Blogolj!

KKM: nem tűr halasztást a konfliktus tárgyalásos rendezése

Ragnar Volarus

A magyar kormány elítél minden vegyifegyver-támadást, a történtek is megerősítik, hogy a szíriai konfliktus tárgyalásos rendezése nem tűr halasztást - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) pénteken.

A tárcánál a keddi feltételezett vegyifegyver-támadással kapcsolatban kiemelték: "mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ilyen szörnyűségek ne történhessenek".

Hangsúlyozták: emellett az Iszlám Állam elleni harcot is folytatni kell, a terrorszervezetet le kell győzni. Amíg ez nem történik meg, addig a térségben nem lesz béke, és az illegális bevándorlás is folytatódni fog - magyarázták.

A hosszú távú béke megteremtésének alapvető feltétele az amerikai és az orosz fél együttműködése - áll a KKM közleményében.

Amerikai-orosz megegyezés nélkül nem lehet feloldani a szíriai konfliktust, ám ettől most vagyunk a legmesszebb - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken újságíróknak.

 "Magyarországnak, Európának, de azt gondolom, az egész világnak is az az érdeke, hogy mielőbb jöjjön létre egy amerikai-orosz megállapodás a szíriai rendezésről. Ugyanakkor (...) nem túlságosan pesszimista az a kijelentés, hogy ettől most vagyunk a legmesszebb" az elmúlt éveket figyelembe véve - mondta Szijjártó Péter.

Magyarország első számú érdeke, hogy az európai szomszédságban zajló konfliktusokat a lehető leghamarabb megoldják azok az országok, amelyeknek erre ráhatásuk van - nyomatékosította.

A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország a leghatározottabban elítéli a vegyi fegyverek bármilyen típusú bevetését, és "csak a reményünket tudjuk kifejezni arra vonatkozólag, hogy a jövőben ilyen nem fog megtörténni".

Szijjártó Péter kérdésre azt is mondta: a magyar kormánynak eddig is világos volt az álláspontja azzal kapcsolatban, hogy a terrorellenes küzdelem - amelynek az egyik fő színtere éppen Szíria - talán a legfontosabb feladata ma a civilizált világnak. "És mivel Magyarország éppen az elmúlt időszakban tett újabb vállalásokat a terrorellenes küzdelemben, ezért a kétoldalú kapcsolatokra ennek a konfliktusnak eddig nem volt hatása" - tette hozzá.

Forrás: MTI

Címkék: Háború, Szíria
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/36927/pics/lead_800x600.jpg
Háború,Szíria
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Meghalt az első török katona Szíriában

2019.10.11. 11:40
A török védelmi minisztérium bejelentése szerint meghalt pénteken az első török katona Északkelet-Szíriában, ahol Ankara két nappal korábban hadműveletet indított az általa terrorszervezetnek tartott, …

Robbanásveszély: Szíriában erőre kapott az Iszlám Állam

2019.08.09. 05:40
Téved, aki azt hiszi, hogy az amerikaiak végleg kicsinálták a terrorszervezetet.

Erdogan: a török hadsereg bevonul Észak-Szíriába

2019.08.04. 21:25
A török hadsereg be fog vonulni Északkelet-Szíriában az Eufrátesz folyótól keletre eső területre, amelyet az Ankara által terrorszervezetnek tekintett Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd …

Az Iszlám Állam terroristáját fogta el a TEK

2019.03.22. 14:15
A 30 év körüli szír férfi a terrorszervezet emírjeként öngyilkos merényleteket szervezett és kivégzéseket irányított. Úgy tudni, 20 ember lefejezésében vehetett részt.

Retteg a Pentagon: újra erőre kaphat az Iszlám Állam

2019.02.05. 05:30
Szíriában lévő terroristái ugyanis változatlanul jelentős támogatást kapnak külföldről, és továbbra is külföldi terroristák tucatjait vonzzák mind Szíriába, mind Irakba.

Hidegháborút robbant ki a sarkvidéki olvadás?

2019.01.27. 05:10
Felére csökkenhet az Európa és Ázsia közötti út, miközben geopolitikai háborúskodásba torkollhat a klímaváltozás.

Kirobbant a britek és a franciák kagylóháborúja (videó)

2018.08.29. 10:15
Nem tudtuk, mi hiányzott... Francia és brit halászhajók csaptak össze kedd éjjel a La Manche-csatornában!

Javulóban a két Korea viszonya?

2018.08.13. 08:00
Fontos lépés lehet, ha tényleg sikerül aláírni a két ország között a múlt században zajló háborút lezáró békeszerződést.

Trump légicsapásokat mért Szíriára – elszabadul a pokol?

2018.04.14. 06:00
Az amerikaiak a franciákkal és a britekkel közösen támadnak szíriai célpontokat. A dúmai vegyifegyver-támadást torolják meg. Oroszország szerint ennek súlyos …

Már Amerikát fenyegeti az észak-koreai atom

2018.01.30. 06:50
Az USA felkészült rá, hogy Kim Dzsong Un nukleáris fegyverei hónapokon belül elérhetik.

Ezeket a cikkeket olvastad már?