Blogolj!

Ifj. Lomnici Zoltán: Botka is Soros kenyerét eszi

Ha Botka László a jelenlegi kampányát folytatja, de közben az órája többe kerül, mint egy átlagember éves fizetése, akkor megkérdőjelezhető a szavahihetősége – véli ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. A Civil Összefogás Fórum szóvivője szerint az MSZP miniszterelnök-jelölt-jelöltje – többek között a luxusutazásai miatt – nem képes hitelesen képviselni a rászorulókat, sőt, a szocialisták összes plakátját el kellene tüntetnie. A SZEGEDma.hu interjúja.

- A napokban különböző közvélemény-kutatási adatok láttak napvilágot a pártok támogatottságát illetően. A Medián azt mérte, hogy hat százalékkal csökkent a Fidesz népszerűsége, azaz félmillió szavazót veszített a nagyobbik kormánypárt, és erősödött az ellenzék, elsősorban is a Jobbik. A Tárki és a Századvég viszont azt mutatta ki, hogy az első negyedév politikai érdemben nem befolyásolták a pártpreferenciákat, azaz a Fidesz stabilan őrzi támogatottságát és előnyét, míg az ellenzék nem tud új szavazókat megszólítani (sőt, a Jobbik talán inkább gyengült is). Ön hogyan értékeli a felmérések eredményeit?

- Nagyon nehéz a pontos adatokat megjósolni, de a legtöbb felmérés szerint a nagyobbik kormánypárt, azaz a Fidesz toronymagasan vezeti a népszerűségi listát. Azt azonban tudnunk kell, hogy várhatóan külföldi milliárdosok, pénzügyi körök hatalmas pénzösszegekkel járulnak majd hozzá a jelenlegi kormány elleni kampányhoz, ennek főpróbája már zajlik. Csak reménykedni tudok, hogy tisztességes időszak elé nézünk, és az ellenzék a saját lábán, önállóan küzd majd a szavazás időpontjáig, és nem külföldi mozgalmak hátán előrejutva próbál érvényesülni. Már régen, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc során, valamint 1956-ban is bebizonyosodott, hogy aki idegen politikai erők segítségét kérte, az csúfos vereséget szenvedett, a történelem szemétdombjára került. Elég csak a Habsburgokra vagy a kommunistákra gondolnunk.

- Hogy látja, a felsőoktatási és a civiltörvény módosítása, a fővárosi tüntetések, valamint ezekhez kapcsolódóan a kormányt ért brüsszeli és európai néppárti kritika mennyiben befolyásolhatják Orbán Viktor és kabinetje támogatottságát?

- Az elmúlt években jelentős változás alakult ki Magyarországon, ugyanis a kormány két ciklus között is kíváncsi a lakosság véleményére. Sőt, nemcsak a főváros hozhat döntéseket, hanem a vidéki települések is becsatlakoztak a politika vérkeringésébe. 2010 előtt sokak feltételezhették azt, hogy Magyarország ugyanolyan „vízfejű” maradt, mint 1990 előtt, amikor mindenről Budapesten határoztak, a máshol élők nem foglalhattak állást az ország ügyeiben. Most, hogy ez módosult, az emberek már nemcsak a helyi, hanem az egész országot érintő témák iránt is érdeklődnek.

Persze minden kormány életében vannak kellemetlen témák, magaslatok és mélypontok. Mint ahogy egy sportolónak szüksége van kudarcra az újabb sikerek elérése érdekében, úgy a politikusoknak is. A 2010 előtt hatalmon lévők a tőkét kivitték Magyarországról: az autópálya-építéseket külföldi érdekcsoportok nyerték el, valamint a teljes dohánykereskedelem is az ő kezükben volt. A mostani kormány a hazai vállalkozásokat támogatja, sikerült felszámolni a zsebszerződéseket.

Természetesen, mint minden területen, itt is van, akinek ez nem kedvez. Ezért alakulnak ki támadások a kormánnyal szemben. A vita a demokrácia alapja, de azzal nem tudok egyetérteni, ha valaki a félrebeszélést, a közös siker megdöntését választja. A CEU és a civiltörvény arról szól, mint amit az Amerikai Egyesült Államokban a nácikkal szemben 1930 után megszavaztak. Aki külföldről kap támogatást, és abból folytatja mindennapi tevékenységét, hajt végre utasításokat, az számoljon el ezzel annak az országnak, ahol él. Nem tartom hazafinak azt, aki ezt nem érti meg, és ezzel vitatkozik. Aki külföldi támogatásból él, az vállalja fel, aki nem akarja ezt megtenni, az pedig ne fogadja el a pénzt.

- A 2018-as választási kampánynak várhatóan az egyik központi témája a migráció, az ország megvédése lesz. Ön szerint ebben a kérdésben milyen mozgástere maradt az ellenzéki formációknak, amikor a Jobbik tavaly elutasította az alkotmánymódosítást, a baloldali pártok pedig nyíltan betelepítéspártiak?

- Az biztos, hogy nincs túl sok mozgásterük. Hosszú távon csakis olyan erős baloldalra van szüksége az országnak, amely a saját lábán áll, nem külföldi segítséggel és brüsszeli bürokraták által tudja megvalósítani az elképzeléseit. A Jobbik pedig egy fekete ló, ami jelenleg identitásválsággal küzd. Megteremtette a cigánybűnözés fogalmát, nem határolódott el a kuruc.info internetes oldaltól, ahol a cigányozás, a zsidózás és a gázkamrák visszahozatala a legfőbb témák közé tartoznak. Ezzel szemben a párt most Európa, a CEU és Soros György barátja. Józan ésszel is látható: ez az öszvér nem életképes.

