Blogolj!

Borkai Zsolt: Egyenes ember vagyok

Május másodikán elnököt választ a Magyar Olimpiai Bizottság. A 7 éve regnáló Borkai Zsolt ellen komoly áskálódások voltak Rió után, de úgy tűnik a kormányfői bizalom irányába megingathatatlan, amit jól jelképez a miniszterelnök pénteki, győri látogatásán elhangzott tételmondat: Borkaival dolgozna együtt a jövőben MOB-elnökként. A polgármestertől megkérdeztük, hogy mivel váltotta ki a támadásokat és van-e/volt-e Quaestor-részvénye. Blogstar-nagyinterjú. 

Elnökválasztó MOB közgyűlés május másodikán a Héliában. Ott szokott úszkálni Gyárfás Tamás. Hazai pálya Gyárfásnak és sajtóbéli embereinek a Hélia?

Szerintem sok ember szokott ott úszkálni, hála istennek.

Elnök Úr! Mivel vívta ki ezt az időnként kicsit nemtelennek tűnő támadássorozatot? Mi az, amit elrontott? Melléfogott a kápán valamikor, vagy valakire ráesett a leugrásnál? Mit követett el?

Majdnem úgy jártam, mint Berki Krisztián most az Európa Bajnokságon. Mindent jól megcsinált, maga a gyakorlat jól sikerült, csak egy dologra nem figyelt, arra az időre, amire egyébként kellett volna, és emiatt levontak három tizedet. Talán az volt a hiba a Magyar Olimpiai Bizottságnál, hogy nem tudtuk pontosan és jól kommunikálni, megmutatni, hogy milyen munkát, és azt mennyire jól végeztük, ebből adódóan komoly konfliktusok alakultak ki. Másrészt pedig pályáztunk a 2024-es olimpiára, célkeresztbe került a MOB – és aztán lassan odajutott a történet, hogy van rajtad, nincs rajtad sapka.

Az is probléma volt, ha levegőt vettem, és az is, ha nem.

Ezt elindították, generálták valahol valakik, aztán eljutottunk ide, hogy olyanról beszélnek emberek, amit egyébként soha nem tapasztaltak, mert nem is tapasztalhattak. Csak azért beszélnek róla, mert hallották valakitől, és akkor ez biztosan úgy is volt. Pletykarovat-szint.

De azért ez borítékolható volt. Nem az a baj Önnel, hogy nem osztogatott borítékot, és nem vette meg magának a hangoskodókat? Akik, persze, azért hangoskodtak, mert hiába kérték a borítékot, a munka nélküli apanázst, juttatást, pénzt?

Az biztos, hogy egyenes ember vagyok, annak minden előnyével és hátrányával. És vannak szituációk, amiben ez abszolút hátrányos tud lenni egy darabig. Aztán az ember rájön arra, hogy ez volt a helyes út, és az is rájön erre, akinek először karakánul nemet mondtam. Igen, ilyen szempontból egy kicsit konok vagyok. Azt is mondta egyszer egy Magyarországon nagyon fontos ember, hogy „ha lágy beszélgetésekre vágyom, akkor biztosan nem veled fogok beszélgetni”. Ez valahol dicséret volt az ő szájából...

... a pártja elnöke?

...igen, valóban ő mondta. Lehet, hogy engem tovább tart meggyőzni és velem kompromisszumot kötni, mint mással, de összességében én nem akarok változni. Ilyen vagyok, ilyen voltam. Elképzelhető, hogy ez okozhatott problémát és talán ellenszenvet is egy-két embernél. A borítékos kérdése jogos, de nem csak borítékokról beszéltünk. Volt 1-2 ember, aki szeretett volna bizonyos funkciókba bejönni a Magyar Olimpiai Bizottságba, de ezeknek a funkcióknak a szerepét és a fontosságát én nem láttam, és erre mondtam azt: nem. Elképzelhető, hogy ők megsértődtek, haragszanak rám, mondván, hogy miért mondtam nemet, miért nem lehetnek ott, pedig aztán megmutatnák, hogy miként is kellene csinálni. És könnyen lehet, hogy ez generálta a további mondataikat: minden rossz úgy, ahogyan van.

