Blogolj!

A szegedi parkolóbotrányról a Parlamentben: egy mező, ahol a börtön a végállomás?

Hamarosan kiderülhet, hogyan lehetett felkerülni Botka VIP-listájára, hogyan történhetett meg, hogy a városvezetésnek kedves gazdagoknak a parkolásért sem kellett fizetniük – hangzott el.

Az Országgyűlés hétfői ülésén téma volt a szegedi ingyenes parkolóbérletek botránya, bírósági ügye. Tilki Attila (Fidesz) az azonnali kérdések órájában „Kísért a szocialista múlt! Hová tűntek a parkolópénzek Szegedről? címmel intézett kérdést a belügyminiszterhez, melyet Pogácsás Tibor, a tárca államtitkára válaszolt meg.

Tilki Attila ismertette, hogy a sajtóértesülések és a vádirat szerint a szocialista vezetésű szegedi önkormányzat

2008 és 2012 között jogszabályi háttér és felhatalmazás nélkül több mint 300, ingyenes parkolásra jogosító kombinált bérletet osztogatott ki,

az ingyenes parkolóbérletek kedvezményezetti köréről pedig a Botka László polgármester által irányított vezetői értekezleten döntöttek. Úgy fogalmazott, ezzel „Szegednek több mint 40 millió forint vagyoni hátrányt okoztak, ami felveti a bűncselekmény gyanúját”. A városban – sorolta – ingyen parkolhatott többek között Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő, Botka László kabinetfőnöke és több szocialista politikus is, de még olyan személy is szerepelt a listán, aki jogosítvánnyal sem rendelkezett. Az ügyészség hat személlyel szemben emelt vádatazért, mert vagyoni hátrányt okoztak a városnak és a város tulajdonában álló közlekedési cégnek, a hűtlen kezelés miatt folyamatban lévő eljárásban mások mellett Solymos László MSZP-s alpolgármester, Mózes Ervin címzetes főjegyző és Kalmár Gábor polgármesteri kabinetfőnök is a vádlottak padján ül.

„Ön szerint elképzelhető-e, hogy Botka László nem tudott erről az akcióról, és nem az ő utasítására adták ki az ingyenbérleteket?”

– tette fel a kérdést a belügyminiszternek a fideszes honatya.

Pogácsás Tibor államtitkár válaszában kifejette, a rendőrség az Alaptörvényben foglalt kötelezettségének megfelelően elvégezte nyomozati munkáját, a Gyulai Járásbíróságon folyik jelenleg a büntetőügy tárgyalása.

„Botka László hasonló módon cselekszik, mint Bajnai Gordon, mímel, mintha semmit sem tudna, mintha ott sem lett volna, de ez az ügy olyan súlyú, hogy a mismásolás nem elfogadható”

– szögezte le az államtitkár. Hozzátette, 307 ingyenes parkolásra jogosító igazolást adtak ki Szegeden a kérdéses időszakban, jutott parlamenti, európai parlamenti képviselőknek, a polgármesteri hivatal munkatársainak, rendőrségi vezetőknek, de olyan személyeknek is, akik még érintőlegesen sem köthetőek a városházához. Ujhelyi István pedig egyszerre kettőt is birtokolhatott.

„Még nem tudjuk, hogy lehetett felkerülni Botka VIP-listájára, de mindenképpen érdekes, hogy Szegeden a Botka polgármesternek kedves gazdagoknak nem kellett a parkolásért fizetniük.

Nehezen képzelhető ugyanis el, hogy egy ilyen ügyben a polgármester nem ismerte volna a mechanizmust, azt, hogy a közgyűlésnek nem volt vonatkozó rendelete. Ez egy furcsa monopoly,

egy olyan társasjáték, ahol volt olyan mező, melyen az ingyenes parkolást el lehetett nyerni, mi pedig abban bízunk, hogy lesz olyan mező is, amely a börtön végállomást tartalmazza”

– mondta Pogácsás Tibor.

Tilki Attila szerint az ügy két fő tanulsága, hogy Botka László miniszterelnök-jelölt polgármesterként arról adott tanúbizonyságot, hogy a saját maga által készített jogszabályokat sem képes betartani, másrészt csak szavakban áll a szegények pártján, tetteivel a gazdagokat segíti.

Pogácsás Tibor végezetül úgy összegzett, a bírósági eljárás hamarosan lehetővé teszi majd, hogy az ügy részletei napvilágra kerüljenek, például nyilvánossá váljon, hogyan lehetett rákerülni Botka VIP-listájára, hogy „a szegedi városvezetésnek kedves gazdagok még a parkolásért se fizessenek. Ráadásul – emlékeztetett – nem ez az egyetlen botrány a szocialista vezetésű Szegeden, hiszen az utóbbi hetek során a Szeviép-ügyben megkárosított sok száz vállalkozó és a polgármester vagyonnyilatkozati botránya miatt is a sajtófigyelem középpontjába került a Tisza-parti település. Az államtitkár szerint Botka László „luxusutakkal, luxusjárművekkel, luxuskörülmények között láthatóan jól viseli mindezt, úgy gondolja, rá nem vonatkozik, hogy fizessenek a gazdagok”.

Forrás: szegedma.hu

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/38022/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,Botka László,parkolási botrány,parlament,Szeged

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2018.03.22. 05:20
Európa leépülése, ellenzéki identitásválság, kormányzati helikopterzúgás, Hosszú Katinka terhessége és Nagy Feró lepedőakrobatikája csütörtöki online lapszemlénkben.

Elhunyt Borbély Jolán néprajzkutató

2018.03.21. 22:15
A Prima-díjas, Bessenyei György-díjas, Martin-díjas néprajzkutató, pedagógus életének 90. évében hunyt el.

Blogstar kávéház

2018.03.21. 02:45
Politikai prostitúció, szakértő parasztvakítás, újkádárista összefüggések, a migránsok tüze és papír nélküli szerelem szerdai online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2018.03.20. 02:45
Szélütött járadékvadászok, könnygázfelhős izmozás, tomboló klímamigráció, utópisztikus vécéforradalom és Tündér Lala papás-mamása keddi online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2018.03.19. 05:00
Méregkeverő ceremóniamester, köddé vált migránshordák, a világháló gyermekcsapdái és a kézrátétel gyógyító ereje hétindító online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2018.03.18. 03:45
Gyurcsány csapdája, Vona bolondériája, kormányzati korrupció, Afrika pokla és a Photoshop sztárakrobatikája vasárnapi online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2018.03.17. 05:10
Karácsony illegitimitása, helyesírási baklövések, műanyag hallakoma, eltussolt agyrázkódások és egy zúzós esztendő szombati online lapszemlénkben.

Horrorfilmbe illő sílift-baleset Grúziában

2018.03.16. 16:20
Több sérültje is van annak a rendkívül ijesztő balesetnek, amiben egy sílift rongálódott meg a grúz Gudauri síterepen. Magyar síelők is voltak a helyszínen, de ők szerencsésen megúszták a …

Híd omlott össze Miamiban, többen meghaltak

2018.03.16. 07:30
Még csak néhány nappal ezelőtt állították fel azt a gyalogoshidat, ami összeomlott Miamiban. Többen is meghaltak a szörnyű balesetben.

Több tonna arany hullott az égből

2018.03.16. 07:00
Szürreális baleset történt egy jakutföldi repülőtéren. Egy repülőből több mint száz aranytömb hullott a kifutópályára.

Ezeket a cikkeket olvastad már?