Blogolj!

ÉLŐ: Magyarország a téma Brüsszelben

Cikkünk folyamatosan frissül. 

Brüsszelben hazánkról vitáznak majd, az elhangzottakat élőben közvetítjük. 

A CEU-val kapcsoltos törvény miatt vettek elő minket, így vélhetően hangos vita lesz. 

Brüsszelben amúgy tüntettek a CEU pártiak és azok is, akik a kormányt támogatják.

Orbán Viktor ezzel a Facebook poszttal indult el Brüsszelbe. 

Miért pont a CEU-val kapcsolatban kezdeményeztek vitát Brüsszelben? Logikus kérdés, már csak azért, mert amúgy a liberálisok értelmezése szerint a felsőoktatási törvény mellett a civilszervezeteket és a migránsokat érintő rendelkezések is abba a körbe tartozhatnak, amelyek néhány vélemény szerint uniós kötelezettséget sért. Ez már csak azért is érdekes, mert 

az oktatás ügye nem uniós hatáskör. 

Persze a jogászok piaci érvekkel álltak el, mert szerintük a magyar törvény a magánegyetemek szolgáltatásait korlátozza. 

Franz Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke kezdi majd felszólalások sorát, őt Orbán Viktor követi majd, ezt követően a politikai csoportok vezetői, az EP-képviselők jönnek, majd az azonnali kérdések lesznek soron és Timmermans zárja le a témát. 

El is kezdődött a vita. 

"A CEU egy koronaékszer – mondta Franz Timmermans. – Úgy döntöttünk, hogy szabályszegési eljárást kezdünk Magyarország ellen."

Az EP alelnöke azt is bejelentette, hogy a civil törvény kapcsán is eljárást kezdeményeznek ellenünk. Emellett kérdésesnek nevezte, hogy az illegális bevándorlókkal kapcsolatban hozott törvények megfelelnek-e az európai előírásoknak. 

Timmermans elmondta, hogy ismerik az "Állítsuk meg Brüsszelt!" kampányt, s mindjárt megvédte az EU-s díjszabást, majd arról beszélt, hogy külön kell választani az illegális bevándrolókat a menekültektől. Amúgy minden konzultációs kérdéssel kapcsolatban azt mondja az alelnök, hogy Brüsszelt nem kell megállítani. 

Orbán Viktor nem sokat várt: emlékeztetett arra, hogy a Tavares jelentés is elbukott korábban és azonnal felvetette azt, hogy nemcsak az Európai Parlamenttel van vitánk, hanem egy amerikai pénzügyi spekulánssal is. A miniszterelnök a következő mondatában meg is nevezte Soros Györgyöt. 

Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon csökken az államadósság, fogy a munkanélküiek száma. "Magyarország sikere, az Unióé is" – jelentette ki Orbán Viktor. 

"Elterjedt az a hír, hogy a magyar kormány bezáratta Soros György pénzügyi spekuláns magyarországi egyetemét" – mondta a miniszterelnök, majd idézte a CEU rektorát, aki arról tájékoztatta kollégáit, hogy az egyetem a jövőben is működik majd. 

"Magyarországon rendszeresen megkérdezzük az ország polgárait, az elmúlt években négy alkalommal is tartottunk nemzeti konzultációt, javaslom önöknek is ezt a formát" – mondta Orbán Viktor. Aki hozzátette, hogy Magyarország és a kormány elkötelezettsége az Unióval kapcsolatban nem kérdőjelezhető meg. 

"Ugyanakkor számos tekintetben elégedetlenek vagyunk az EU működésével

és szeretnénk megreformálni" – folytatta a magyar miniszterelnök. 

"Hogy kivel élünk együtt – annak eldöntése csak a magyar emberek dolga lehet" – jelentette ki a nemzeti konzultáció kapcsán. 

"Nem szeretnénk, ha a rezsi árának megállapításához való jogunkat elveszítenénk és nem szeretnénk azt sem, ha az adómegállapítás joga az Unióra szállna" – mondta. Majd hozzátette, hogy a mi víziónk erős tagországok, erős Európájára épül. 

Ne ítéljenek el minket azért, mert más a véleményünk – kérte a magyar miniszterelnök. 

Jönnek a civilek, amelyekkel kapcsolatban a magyar törvény amerikai mintára épül. A szabályozás nem csorbítja az alkotmányos jogukat. 

"Be kívánjuk tartani a szabályokat és eddig be is tartottuk. A magyarok ezzel együtt bele akartak szólni a róluk szóló döntésekbe" – mondta, majd kiemelte, hogy hazánkban az EU elfogadottsága hetven százalékos. 

"Arra kérem önöket, hogy mérjenek egyenlő mércével" – zárta beszédét Orbán Viktor. 

Következik Manfred Weber a néppárti frakcióból, aki arra kérte Orbán Viktort, hogy fontolja meg az európai javaslatokat, majd nehezményezte, a nemzeti konzultáció létét. Ezt követően jól beszólt a zöldeknek, akik folyamatosan azt kérik, hogy a brüsszeli finanszírozás legyen átlátható, ám most a magyar civiltörvényt támadják. Ezt követően kiemelte, hogy Orbán Viktor nyitott a vitákra ellentétben a baloldali pártok képviselőivel. 

