Blogolj!

4-es metró ügyben titkolnivalója lehet Atkárinak és Ikvainak

Egyik korábbi főpolgármester-helyettes – se Atkári János, se Ikvai-Szabó Imre –nem jelent meg az Országgyűlés gazdasági bizottságának keddi ülésén, ahol az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a 4-es metró beruházásáról készült elmarasztaló jelentés kapcsán, egykori tevékenységükkel összefüggő információikra lett volna kíváncsi a testület. „Valami van a fülük mögött”, ha nem lenne titkolnivalójuk, akkor bizonyára megjelentek volna a gazdasági bizottság meghallgatásán – hangsúlyozta Bánki Erik, a testület elnöke.

A fideszes országgyűlési képviselő a bizottság ülése közben tartott rögtönzött sajtótájékoztatón hozzátette: azt szerették volna megtudni a volt főpolgármester-helyettesektől, milyen módon vettek részt a 4-es metró beruházás irányításában, milyen információik vannak a politikai döntésekről, írja az MTI. Mint mondta, "most már nyilvánvalóvá vált", hogy a 2006-os önkormányzati választást megelőzően Demszky Gábor személyes utasítására indult el a fúrópajzs, megfelelő műszaki előkészítés nélkül, így több hónapos leállás miatt 17 milliárd forint kötbért kellett fizetni a megrendelőnek. Nem lehet kérdés, hogy a projekt politikai irányítása a volt főpolgármesterhez kötődik - szögezte le. Bánki Erik szerint a metróért felelős DBR Metró Projekt Igazgatóság korábbi igazgatójának elmondása alapján hétfőn az is nyilvánvalóvá vált, hogy Demszky Gábor, politikai nyomásgyakorlása több tízmilliárd forint kárt okozott a fővárosnak, így politikai felelősségre vonása "nem megkerülhető".     Emlékeztetett, Aba Botond, a BKV volt vezetője korábban elmondta, hogy a 4-es metró beruházás irányítása a fővárosi közgyűléstől átkerült a BKV-hoz, ezen belül a DBR metróprojekt vezetőihez, akik "közvetlenül Demszky Gábor főpolgármester kabinetjéhez voltak bekötve". Folytatják a meghallgatásokat, legközelebb, két hét múlva a DBR metróprojekt vezetőit hívják a bizottság elé, és szeretnék, ha minden, az ügyben érdemi információval bíró szereplő a gazdasági bizottság elé jönne - mondta Bánki Erik.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/37096/pics/lead_800x600.jpg
Atkári János,Bánki Erik,Ikvai-Szabó Imre
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Bánki Erik: A hazug Demszkyt előbb utolérik, mint a sánta kutyát

2017.04.25. 09:00
Kizártnak tartom, hogy a lex CEU, a civiltörvény vagy bármely más mondvacsinált ok miatt eltávolítsák Magyarországot az Európai Néppártból – nyilatkozta a …

Ezeket a cikkeket olvastad már?