Blogolj!

Súlyos károkat okozott egy illegális autóverseny a szedresi Ős-Sárvíz környékében

Engedély nélkül rendezett terepautó-verseny okozott károkat a Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzetben fekvő Ős-Sárvíz területén, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága (DDNPI) rendőrségi feljelentést tett. 

A versenyt április 29-én több mint ötven autó részvételével rendezték meg a Tolna megyei Szedreshez közeli védett területen, az útvonal az Ős-Sárvíz mellett több Natura 2000-es területet is érintett - közölte az igazgatóság szerdán az MTI-vel.

A versenyzők gyepeken, holtágakon, vízfolyásokon autóztak át, a védett területeken nyomvályúk keletkeztek, a terepjárók felszaggatták a növényzetet, ezáltal gyomosodásra alkalmas területeket hoztak létre. Roncsolták a holtágak, vízfolyások mederalját, és vízi növényeket is elpusztítottak - tették hozzá.

Varga Zsolt, a DDNPI őrszogálat-vezetője elmondta:

az érintett területen több védett orchideafaj, sáfrányfajok élnek. Egyelőre nem tudni, miből mennyi pusztult el, a károk felmérése jelenleg is tart. Annyi bizonyos, hogy a védett növények további életfeltételei sérültek meg.

Benke Béla, a szedresi Sziget Egyesület elnöke arról számolt be, hogy ismeretei szerint a terepversenyt egy közösségi oldalon szervezték, arra a fővárosból és a Dunántúl több pontjáról érkeztek résztvevők.

A nemzeti park igazgatósága közleményében arra is kitért, hogy a védett természeti területeken engedélyhez kötött a járműközlekedés, és a Natura 2000 hálózatba tartozó területeken is engedély kell a technikai sportokhoz.

Az engedély nélküli tevékenység természetvédelmi bírsággal jár, de a bírság nem mentesít a büntetőjogi és a kártérítési felelősség alól. A közlemény szerint a védett természeti területen gépjárművel engedély nélküli közlekedés és az engedélyezett útról való letérés esetén is az objektív felelősség elve érvényesül.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/37840/pics/lead_800x600.jpg
autóverseny,illegális,károkozás,Ős-Sárvíz
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A migránskártyákba önti a pénzt Brüsszel?

2018.12.02. 05:05
A magyar kormánypártok szerint olyan uniós vezetésre van szükség, amely az európai polgárokat és az európai családok biztonságát tartja szem előtt a bevándorlók pénzelése helyett.

Tél tábornok sem állítja meg a migrációt

2018.11.18. 06:40
Mintegy 70 ezer illegális bevándorló mozoghat jelenleg a balkáni útvonalon – állítja a szakértő.

Csak a lövések állították meg a migránsokat a nagypaládi határon!

2018.07.23. 19:10
Afgán illegális bevándorlókat fogtak a határőrök a nagypaládi határon. A migránsok csak figyelmeztető lövések után álltak meg!

Migránsokat tartóztattak fel Baranyában

2017.12.13. 16:10
Jogellenesen próbált meg bejutni Magyarországra 17 illegális migráns Bóly és Nagynyárád közelében.

Izrael bezárja a menekülttáborát

2017.11.19. 16:45
Izrael négy hónapon belül bezárja Holot nevű menekülttáborát, és az ott élő afrikai illegális bevándorlókat és menedékkérőket választásuk szerint börtönbe zárja, vagy Ruandába távozhatnak - jelentette …

A csehek is nemet mondtak a menekültekre

2017.11.11. 08:35
Csehország nem fogad be több menekültet, és nem egyezik bele abba, hogy a menedékkérőket kvóták alapján szétosszák az Európai Unió tagállamaiban - jelentette ki a Focus című német hírmagazinnak adott …

Török kamionban bújt el az afgán

2017.10.25. 14:50
A röszkei autópálya-határátkelőhely belépő tehergépjármű-termináljában találtak rá október 25-én délben egy határsértőre, aki török kamion pótkocsijának rakterében bújt el.

Nyolcvannégy illegális határsértőt fogtak

2017.07.24. 06:05
Nyolcvannégy határsértőt tartóztattak föl a hétvégén Magyarország területén – derült ki az ORFK hétvégi összesítőjéből.

Elege lett a svéd rendőrségnek az illegális bevándorlókból

2017.07.13. 21:50
Egyre keményebben lép fel a svéd rendőrség az illegálisan dolgozó, bűnöző életmódra váltó, visszautasított menedékkérők köreiben, miután az országban …

Európa problémáira nem a migráció a válasz

2017.05.12. 07:15
Máshogy kell kezelni a gazdasági, népesedési és foglalkoztatási gondokat - erre hívta fel a figyelmet a magyar kormányszóvivő.

Ezeket a cikkeket olvastad már?