Blogolj!

Bécsben tárgyalt a paksi kormánybiztos

Magyarország átláthatóan jár el paksi új atomerőművi blokkok építésével kapcsolatban, erről minden szükséges információt megoszt az osztrák illetékesekkel, és minderre a továbbiakban is nyitott - mondta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos az MTI-nek, miután tárgyalásokat folytatott a felelős osztrák szervekkel pénteken Bécsben.

A kormánybiztos az osztrák környezetvédelmi minisztérium és az energetikai ügyekben illetékes gazdasági minisztérium képviselőivel folytatott tárgyalásokat "korrekt és objektív" alapokon nyugvó megbeszélésnek értékelte.

Aszódi Attila elmondta: az osztrák illetékeseket első kézből akarták informálni az előrelépésekről, miszerint a paksi atomerőmű új blokkjainak építési projektje zöld lámpát kapott Brüsszelből, az utolsó uniós jóváhagyás is megtörtént, megszületett a telephelyengedély, és a közeljövőben várják a másodfokú környezetvédelmi engedély megszületését is. Aláhúzta: minden feltétel adott ahhoz, hogy a Paks II. projekt új lendületet vegyen, és elkezdődjön a megvalósítás.

A kormánybiztos ismertetése szerint Ausztria és Magyarország között 1987 óta van bilaterális egyezmény, amelyben a gyorsértesítési feladatok mellett azt vállalták a felek, hogy az atomenergia területén bármely komolyabb változásról vagy előrelépésről közvetlenül informálják egymást. A kormányközi egyezmény keretein belül évente tartanak találkozót, felváltva Budapesten, illetve Bécsben.

A kormánybiztos beszámolt arról, hogy a pénteki megbeszélésen a magyar fél megerősítette osztrák partnerét abban, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett az együttműködésben és az információcserében. Biztosította arról is, hogy Magyarország az éves rendszeres találkozón túl is készen áll a Paks II. projekttel kapcsolatos kérdések megbeszélésére.

A kormánybiztos tájékoztatása szerint a találkozón rögzítették, hogy az európai unió tagállamainak önálló joga a saját energiamix meghatározása, hiszen nagyon eltérőek az országok adottságai.

Magyarországnak szüksége van hosszú távon atomenergiára, hogy az alaperőművi villamosenergia-termelést biztosítani lehessen, ezért nélkülözhetetlen a paksi kapacitás-fenntartási projekt - szögezte le Aszódi Attila.

Meglátása szerint ezt az alapelvet Bécsben is elfogadják.

A kormánybiztos hozzátette: az ellátásbiztonság és a klímavédelem olyan közös európai cél, amelyek érdekében minden tagállamnak lépéseket kell tennie. A Paks II. projekt is ennek szellemében valósul meg - jelezte.

Címkék: Aktuális, Paks II
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/36954/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,Paks II
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2019.12.16. 04:30
Michelisz Norbert történelmi diadala, a szocialisták sunnyogása, fejetlenül szúrt kultúrmilliárdok, az alma téli hódítása és Singh Viki kerek popsija hétfői online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2019.12.15. 02:50
Karácsony folytatódó tisztogatása, Schilling Árpád jogsértő listázása, a Soros-blog soros hazugsága, a zaklatások balliberális elviccelése és Dallos Bogi forró csókja vasárnapi online lapszemlénkben.

Elkezdődött az Országházi Gyermekkarácsony

2019.12.14. 14:05
Többszáz hátrányos helyzetű határon túli és anyaországbeli gyereket köszöntöttek a Parlamentben karácsony alkalmával.

Blogstar kávéház

2019.12.14. 04:40
Brüsszel bonyolult Brexit-búcsúja, Orbán Viktor karácsonya, Dobrev Klára vérgőzös EU-kompatibilitása, Gyurcsány szocialista falatozása és Lékai-Kiss Ramóna testvérprojektje szombati online lapszemlénkben.

Teljesen megbolondult az időjárás: 16 fok is lehet a jövő héten

2019.12.13. 14:45
Az időjárás továbbra is a bolondját járatja velünk, szóval jobban járunk, ha még nem rakjuk el az őszi kabátot.

Egyre nagyobb üzlet az illegális migráció

2019.12.13. 09:10
Egyre rosszabb a migrációs helyzet: a Századvég Alapítvány elemzése szerint már-már a kábítószer-kereskedelemhez mérhető üzlet az illegális migráció.

Halálos áldozata is van az orosz nehézcirkálón pusztító tűznek

2019.12.13. 07:00
Az Admiral Kuznyecov nevű repülőgép-hordozón még tegnap alakult ki tűz. Mostanra kiderült, hogy halálos áldozata is van a katasztrófának.

Blogstar kávéház

2019.12.13. 02:50
Boros Johnson tarolása, a szocialisták diktatúrája, Hadházy Ákos váratlan beperlése, a Fradi büszke búcsúja és Hosszú Katinka aranyos NASA-dressze pénteki online lapszemlénkben.

Elkészült a képviselők új irodaháza

2019.12.12. 18:30
Egy évet csúszott, de elkészült a Parlamenttel szemben található épület, amit Szabad Györgyről, az első szabadon választott országgyűlés elnökéről neveznek el.

Ügyvédek estek neki egy kórház dolgozóinak Pakisztánban - videó

2019.12.12. 18:05
A lahori kardiológiai intézetben történt a felháborító eset, hárman meghaltak.

Ezeket a cikkeket olvastad már?