Blogolj!

A béke küldöttje

Ragnar Volarus

Hétfőn António Guterres, az ENSZ főtitkára a Nobel-békedíjas, pakisztáni Malala Juszafzait a béke küldöttjévé nevezte ki.

A még mindig csak 19 éves pakisztáni lány már az évtized elején küzdött hazájában a lányok tanuláshoz való jogáért, ám a szélsőséges iszlamista tálibok ezért 2012-ben fejbe lőtték (éppen akkor, amikor szülőföldjén, a Szvat-völgyben kilépett az iskolából). Nemzetközi segítséggel kezelték Londonban, s azóta emberi jogi aktivistaként folytatja harcát a lányok tanulási lehetőségeiért. Könyvet írt, iskolát alapított, Nobel-békedíjjal és Szaharov-díjjal tüntették ki. 

Most pedig António Guterres ünnepélyes ceremónia keretében bízta meg őt a világszervezet nevében, hogy a béke küldöttje legyen. Az ENSZ New York-i székházban tartott ünnepségen Guterres Juszafzai kitartását és a béke iránti megingathatatlan elkötelezettségét méltatta."Te nem egyszerűen hős vagy, hanem mélyen elkötelezett és nagylelkű ember is" - fogalmazott az ENSZ-főtitkár. 

Az ENSZ békeküldöttjeinek elsődleges megbízatása, hogy nemzetközi ismertségük révén népszerűsítsék a világszervezet tevékenységét. A 19 esztendős Malala Juszafzai a legfiatalabb ember, akit valaha is megbíztak az ENSZ-nek ezzel az erkölcsi tekintélyt kifejező feladatával. Tizenhét évesen ő volt a világ legfiatalabb Nobel-békedíjasa is.

Forrás: MTI

Címkék: ENSZ
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/37077/pics/lead_800x600.jpg
ENSZ

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Saját csapdájába esett Trump a Közel-Keleten?

2017.12.16. 05:10
Az amerikai elnök kiszorította magát az izraeli-palesztin békefolyamatból – állítja a szakértő, aki szerint Oroszország, Irán és Törökország együttműködése uralhatja a Közel-Keletet.

A Közép-Európát érő kihívásokról beszélt az ENSZ közgyűlésén Szijjártó

2017.09.22. 20:55
Kiemelte, Európának a hidegháború lezárása óta nem kellett ennyi súlyos kihívással szembenéznie, mint jelenleg. Komoly probléma a …

Összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa az amerikai légitámadás miatt

2017.04.07. 18:55
Ha Moszkva megszavazta volna a korábbi hét ENSZ-határozatot, akkor Bassár el-Aszad szíriai elnöknek már korábban nemzetközi szankciókkal kellett volna …

Ezeket a cikkeket olvastad már?