Blogolj!

A vasárnapi tüntetés utóélete

Hajnali kettő óra után oszlott fel az Oktogonnál még együtt lévő kis tüntetőcsoport. A hírek szerint ma a civiltörvény ellen fognak demonstrálni.

A tüntetés végén, a Parlament előtt a ’Ha én rózsa volnék című számot énekelték’, és azt skandálják, hogy: „Ne írd alá, János!”. A kemény mag most is ki akarta tűzni a CEU-s zászlót a rendőrsorfal mögé, dulakodott a rendfenntartókkal. Azt kiabálták: „Orbán, takarodj!”, „Mocskos Fidesz”, „Börtönbe, börtönbe!”, ”Fidesz-maffia”. A Police.hu közleménye szerint a tüntetés hivatalos befejezése után a demonstrálók fémtárgyakkal, műanyag palackokkal, üvegekkel dobálták meg az Országgyűlés épületét védő rendőröket. Atrocitás érte az M1 televíziós stábját is.

A tüntetésen Sulyok Blanka, Diószegi Nóra, Czégány Szandra, valamint Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom vezetője tartott beszédet az oktatás helyzetéről. Szóltak a mélyszegénység problémáiról is. A Kossuth téren Bródy Gábor, a CEU kutatója többek között az akadémiai szabadság értékéről beszélt. Rodics Katalin a Greenpeace részéről a CEU-t és a civileket egyaránt érintő „megbélyegzést” utasította vissza. Márton Péter, a CEU doktori programjának hallgatója a szakmai egyeztetést hiányolta.

Egy nagy transzparensen a „Civil vagyok, magyar vagyok, szabad vagyok” volt olvasható, látható volt a kisméretű „Vétó” feliratú tábla, voltak a gallérokon „CEU-val vagyok” kitűzők is. A tüntetők fő követelése az volt, hogy Áder János államfő ma ne írja alá a CEU-t is érintő felsőoktatási törvény módosítását, hanem küldje normakontrollra az Alkotmánybíróságra.

A Facebookon szélsőséges bejegyzések is voltak olvashatók a tüntetéssel kapcsolatban. Példák a Magyar Idők gyűjtéséből.

„Lehet tüntetgetni, élőláncolni, aztán szépen hazamenni, és szépen fokozatosan Fehéroroszországgá válni.”

*

Ennek a megállításához valahol el kell dördülnie egy fegyvernek egy tüntetésen.

*

Komolyan kérdezem, nincs egy olyan ember sem Magyarországon, aki halálos beteg és elvállalná, hogy hosszú, fájdalmas módon kinyírná Orbánt? Na jó, elég lenne egy fejlövés is.

*

Nemcsak a kormányt kell megbuktatni, hanem a rendszert.

*

Orbán, eljött az utolsó órád!

Komoly nemzetközi hálózattal áll szemben a Magyar Kormány, melynek erős mozgósító ereje van, mondta a vasárnapi tüntetés kapcsán Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője az M1-en a Ma Reggel vendégeként.

A beszélgetés elején leszögezte: két CEU-ról beszélhetünk. A Central European University egy az Egyesült Államokban székhelyszolgáltatónál bejegyzett jogi személy, míg a Közép-európai Egyetem egy Magyarországon bejegyzett, tényleges egyetemként működő jogi személy. Soros György alapította egy holland alapon keresztül és annak kamataiból működik.

Okafogyottnak nevezte a felsőoktatási törvény módosításának visszavonását követelő tüntetéssorozatot a Nézőpont Intézet ügyvezetője. Véleménye szerint a vonatkozó törvénymódosítás nem eredményezi egyértelműen az egyetem kapuinak bezárását. A budapesti Nádor utcában székelő egyetem a továbbiakban is ugyanúgy folytathatja működését, mint eddig.

A változtatás abban áll, hogy az egyetem a továbbiakban akkor tud amerikai diplomát is kiállítani, hogy ha arról Magyarország és az Egyesült Államok kormányai között megállapodás születik.

Címkék: Oktogon, Police.hu
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/37045/pics/lead_800x600.jpg
Oktogon,Police.hu
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Szovjet katonának képzelte magát a reptéri rakodómunkás

2018.02.18. 07:50
Probléma lett belőle, mert nem mindenkinek jött be az ötlet

Menő sportkocsit fogtak a rendőrök

2018.02.13. 10:55
Durván négy másodperc alatt gyorsul százra, de most egy kis pihenő vár rá. Nem az volt a gond, hogy túllépték a megengedett sebességet.

Nem tanult a Tankcsapda klipjéből a körözött postás

2018.02.10. 07:00
Ugyanis elkapták a félmillió forinttal meglépő nyírségi postást.

Körözik a postást, aki túl sok krimit nézett

2018.02.07. 12:20
Meglógott a küldeményekkel egy nyírségi postás

Ezeket a cikkeket olvastad már?