Blogolj!

Húsvéti hagyományőrzés Ópusztaszeren

Pintér M. Lajos

A magyarság bölcsőjében tojásfestéssel, régimódi lovas kocsis locsolással, ételszenteléssel, néptánccal és muzsikaszóval várják a családokat húsvétkor.

Rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn életre kelnek a húsvéti hagyományok az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, ahol színes programokat kínálnak a látogatóknak. A SZEGEDma.hu írása szerint az idei Szeri Húsvétra egy különleges tárlattal is készülnek Ópusztaszeren, a Hungarikum Tárházban új kiállítás nyílik vasárnap „A makói hagyma és az általa létrehozott világ” címmel.

Kertész Péter igazgató azt mondta, sokan ismerik és szeretik az ízletes makói hagymát, de nagyon kevesen vannak tisztában a múltjával vagy éppen azzal, hogy mit is jelentett a Viharsarok szegényparasztsága számára, és hogy jóformán erre épült Makó városa egykor. Nem véletlenül időzítették a makói hagyma bemutatását húsvétra, hiszen egykor annak héjával festették a tojást. Ezt a hagyományos tojásfestést el lehet sajátítani az emlékparkban, és szakképzett múzeumpedagógusoktól azt is megtudhatják majd a vendégek, hogy a tojást díszítő motívumok mit is jelentenek. Nem árt ugyanis tudni, másféle tojást kapott egykor az a legény, aki udvarolni érkezett egy házhoz, és mást, aki csak barátságban volt a lánnyal!

Természetesen idén sem marad el a hagyományos húsvéti locsolkodás, vagyis hétfőn a legények egy-egy vödör vízzel öntik nyakon a leányokat. „Keletről hoztuk ezt a szokást, mely bár a keresztény hagyományainkba is beivódott az idők során, alapjában azonban egyfajta terményvarázslásról van szó” – világította meg az emlékpark vezetője.

Ópusztaszeren, a magyarság bölcsőjében ezúttal is minden korosztály számára érdekes időtöltést kínálnak a húsvéti napokon. A legkisebbek nyuszikeresésben vehetnek részt, de lesznek kézműves-foglalkozások, lovaskocsikázás, lovasbemutatók, ki lehet próbálni a nomád íjászkodást is, Piri nénitől pedig el lehet lesni a kalácssütés fortélyait.

A Szeri Húsvét teljes, részletes kínálatáról itt lehet tájékozódni.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/37188/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.07.11. 21:45
Aggasztó korona-körkép, sunnyogva hallgató francia baloldali sajtó, Hadházy kínos lebukása, rendkívüli lengyel kampányhajrá és Kulcsár Edina szexizése vasárnapi online lapszemlénkben.

Elhunyt a szegények orvosa, Dr. Eőry Ajándok

2020.07.11. 18:20
Július 10-én éjjel elhunyt Dr. Eőry Ajándok biológus, matematikus, orvos, akupunktúrás orvos, a hagyományos kínai orvoslás hazai úttörője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat orvosa.

Kánikula után lehűlés

2020.07.11. 17:30
Kicsit fellélegezhetünk, ugyanis este megérkezik a hűvösebb idő hazánkba. Ez persze csapadékkal, néhol pedig heves széllökésekkel is járni fog.

Hat új koronavírusos beteget regisztráltak, ketten elhunytak

2020.07.11. 09:10
Ezzel 4229 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, ezzel 595-re emelkedett az elhunytak száma, 2974-en pedig már …

Blogstar kávéház

2020.07.10. 22:45
A német migránspolitika pálfordulása, a példamutató magyar járvány elleni védekezés, a haladó nyugat transznemű modellje, a közösségi média fenyegető veszélye és a magyar labdarúgás reménysége szombati online lapszemlénkben.

Meghalt Koncz Ferenc, a Fidesz országgyűlési képviselője

2020.07.10. 11:15
Szerencs korábbi polgármestere közlekedési balesetben vesztette életét, motorozás közben ütközött össze egy autóval.

Hárommal nőtt a koronavírusos betegek száma

2020.07.10. 09:20
Ezzel 4223 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, összesen így már 593-an haltak meg, de 2941-en pedig már meggyógyultak.

Orbán Viktor: több Balaton, kevesebb Adria

2020.07.10. 09:00
Az Operatív Törzsnek péntek délig kell kidolgoznia javaslatait az esetleges újabb intézkedésekről a járványügyi helyzet figyelembe vételével. Magyarország rendben van, de a vírus behurcolása probléma.

Blogstar kávéház

2020.07.10. 04:05
Az Európai Unió korrupciója, a koronavírus-járvány tombolása, a radikális baloldal káoszelmélete, a székelyek második esélye és Tóth Gabi szerelmi kürtölése pénteki online lapszemlénkben.

Hidegfront érkezik a hétvégén, 10 fokkal csökken a hőmérséklet

2020.07.09. 20:05
Frontérzékenyeknek nem sok jóval kecsegtet a hétvége, ugyanis hidegfront érkezik, vasárnapra mintegy 10 Celsius-fokkal mérséklődik a meleg.

Ezeket a cikkeket olvastad már?