Blogolj!

Fábián László: "Nincs szükség gyökeres változásokra"

Kecskés István

Közeledik a Magyar Olimpiai Bizottság tisztújító közgyűlése, amelyen többek között új elnököt is választanak a tagok. Immár három jelölt pályázik a posztra, akár azt is gondolhatnánk, hogy valamin változtatni akarnak. Fábián László a MOB sportigazgatója úgy véli, hogy lesznek még kandidálók, hiszen sok volt sportolónak álma az elnökség.

Borkai Zsolt elnök és Szabó Bence után ma Kulcsár Krisztián is bejelentette, hogy megpályázza a Magyar Olimpiai Bizottság vezetői posztját. Gondolta volna, hogy ilyen sokan kandidálnak majd?

Nem, de szerintem még nincs is vége a jelentkezők sorának – mondta Fábián László, a MOB sportigazgatója, az 1988-as szöuli olimpia bajnoka.

Belülről látja a MOB működését, így talán tudja a választ arra, hogy mi a vonzó ebben a posztban, hiszen ez "csak" munka.

Egy korábbi olimpikonnak, pláne egy bajnoknak ez az álmai netovábbja kell, hogy legyen ez a szerep. Ez minden sportolónak nagy dolog lenne.

Három jelölt van egyelőre, de azt mondja, hogy lehet még több is. Min kell változtatni a MOB-ban?

Az, hogy ennyien vannak nem feltétlenül jelenti azt, hogy valami baj van. Nem hiszem, hogy azért jelentkeztek az új jelöltek, mert mindent ki akarnak fordítani a négy sarkából.

A MOB munkatársaként nyilván azt mondom, hogy minden rendben van és nem kell változtatni,

de magamat mégsem dicsérhetem szembe. Ugyanakkor azt állítom, hogy nincs szükség gyökeres változásokra.

Hogy értékeli a MOB utóbbi néhány évét?

Sikeresnek nevezném és nemcsak az olimpiai eredmények miatt, hanem azért is, mert 2012-ben nagyon sok nehéz feladatot kaptunk, rengeteg dolog változott körülöttünk, de megtaláltuk a megfelelő megoldásokat. Nyilván ezt is lehetett volna jobban csinálni, de hiszem, hogy a legjobb tudásunk szerint jártunk el.

A kritikusok azt mondják, hogy az olimpiai érmek száma rendben van…

…bocsánat, hogy félbeszakítom, de nem feltétlenük a medálok mennyiségében kell mérni a MOB tevékenységének sikerességét, de ha ezt vesszük fokmérőnek, akkor nem lehet okunk a panaszra. Volt a Magyar Olimpiai Bizottságnak az olimpiai szövetségeken túl, még négy tagozata amelyek tevékenységét koordinálni kell, ez is nagy feladat. Nem feltétlenül a méterek, a gólok a pontok számítanak. Nagyon sok részsiker van, ami előreviszi az embert és sok ilyen volt.

Szóval azt mondják a kritikusok, hogy nem az érmek számával volt a baj, hanem azzal, hogy Rióban kevés sportoló nyert érmet.

Jó hát akkor én meg azt mondom, hogy ha nincs Cristiano Ronaldo, akkor a Real Madrid nem jut tovább kedd este a Bayern München ellen, mert a négyből három gólt ő szerzett. De volt Ronaldo, nekünk meg volt Hosszú Katinka, Kozák Danuta, Márton Anita, Imre Géza, Kenderesi Tamás. Nyilván lehet mondani, hogy hol voltak az öttusázók, a birkózók, az ökölvívók, de a kritikát a sportágak zöme is meg is fogalmazta maga felé. Hogy mást ne mondjak,

a kajak-kenu szövetség, a három riói aranya mellett olyan értékelést írt, hogy még maguk is belepirultak,

mert a három első hely csodás, de a férfiszakág nem úgy teljesített, ahogy várták. Ha azt mondom, hogy nyolc arany, három ezüst négy bronz, akkor sikeres volt az olimpia. Lehetett volna jobb is, ha a felsorolt sportágak is nyertek volna, akkor még elégedettebbek lennénk.

Na jó, de a birkózók meccsei közül kettőt is elcsaltak.

Kemény Dénes, a vízilabdázók szövetségi kapitánya mondta korábban, hogy legyél jobb három góllal az ellenfélnél, mert ha csalnak, akkor is nyersz eggyel. A sportban persze nincs helye a csalásnak.

Nyáron Magyarország, egész pontosan Győr ad otthont az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak. Mi jelent ez a rendezvény a magyar sportnak?

Ez Magyarországnak lesz fontos, mert ilyen jellegű rendezvény, amely több sportág versenye is egyben még nem volt nálunk. A résztvevők számát figyelembe véve, ez egy téli olimpia méretű esemény lesz. Ez egy vizsga lesz a számunka, amelyen bizonyítjuk, hogy egy Győr nagyságú város meg tudja-e jól rendezni ezt a nagy eseményt. Az előjelek mindenesetre jók, hiszen

az Európai Olimpiai Bizottság az előkészületeket látva, már most azt állítja, hogy várhatóan minden idők legjobb ilyen eseménye lesz.

