Blogolj!

Gáspár Győző többet árt, mint használ?

Kecskés István

Gáspár Győző megint bajban van, hiszen ismét az adóhatóság célkeresztjébe került. A roma előadóval ez nem először esik meg: korábban adócsalás miatt állt már bíróság előtt. Akkor lényegében megúszta. A kérdés az, hogy mit jelent a magyarországi romák megítélésében egy olyan életút, mint az övé?

A vád most sem kicsi: a gyanú szerint az énekes, előadóművész testvérével és másik három társával luxusautókat adott el úgy, hogy az áfát nem fizették be. Emellett a Romantic volt tagja 50 milliót sikkaszthatott egy román cégen keresztül.

Az első bírósági ítélet: maguk kérték, hogy takarják ki a szemüket (Fotó: bors)

Gáspár Győző 1999-ben tűnt fel először a Romantic frontembereként. Akkor a tibli-tangli műfaj egyik új színfoltjaként gyorsan népszerűvé vált, de gyorsan kiderült róla, hogy a magamutogatása miatt, a bulvársajtó egyik legjobb alanya lehet. A hentes végzettségű fiatalember a családi vagyont felhasználva futott be és vált teljes mértékben önjáróvá. Ugyanakkor a pályafutása elején még el tudta adni magát, mint a romák egyszerű fiának. Az életét később meghatározó valóságshow műfajjal először a BigBrother magyarországi sztároknak szóló verziójában ismerkedett meg. A bentlakásos műsorban először mutatta meg magáról, hogy mennyire nem bonyolult személyiség.

Az igazi áttörést s 2005-ben beindított Győzike Show hozta meg a számára, amely a várakozáson felüli nézettséget hozott, mert akadt olyan adása, ami kétmilliónál is több embert ültetett a képernyő elé. Ez a sorozat felszínre hozta Gáspár Győző személyiségét – hogy ez kreált, vagy valódi az sosem derült ki –, de ekkor már egy ország jelentős része úgy tekintett rá, mint egy sötét bunkóra. A fenenagy népszerűség Gáspár Győzőt közel lökte a helyi politikához is: 2006-ban harcba szállt Nógrádmegyer polgármesteri székéért, de a megkapott 37 szavazat kevésnek bizonyult a sikerhez. Eközben persze olyan fellépéseket is vállalt, mint például az Activity show, amelyben kiderült, hogy olvasni sem tud tökéletesen, mert a terpeszállás helyett valamiért a terepszállás – amúgy talán nem is létező – szóösszetételt mutogatta el lelkesen. Vagy éppen benne volt a Celeb vagyok, ments ki innen első szériájában, amelyből kiderült, hogy egy igazi hisztis, beszari emberről van szó, aki a pénzért naponta csinál magából hülyét a legnézettebb műrsorsávokban.

Pénzért mindent elvállalt

A sok szereplés meghozta a nagy bevételt is, ez pedig magával rántotta az első gyanúsítást. A 2013-ban meghozott jogerős ítélet pillanatában Győzike 8, Bea asszony pedig 12 millió forint adóval tartozott az államnak, előbbi 1 év 8 hónap, utóbbi pedig másfélév börtönt kapott, ám mindkettőjük esetében felfüggesztették az ítélet végrehajtását. Ezt az ügyet gyakorlatilag azonnal követte egy pénzmosással és csalással kapcsolatos vád, amelyet Győző a következőképpen magyarázott ki: állítása szerint a nagymamája adott neki 196 millió forintot, ebből három házat vásárolt a leendő dédunokáknak és a nagyi emellett még 150 milliós vagyonát is az egykori énekesre hagyta. Ezt a magyarázatot végül elfogadták, de közben ismét feltűnt a neve a NAV adósokat megnevező listáján, mert újra 180 napot meghaladó adótartozása volt – ráadásul 10 millió feletti összegről beszéltek.

Gáspárék amúgy tartósan helyet béreltek maguknak a NAV feketelistáján, mert még 2015-ben is javában ott szerepeltek. Az idei év elején kiadott dokumentumban nem szerepel a nevük, csak egy Gáspár Dezsőé, aki Salgótarjáni bejelentett címmel rendelkezik – de ez nyilván egy fatális véletlen.