Gianni Pitella következik a szocialisták közül. Azonnal megvédi Sorost. Kikérte magának, hogy nem vagyunk hajlandóak visszafogadni illegális bevándorlókat. A képben benne van minden…

Amúgy a képviselő konkrétan üvölt és felszólította Webert, hogy dobják ki Orbán Viktort a néppárti frakciójából. 

A lengyel Zdzislaw Krasnodebski szólal fel. Ahogy az várható volt, az egykori egyetemi oktató, kiállt Magyarország mellett. "Visszautasítunk minden próbálkozást, amely arról szól, hogy egy országot alaptalanul pellengérre állítsanak" – mondta. 

Guy Verhofstadt, liberális képviselő szólal fel. Emlékezteti Orbán Viktort, hogy 1989-ben találkoztak először és azzal vádolja meg a magyar miniszterelnököt, hogy zaklatja a civileket, vissza akarja állítani a halálbüntetést és be akar záratni egy egyetemet. "Az a következő lépés, hogy Kertész, vagy Konrád könyveit égetik majd a Kossuth téren?" – teszi fel a kérdést. Majd lekommunistázta Orbán Viktort, akit összehasonlított Sztálinnal és Brezsnyevvel. 

Gabi Zimmer, baloldali képviselő azzal kezdte, hogy Lukács György (volt kommunista filozófus) nagy tisztelője. Szerinte sérül a tudományhoz való hozzáférés joga az új felsőoktatási törvénnyel. Majd felhívta a figyelmet a nemzetközi egyezmények betratására. 

Jön a zöld frakció, Philippe Lamberts hangján. Ő maga a keblére akarja ölelni a civil szervezeteket. Emellett felháborítónak tartja a menekültpolitikánkat. 

Mondjuk nincs nagy tömeg…

Nigel Farage szerint Orbán Viktor úgy viselkedett, mint egy nemzet vezetője.

"Mikor jönnek rá, hogy önök nem egy nemzet?"

– tette fel a kérdést. Na nem mindenki szemében, csak azokébam, akik nem örülnek neki, hogy "bezárja Soros György propagandagépezetét". A brit politikus szerint, amúgy az EP-t fanatikusok vezetik és felvetette, hogy ha a magyarok szavaznának az EU-tagsággal kapcsolatban, akkor mi is csatlakoznánk a brexithez. 

"Legyen kemény Orbán úr!" – kezdte Matteo Salvini, aki hangot adott annak az értetlenségének, hogy miközben illegális bevándorlók tapossák Európa földjét, az EP-ben Magyarországgal foglalkoznak… Salvini is spekulánsnak tartja Sorost és azt kérte, hogy inkább a határokat védjük meg a magyarok támadása helyett. "Köszönöm Orbán úrnak, amit értünk tesz! Éljen a szabadság, éljen Magyaroszág!" – fejezte be. 

Balczó Zoltán, a Jobbik képviselője szerint a jövő évi választás hoz majd változást a magyar ügyekben. 

„Képviselői mandátumom előtt a kárpátaljai magyar főiskolán tanítottam” – nyilatkozta Bocskor Andrea, a Fidesz képviselője. Állandóan a bezárás fenyegette az iskolát, mégsem írt róla a New York Times, mutatott rá. Szóval a CEU körüli ellenállás nem a tanszabadságról szól. Nyomatékosította, hogy nem a CEU bezárásáról szól a törvény. A képviselő azt is hozzátette, hogy nem érti, miért kell a tömeg és média hisztériakeltése, miért nem lehet a témában nyugodt párbeszédet folytatni.

"Magyarország betartja a migrációval kapcsolatos dublini rendeletet, ami miatt elismerést érdemel és nem bírálatot"

- jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök

Miután ismét szólhatott megköszönte a vitát, különösen azoknak, akik a magyar állampolgárok döntéseit megtámogatták.

A magyar ellenzékiek azonban már nem kapott köszönetet (még jó!): "nem akarom minősíteni, hogy magyarok itt Brüsszelben támadják a hazájukat. Ezt a vitát otthon kellene lefolytatni."

Verhofstadtnak azt mondta, nem kell megmondani, mit kell tenniük a magyaroknak. Négyévenként ezt megteszik maguktól is.

Timmermansnak külön köszönetet is mondott Orbán a vitáért, szerinte ennek alapján meg fogják találni a közös megoldást.