Ha ez sikeres lesz, akkor újra nekifuthatunk majd egy budapesti olimpia pályázatnak?

Erre aludni kell azért néhányat. Csak akkor szabad nekivágni, ha egységes népakarat áll mögötte és a politikai szereplők is egységesek lesznek. Ha mindkettő megvan és a főváros is mellé áll, akkor szó lehet róla. Ugyanakkor az sem mindegy, hogy a 2024-es rendezést végül ki kapja meg. Ha Párizs, akkor lehet, hogy legközelebb 2036-ban kerül legközelebb Európára a sor, mert huszonnyolcban másik kontinens jön és még egy afrikai olimpia is bejöhet. Szóval, ha Los Angeles nyer, akkor ismét elkezdhetünk gondolkodni.

Azt mondja aludni kell egyet az új pályázatra. Hogy aludt, amikor visszaléptünk a 2024-es pályázattól?

Nagyon rosszul. Egy olimpikon, egy bajnok meg pláne, pontosan tudja mit jelent egy ilyen verseny hazai környezetben. Nekem volt szerencsém szerepelni budapesti világbajnokságon, ami nagyszerű volt, de egy olimpiához még így sem lehet hasonlítani. Mélységesen csalódott voltam… A sportolók mellett az egész országnak jó sokat jelentett volna, hiszen egy jól szervezett, kontrollált eseménynek köszönhetően tíz-tizenöt évet ugrottunk volna előre.

Visszatérve a kiinduló témánkhoz, vagyis a tisztújító közgyűléshez: hallott róla, hogy az egyik jelölt sikere esetén szeretné, hogy ön legyen a MOB főtitkára?

Erről most hallok először, így nincs is mit mondanom.

 

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/37358/pics/lead_800x600.jpg
Borkai Zsolt,EYOF,Fábián László,Interjú,MOB
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Nagy István: Fejleszteni kell, mert aki megáll, az lemarad, és piacot veszít

2020.06.12. 16:15
Mindig is büszkék voltunk kiváló mezőgazdaságunkra, és most a koronavírus-járvány közepette felértékelődött a hazai termékek fontossága.

Kiss-B. Atilla: Még nincs vége az átalakításnak, de az irány jó

2020.03.03. 18:15
Egy éve van hivatalban a Budapesti Operettszínház főigazgatója, az ismert és népszerű Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Kiss-B. Atilla. …

Izsák Balázs: Székelyföld az egész magyarság támogatását megérdemli

2020.02.24. 07:00
A Székely Nemzeti Tanács a nemzeti régiók védelmét célzó európai polgári kezdeményezése olyan ügy, mely nem oszthatja meg a magyarságot, melyben …

Kovács Attila: a bolsevizmus örökösei ma is köztünk élnek és rombolnak

2020.02.20. 11:00
A Kádár-korszakban intézményesült kontraszelekció, valamint a hatalmi beágyazódások árnyéka ma is sok helyütt tetten érhető. A kultúrában …

Navracsics Tibor: Egy választás veszteségeiben sűrítődnek a korábbi egyoldalúságok és mulasztások

2020.01.22. 07:15
Navracsics Tibor hazatért. Az Európai Bizottságban 2014 és 2019 között egyebek mellett …

Lázár: gyűlöletkampányt könnyebb szervezni, mint otthonteremtési támogatást kialakítani

2020.01.05. 20:00
Az országgyűlési képviselő szerint a Fidesz komoly bizalomvesztést szenvedett el országosan: legfőbb ideje, hogy a …

Botrány a győri alakuló ülésen, óvszereket aggattak a városháza ajtajára

2019.11.07. 15:45
Nem kezdődött zökkenőmentesen a győri közgyűlés alakuló ülése. A polgármesteri címről lemondott Borkai Zsoltot megtapsolták a …

Borkai Zsolt lemond a polgármesteri tisztségről

2019.11.06. 10:20
A győri közgyűlés alakuló ülése után, péntek 16 órai határidővel lemond polgármesteri tisztségéről Borkai Zsolt, Győr polgármestere, politikus ezt a győriekhez írt szerdai nyílt levelében …

Borkai Zsolt kilép a Fideszből, de marad Győr polgármestere

2019.10.15. 11:40
A botrányba keveredett győri polgármester elmondta, nem okozhat morális hátrányt a kormánypártoknak az, amit tett, ezért hozta meg döntését.

Kedden távozhat Borkai a Fideszből

2019.10.14. 18:55
Az éppen külföldön tartózkodó Orbán Viktor kérésére Kövér László és Kubatov Gábor konzultációra hívta Borkai Zsoltot.

Ezeket a cikkeket olvastad már?