Magyarul, attól, hogy valaki olimpiai 6. helyezett, és jó sajtó valamint politikai kapcsolatokkal rendelkezik, attól még hiába kopogtatott önnél, hogy legyen egy MOB Takarítási Főigazgatóság, amit ő szívesen eldirigálna. 

Teljesen hiába. Hogy valaki mellettem dolgozzon, vagy a Magyar Olimpiai Bizottság és a magyar olimpia ügyében tegyen valamit, akkor csak olyan embereket látok szívesen, akik egyébként magáért a feladatért jelentkeznek, amit el is végeznek.

Akkor kössük tovább a pártelnöki vonalat. Orbán Viktorral Rióban többször találkozott. Az olimpia után a Népszava című sajtóorgánumban elég tendenciózus cikkek hirdették a címlapon, hogy önt leváltják, Schmitt Pált hívják vissza. Akkor még szó nem volt Szabó Bence akkori főtitkár későbbi kandidálásáról, semmiről, csak az ön távozását készítette elő az egykori szakszervezeti napilap. Nyilvánvalóan Önök beszéltek a Miniszterelnökkel Rióban, és nem csak a 2024-es kandidálásról, hanem az Ön munkájáról, teljesítményéről is. Felmerült-e negyed másodpercig az, hogy Ön felajánlja a távozását a MOB éléről, volt-e erre utaló kérdés, kérés?

Rióban nem. Tavaly decemberben egyszer felajánlottam a lemondásomat, amikor túlságosan soknak és erősnek éreztem már az alaptalan támadásokat. És, ugye, ezekben a cikkekben hivatkozásként nagyon sokszor éppen a miniszterelnök úr szerepelt, ezért felhívtam telefonon – nem vette fel, de visszahívott –, és azt mondtam, hogy úgy látom, én ezt nem tudom folytatni. Kérdezte, hogy miért nem, elmondtam a problémáimat, és

azt mondta, de folytasd, csináld tovább, az ő részéről megvan abszolút a támogatás, és ez erőt adott.

A szomorú része annak, amit Ön mondott, az, hogy egy lap képes olyan dolgokat leírni, vagy lediktáltatni magának, aminek semmilyen valóságalapja nincsen, és csak addig kell elmenni, hogy a szennyet és a mocskot rám öntsék az újságban. Aztán rá egy hétre ugyanaz az újság közölte, hogy ebben és abban is valótlant állítottak. Utána megkönnyebbültem, láttam a célokat, a feladatokat, hogy a Magyar Olimpiai Bizottságnál mit lehet még tovább vinni. Egy folyamat közepén voltunk, amiben a MOB elnökeként, a mostani főtitkárral, Bartha Csabával, és egy-két kollégámmal együtt odafigyelve, a munkatársakat tisztelve, az egész átalakulást balhé nélkül, összefogással és segítéssel koordináltuk a sportállamtitkársággal közösen. Velük a MOB a mai napig is nagyon jó kapcsolatot ápol.

Ha már kapcsolatok. A miniszterelnök Győrbe látogat a Modern Városok program keretében (az interjú a látogatás előtti nap készült – a szerző). Mivel fog gazdagodni Győr városa, amelynek Ön a polgármestere, az elkövetkezendő években? 

Egy komoly anyagot tettünk le a miniszterelnök úr asztalára. Átnézték az anyagokat: miért szeretnénk, hogyan szeretnénk, miért gondoljuk úgy, hogy ez fontos fejlesztés lenne, mennyire van ennek helyben társadalmi támogatottsága? Ezt a munkát elvégeztük, most már csak az aláírás van hátra és esetleg némi finomítás kerülhet szóba. (A megállapodásról itt olvashat – a szerző.) 

A Győr városa kapcsán azért megkerülhetetlen a Quaestor-kérdés.

