyezmény, amelyben a gyorsértesítési feladatok mellett azt vállalták a felek, hogy az atomenergia területén bármely komolyabb változásról vagy előrelépésről közvetlenül informálják egymást. A kormányközi egyezmény keretein belül évente tartanak találkozót, felváltva Budapesten, illetve Bécsben.

A kormánybiztos beszámolt arról, hogy a pénteki megbeszélésen a magyar fél megerősítette osztrák partnerét abban, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett az együttműködésben és az információcserében. Biztosította arról is, hogy Magyarország az éves rendszeres találkozón túl is készen áll a Paks II. projekttel kapcsolatos kérdések megbeszélésére.

A kormánybiztos tájékoztatása szerint a találkozón rögzítették, hogy az európai unió tagállamainak önálló joga a saját energiamix meghatározása, hiszen nagyon eltérőek az országok adottságai.

Magyarországnak szüksége van hosszú távon atomenergiára, hogy az alaperőművi villamosenergia-termelést biztosítani lehessen, ezért nélkülözhetetlen a paksi kapacitás-fenntartási projekt - szögezte le Aszódi Attila.

Meglátása szerint ezt az alapelvet Bécsben is elfogadják.

A kormánybiztos hozzátette: az ellátásbiztonság és a klímavédelem olyan közös európai cél, amelyek érdekében minden tagállamnak lépéseket kell tennie. A Paks II. projekt is ennek szellemében valósul meg - jelezte.

Címkék: Aktuális, Paks II
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/36954/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,Paks II
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Boris Johnson az új brit miniszterelnök

2019.07.23. 13:10
A várakozásoknak megfelelően Boris Johnson volt brit külügyminisztert, London egykori polgármesterét választották a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetőjévé a távozó Theresa May miniszterelnök …

Augusztusban megszűnik a Széna téri buszpályaudvar

2019.07.23. 11:45
Augusztus 10-től megszűnik a Széna téri autóbusz-állomás, ezért a járatok a Széll Kálmán tér Dékán utca és Szilágyi Erzsébet fasor közötti szakaszára áthelyezett megállókból …

Sötétségbe borult Venezuela

2019.07.23. 08:15
Venezuela szinte egészében megszakadt az áramszolgáltatás hétfőn, Nicolás Maduro elnök szocialista kormánya - ahogy korábban is - az ország vízi erőműveit ért elektromágneses támadással magyarázta a történteket.

Blogstar kávéház

2019.07.22. 00:05
Magyar sportsikerek, újabb nyolcezres csúcs meghódítása, ellenzéki szétesés, újabb közelgő brit királyi esküvő és az ukrán parlamenti választás hétfői online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2019.07.21. 05:25
A kultúra kivéreztetése, a szocialisták személyeskedése, a magyarság lejáratása, Brüsszel illiberalizmusa és Ellie Goulding bombaesküvője vasárnapi online lapszemlénkben.

Több vonat menetrendje is módosult pályafelújítás miatt

2019.07.20. 12:35
Több vonat menetrendje módosult pályafelújítás vagy pályakarbantartás miatt - közölte a Mávinform szombaton az MTI-vel.

Blogstar kávéház

2019.07.20. 04:55
Ursula von der Leyen narancsszemüvege, a magyarság vegzálása, a migráció kihívásai, Berki Krisztián pályára lépése és Várkonyi Andrea özönvízszerű válása szombati online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2019.07.19. 04:40
A migránsellenes szövetség repedése, az ellenzék kétfrontos aknamunkája, Petőfi Sándor lezáratlan csontkrimije, az önjáró taxiflotta fenntarthatósága és Köllő Babett tűszúrásos fiatalodása pénteki online lapszemlénkben.

A V4-ek elutasították az ngo-hajók által szállított migránsok elosztását

2019.07.18. 19:50
A bevándorláspártiak újabb kísérletet tettek az EU-tagországok belügyminisztereinek csütörtöki, informális találkozóján arra, hogy közös …

Bárki adatait felhasználhatják a felkapott öregítő alkalmazáson keresztül

2019.07.18. 14:30
Adatainkat lopják el, miközben mi épp jókat röhögünk vagy épp szörnyülködünk azon, hogy hogyan néznénk ki öregen.

Ezeket a cikkeket olvastad már?