Majd kiemelte:"Engedje meg, hogy helyesbítsem az ön egyik gondolatát; a migránsok nem Magyarországra akarnak menni. A migránsok Magyarországon keresztül Ausztriába, Németországba és Svédországba akarnak menni. Mi valójában Ausztriát, Svédországot és Németországot védjük. Valójában m a schengeni szerződést tartjuk be. És furcsállom, hogy ön, mint Európai Parlamenti képviselő azért támadja meg Magyarországot, mert Magyarország betartja a schengeni szerződést, nem is elsősorban a saját érdekében, hanem a németek, svédek és az osztrákok érdekében. "

Még azt is hozzáfűzte "Tisztelt hölgyeim és uraim, a migráns témában a mi kialakított álláspontunk teljesen világos. Az illegális bevándorlást meg kell állítani, a különválogatást menekültek és migránsok között az EU-n kívül kell elintézni, és a bajba jutott embereknek oda kell vinni a segítséget, ahol a baj van, és nem a bajba jutott embereket kell behozni az EU-ba." 

"Amit Magyarország kap az EU-tól, nem könyöradomány."

- mondta a miniszterelnök áttérve a pénz kérdésre.  Majd folytatta: "A kohéziós politikával mindenki jól jár, az EU miden tagállama jól jár. Önök is keresnek rajta. Akik adják a pénzt, azok is keresnek rajta, nem is keveset. Beszéljünk erről nyíltan: a nettó befizetők haszonélvezői a kohéziós politikának. Erről az önök biztosai is szoktak beszélni. Számokat is mondanak, de ezeket nem idézem vissza, hogy mennyi pénz hány százaléka megy vissza az önök országába." 

Befejezésként meg tájékoztatta (vagy épp emlékeztette) a jelenlévőket, hogy "amikor mi vesztettünk, maradtunk a politikában és vállaltuk az ellenzéki vitákat és küzdöttünk és visszaszereztük a választók bizalmát. Egy ilyen országot és egy ilyen kormánypártot vádolni autoriter rendszerrel és autoriter országokat velünk emlegetni, az nem méltányos és nem fair."  

Nem fogjuk "jogi lépésekkel megoldani" a napirenden szerepelt problémákat - jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke a vitát lezárva. Majd hozzátette, hogy jogi lépéseket csak akkor teszünk, ha valaki megszegi az alapszerződéseket.

Ugyanakkor kiemelte: "csak akkor születhet konszenzus, akkor születhet megállapodás arról, hogy az Európai Uniónak milyen irányban kell közösen tartania, ha vitát folytatunk."

A mai EP-vita után készítendő állásfoglalásról május 1-jén szavaznak a képviselők.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/37605/pics/lead_800x600.jpg
Brüsszel,CEU,migráció,Orbán Viktor
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Orbán Viktor: minden magyar tudja, Amerika a szabadság földje

2020.10.27. 15:15
Felavatták George H. W. Bush néhai amerikai elnök szobrát a Szabadság téren, ahol a miniszterelnök beszédet mondott.

Négyszáznál is több határsértő ellen intézkedtek a rendőrök a hétvégén

2020.10.26. 10:50
A migránsokat továbbra sem érdekli az egyre súlyosabb járvány helyzet: 440 határsértő ellen intézkedtek a rendőrök és katonák az …

Orbán Viktor: A cél az, hogy a magyarok az elsők között juthassanak vakcinához

2020.10.23. 18:15
A cél az, hogy a magyarok az elsők között juthassanak koronavírus elleni, megbízható minőségű vakcinához - mondta Orbán Viktor …

Orbán Viktor Wittner Máriával emlékezett meg a forradalom évfordulójáról

2020.10.23. 15:00
Természetesen Orbán Viktor is megemlékezett az 1956-os forradalom 64. évfordulójáról: a miniszterelnök október 23-án, pénteken reggel Wittner …

Az Európai Bizottságnak nem bűzlik Jourová magyarozása

2020.10.21. 12:00
A brüsszeli ballib politikusoknak nem szúrja a szemét a cseh alelnök aljas verbális támadása, az EB továbbra sem hajlandó reagálni Orbán Viktor levelére.

Lázár János: kizárólag kommunikációval nem lehet hatalmon maradni

2020.10.19. 10:40
A volt kancelláriaminiszter egy friss nagyinterjúban leszögezi, a kormánypártnak meg kell újulnia, s hite szerint képes is lesz erre. Lázár amondó, ha a Fidesz …

Megszületett Orbán Viktor ötödik unokája

2020.10.19. 07:10
A miniszterelnök közösségi oldalán számolt be az örömhírről.

Orbán: az egyházi intézményeknek adott állami pénz a legjobb helyre kerül

2020.10.17. 16:00
Amikor az állam forrást ad egy egyházi intézmény építésére vagy fenntartására, akkor a pénzt a legjobb helyre teszi - jelentette ki Orbán …

Orbán is gratulált Koncz Zsófiának: „mindannyian nagyon büszkék vagyunk”

2020.10.12. 04:55
A kormány tagjai és a Fidesz-KDNP vezető politikusai is elismerősen nyilatkoztak Koncz Zsófia hatalmas borsodi győzelméről.

Orbán Viktor: Kertész Imrét nem lehet beskatulyázni

2020.10.10. 15:00
Átadták Budapesten a Kertész Imre Intézet új székházát, a megnyitón részt vett a miniszterelnök is.

Ezeket a cikkeket olvastad már?