Blogolj!

Súlyos károkat okozott egy illegális autóverseny a szedresi Ős-Sárvíz környékében

Engedély nélkül rendezett terepautó-verseny okozott károkat a Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzetben fekvő Ős-Sárvíz területén, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága (DDNPI) rendőrségi feljelentést tett. 

A versenyt április 29-én több mint ötven autó részvételével rendezték meg a Tolna megyei Szedreshez közeli védett területen, az útvonal az Ős-Sárvíz mellett több Natura 2000-es területet is érintett - közölte az igazgatóság szerdán az MTI-vel.

A versenyzők gyepeken, holtágakon, vízfolyásokon autóztak át, a védett területeken nyomvályúk keletkeztek, a terepjárók felszaggatták a növényzetet, ezáltal gyomosodásra alkalmas területeket hoztak létre. Roncsolták a holtágak, vízfolyások mederalját, és vízi növényeket is elpusztítottak - tették hozzá.

Varga Zsolt, a DDNPI őrszogálat-vezetője elmondta:

az érintett területen több védett orchideafaj, sáfrányfajok élnek. Egyelőre nem tudni, miből mennyi pusztult el, a károk felmérése jelenleg is tart. Annyi bizonyos, hogy a védett növények további életfeltételei sérültek meg.

Benke Béla, a szedresi Sziget Egyesület elnöke arról számolt be, hogy ismeretei szerint a terepversenyt egy közösségi oldalon szervezték, arra a fővárosból és a Dunántúl több pontjáról érkeztek résztvevők.

A nemzeti park igazgatósága közleményében arra is kitért, hogy a védett természeti területeken engedélyhez kötött a járműközlekedés, és a Natura 2000 hálózatba tartozó területeken is engedély kell a technikai sportokhoz.

Az engedély nélküli tevékenység természetvédelmi bírsággal jár, de a bírság nem mentesít a büntetőjogi és a kártérítési felelősség alól. A közlemény szerint a védett természeti területen gépjárművel engedély nélküli közlekedés és az engedélyezett útról való letérés esetén is az objektív felelősség elve érvényesül.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/37840/pics/lead_800x600.jpg
autóverseny,illegális,károkozás,Ős-Sárvíz
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Másfél milliárdos kárt okozhatott a hétvégi vihar

2020.06.16. 20:40
Másfél milliárdos kárt okozhatott a hétvégi vihar és felhőszakadás, a biztosítók további kárbejelentésekre is számítanak.

Több száz helyre riasztották a tűzoltókat a viharos szél miatt

2020.02.05. 12:30
Sajnos most igen elfoglaltak a hazai tűzoltók, ugyanis a napok óta tartó heves szél miatt egészen pontosan 654 esethez riasztották őket országszerte.

Új év, régi fogás: százötven illegális bevándorló maradt hoppon január elsején

2020.01.02. 08:50
Összesen 147 jogellenesen Magyarországra belépett külföldit tartóztattak fel a hatóságok a Bács-Kiskun megyei határszakaszon …

Alagutakon próbálkoztak a migránsok a déli határon

2019.11.29. 09:35
A rendőrök gondoskodtak az illegális átjárók betemetéséről.

Illegális bevándorlás: csatát nyertünk, nem háborút!

2019.11.23. 05:25
A kormánynak folytatnia kell a küzdelmet az illegális migráció ellen, mert a Soros-hálózat továbbra is minden erejével támogatja a bevándorlást.

A migránskártyákba önti a pénzt Brüsszel?

2018.12.02. 05:05
A magyar kormánypártok szerint olyan uniós vezetésre van szükség, amely az európai polgárokat és az európai családok biztonságát tartja szem előtt a bevándorlók pénzelése helyett.

Tél tábornok sem állítja meg a migrációt

2018.11.18. 06:40
Mintegy 70 ezer illegális bevándorló mozoghat jelenleg a balkáni útvonalon – állítja a szakértő.

Csak a lövések állították meg a migránsokat a nagypaládi határon!

2018.07.23. 19:10
Afgán illegális bevándorlókat fogtak a határőrök a nagypaládi határon. A migránsok csak figyelmeztető lövések után álltak meg!

Migránsokat tartóztattak fel Baranyában

2017.12.13. 16:10
Jogellenesen próbált meg bejutni Magyarországra 17 illegális migráns Bóly és Nagynyárád közelében.

Izrael bezárja a menekülttáborát

2017.11.19. 16:45
Izrael négy hónapon belül bezárja Holot nevű menekülttáborát, és az ott élő afrikai illegális bevándorlókat és menedékkérőket választásuk szerint börtönbe zárja, vagy Ruandába távozhatnak - jelentette …

Ezeket a cikkeket olvastad már?