A lelkiismeretem nyugodt volt, mert a kezdetektől fogva tudtam, hogy helyesen járt el a város és megfelelő biztonságot szavazott magának, amit igazolt az is, hogy az államkötvénybe fektettünk és ezt a pénzt vissza is kapta a város. Egy másodpercig nem volt kérdés, hogy mi lesz ezzel a pénzzel, hiszen számjeggyel ellátott államkötvényről volt szó, amit a város teljesen szabályosan megvásárolt. Az egy másik kérdés, hogy miért mi voltunk porondon. Ennek talán az egyik oka az, hogy a Győri ETO révén a Quaestor és ez által Tarsoly Csaba is a városhoz köthető. Mert ha már a nagyságrendekről beszélünk, azért ne feledjük azt sem, hogy Budapest egy kerületében ennek az összegnek a négyszeresét tették ugyanúgy államkötvénybe, ugyanúgy szabályosan, és úgyanúgy vissza is kapták azt a pénzt. Én pedig tudtam, hogy nem követett el a város semmi rosszat. Ráadásul, legyünk őszinték, Tarsoly Csabával nem is ápoltam jó kapcsolatot.

Volt Önnek Quaestor-részvénye?

Nem, soha. Soha.

És van-e annak üzenetértéke annak, hogy a miniszterelnöki látogatásra május másodiki MOB-elnökválasztás előtt került sor?

Van. Szerintem elég komoly.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/37767/pics/lead_800x600.jpg
Borkai Zsolt,EYOF,Győr,Interjú,MOB,olimpia,olimpia 2024,Orbán Viktor,Quaestor,Rió
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Uniós biztosaink: Kovács megszégyenülésétől Navracsics profizmusáig

2019.11.14. 17:20
Energetikai elhasalás, langyos adó- és forró nőügyek, szociális érzékenység, Erasmus+. Így szerepeltek Magyarország EU-biztosai 2004 és 2019 között. …

Botrány a győri alakuló ülésen, óvszereket aggattak a városháza ajtajára

2019.11.07. 15:45
Nem kezdődött zökkenőmentesen a győri közgyűlés alakuló ülése. A polgármesteri címről lemondott Borkai Zsoltot megtapsolták a …

Borkai Zsolt lemond a polgármesteri tisztségről

2019.11.06. 10:20
A győri közgyűlés alakuló ülése után, péntek 16 órai határidővel lemond polgármesteri tisztségéről Borkai Zsolt, Győr polgármestere, politikus ezt a győriekhez írt szerdai nyílt levelében …

Orbán: hazánk a Nyugat és Oroszország együttműködésében érdekelt

2019.10.30. 18:50
Nyolc megegyezést írt alá Budapesten a magyar miniszterelnök és az orosz elnök.

Orbán: szabad és független Magyarországot akartunk

2019.10.23. 20:00
Olyan Európáról álmodtunk és álmodunk, mely valóban a szabad nemzetek közös hazája – fogalmazott ünnepi beszédében a miniszterelnök. VIDEÓVAL!

Ezért nem tartott ma szabadtéri szónoklatot Orbán Viktor

2019.10.23. 16:20
Nem, nem ijedt meg Karácsonytól, Gyurcsánytól vagy Budapest népétől.

Borkai Zsolt kilép a Fideszből, de marad Győr polgármestere

2019.10.15. 11:40
A botrányba keveredett győri polgármester elmondta, nem okozhat morális hátrányt a kormánypártoknak az, amit tett, ezért hozta meg döntését.

Kedden távozhat Borkai a Fideszből

2019.10.14. 18:55
Az éppen külföldön tartózkodó Orbán Viktor kérésére Kövér László és Kubatov Gábor konzultációra hívta Borkai Zsoltot.

Orbán Viktor részt vesz Jacques Chirac gyászszertartásán

2019.09.28. 19:10
Emmanuel Macron francia államfő meghívására Orbán Viktor hétfőn részt vesz a csütörtökön elhunyt Jacques Chirac korábbi köztársasági elnök emlékére tartandó …

Orbán: igazságtalanul nehéz harcot vívunk a jó ügyért

2019.09.21. 17:40
Magyarország készen áll, hogy ahol tud, ott segítséget nyújtson Olaszországnak, így ha végre elszánja magát, hogy a határokat megvédi, segítünk – mondta miniszterelnökünk …

Ezeket a cikkeket olvastad már?