Együtt sírnak, együtt nevetnek?

Már csak azért is, mert a Gáspár családnak megvan a maga baja, hiszen a múlt héten adta hírül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása alapján az MTI, hogy 40 millió forintos költségvetési csalással gyanúsítanak egy Nógrád megyei testvérpárt. A sajtó hamar kiderítette, hogy Gáspár Győzőről és testvéréről, valamint még három társukról van szó. A gyanú szerint Győzike és testvére 2014 nyarától mostanáig nagy értékű autókat vásároltak saját, külföldön bejegyzett cégek nevére, majd azokat olyan magyar vállalkozásoknak adták tovább, amiket saját embereik, strómanjaik vezettek. Végül az autók többségét haszonnal eladták. Céljuk az áfafizetés megkerülése volt.

Be kell látni Gáspár Győző egy jelenség. A bejegyzés címében feltett kérdésre pedig a válasz egyszerű: Győzike ma már jóval többet árt a romák magyarországi megítélésének, mint használ. A társadalom egyébként vélhetően a helyén kezeli a celebet, egy kevéssé szerethető idiótának tartja.

 

 

 

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/37274/pics/lead_800x600.jpg
adócsalás,Gáspár Bea,Gáspár Győző,NAV
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Letartóztatták Joób Márton képviselőt, Botka László bizalmasát

2020.07.30. 12:40
Hatalmas pácban a szegedi balliberális önkormányzati képviselő. Az ügyészség szerint a vizsgált bűnszervezet több mint 250 millió forintos vagyoni hátrányt …

A NAV cáfolta, hogy maszkokat foglalt volna le

2020.03.21. 16:40
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) cáfolta azt a sajtóban megjelent hírt, miszerint Csehországba tartó egészségügyi maszkokat tartalmazó szállítmányt foglalt le.

Az EU-ban is egyedülállónak számítanak a NAV mobillaborjai

2019.07.02. 11:25
Elsősorban alkohol és üzemanyag vizsgálatára tavaly hét mobillabort vetettek be négyezer alkalommal, ami olyan jól szerepelt, hogy több tagállam is érdeklődött irántuk.

Harminc százalékkal nőtt az e-SZJA rendszert használók száma

2019.05.22. 12:45
Az idén 1,5 millióan, tavaly 1,1 millióan nyújtották be határidőre a rendszeren keresztül a személyi jövedelemadó (szja) bevallásukat - ismertette Izer Norbert, a …

Százezer forint áfától kötelező az adatszolgáltatás

2018.06.27. 14:55
Július 1-jétől megváltoznak a számlaadat-szolgáltatással kapcsolatos jogszabályok – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Czeglédy ismételt előzetes letartóztatását indítványozták

2018.03.05. 09:20
Hétfőn reggel indítványt tett a Csongrád Megyei Főügyészség a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírójának, hogy rendelje el ismételten Czeglédy Csaba gyanúsított …

Újra őrizetben – folytatódik a Czeglédy elleni büntetőeljárás

2018.03.03. 12:10
A büntető eljárás folytatását rendelte el a Csongrád Megyei Főügyészség március 2-án a több mint 6 milliárdos, bűnszervezetben elkövetett költségvetési …

Újra rács mögött Czeglédy Csaba (videó)

2018.03.03. 04:00
Nem sokáig élvezhette a szabad levegőt: csütörtökön szabadult, péntek éjjel ismét hűvösre került.

Lebukott a macedón „arany ember” Röszkénél

2018.02.11. 09:45
Csaknem hat kilogramm arany ékszert találtak a pénzügyőrök a férfi autójában a röszkei határátkelőhelyen

Üdítős dobozba rejtették a kábítószert

2018.02.03. 13:05
Több mint egy kilogramm marihuána-gyanús anyagot találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei és a rendőrség munkatársai egy menetrend szerint közlekedő autóbuszban, Röszkén.

Ezeket a cikkeket olvastad már?