- Térjünk rá a baloldalra már csak azért is, mert az MSZP jelenlegi miniszterelnök-jelölt-jelöltje éppen a csongrádi megyeszékhely, Szeged polgármestere, Botka László. Az utóbbi hónapokban Botka több dologgal hívta fel magára a figyelmet, ezek közül is kiemelkedik a DK-elnök Gyurcsány Ferenccel vívott háborúskodásba torkolló üzengetése. A múlt héten is egymásnak estek verbálisan, Botka Gyurcsány lemondását követelte egy aktuálpolitikai ügy miatt, Gyurcsány meg azzal vágott vissza, Botka többen gyurcsányozik, mint orbánozik. Közben azt is látjuk, bárhány időközi választás, annyiféle baloldali nekiveselkedés, tehát úgy tűnik, se veled, se nélküled. Szóval ön szerint Botka vagy Gyurcsány, avagy Botka és Gyurcsány? Avagy lesz-e összefogás vagy sem, és ki milyen valós stratégiát követ ebből a szempontból?

- Sokan úgy gondolják, hogy Botka Lászlónak mint erős helyi önkormányzati politikusnak nem tett jót, hogy miniszterelnök-jelölt lett. Nyugat-Európában több politikus karrierje alakult már úgy, hogy kilépett az addigi megszokott kis köréből, és a nagypolitikában kudarcot vallott. Természetesen ellenpéldáról is be lehet számolni, de Botka a helyi sikerességét tette kockára. Ráadásul szembekerült Gyurcsány Ferenccel, aki akár félmillió szavazópolgár támogatását is élvezheti. A Demokratikus Koalíció egyenlő vele, így a mögötte álló embertömeget csak úgy lehet megszólítani, ha Botka elfogadja a párt elnökét.

- Ugyancsak a gazdagokat támadó, a magát a kisemberek pártfogójaként feltüntető Botka Lászlóról napról napra derülnek ki az újabb titkok abban a vonatkozásban, hogy nem veti meg a luxust: Rolex óra, családi luxusterepjáró, álomutazások a Maldív-szigetekre stb. Hitelesnek tarthatja mindezek tükrében a magyar társadalom az általa hirdetett szociális érzékenységét, új társadalmi igazságosságot?

- Mindenkinek megadatott az a joga, hogy élvezze a munkája gyümölcsét. Azonban, ha valaki a Fizessenek a gazdagok kampány arca, de a Rolex órája többe kerül, mint egy átlagember éves keresete, akkor meg kell kérdőjelezni a hitelességét, szavahihetőségét. Valljuk be, a legtöbb magyar nem jut el luxusutazásra a Maldív-szigetekre, és nem azért, mert nincs kedve. Egy olyan terepjáróba, mint amivel a szegedi polgármester járkál, maximum egy tesztvezetés erejéig ül be egy átlagos honfitársunk. Egy ilyen kaliberű órával is ez a helyzet, akkor veheti fel valaki, ha egy üzletben felpróbálja. Ilyen értelemben Botka Fizessenek a gazdagok programja fájó öngól a szocialistáknak, az összes ezzel kapcsolatos plakátjukat el kellene tüntetniük az emberek elől. Ha az MSZP jelöltjéről ilyen tények derülnek ki, akkor ő nem tudja hitelesen képviselni a szegényeket és a rászorulókat.

- Ha már szóba kerültek a plakátok: olyan óriásplakát-háború bontakozott ki országszerte, mintha már a kampány finisében lennénk. A legutóbbi plakátakciót a Fidelitas indította, hogy felhívja a figyelmet bizonyos összefonódásokra, megnevezze azokat a milliárdosokat, akik ellenzéki politikusokat rángatnak bábúként. Ezeken a plakátokon Vona Gábort Simicska Lajos, míg Botka Lászlót Soros György rángatja. Hogyan tudná megvilágítani a Botka és Soros közötti kapcsolatot, és mennyiben hatja át az MSZP, illetve a magyar baloldal jelenlegi politikáját a sorosizmus?

- Erről az jut eszembe, amikor még édesapáméknál laktam, és azt mondta: „amíg az én kenyeremet eszed, azt csinálod, amit én mondok”. Mondhatja bárki, hogy a kenyéradója nem szólhat bele az ügyeibe, nem határozhatja meg a mozgásterét és nem formálhatja a gondolatait, de én ezt nem hiszem el, és a tények is más mutatnak.

Forrás: SZEGEDma.hu

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/38020/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,Botka László,CÖF,Fidesz,ifj. Lomnici Zoltán,Interjú,Jobbik,MSZP,Soros György,Szeged
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.07.15. 04:55
A jogállamiság gyurmázása, augusztus 20-a bizonytalansága, a koronavírus mozgatórugója, a magyar postások lázadása és Tóth Andi szexi idomai szerdai online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.07.14. 04:50
Angela Merkel lebegtetése, a Nemzeti Konzultáció hasítása, Hadházy Ákos fantomszervezkedése, a koronavírus-járvány ellentmondásai és Vasvári Vivien szerelmes lubickolása keddi online lapszemlénkben.

Tizenhárommal nőtt a koronavírusos megbetegedések száma

2020.07.13. 09:25
Ezzel 4247 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Nem halt meg senki az elmúlt huszonnégy órában, így az elhunytak száma változatlanul 595 fő, 3073-an pedig …

Kétszáz határsértő ellen kellett a rendőröknek intézkedniük a hétvégén

2020.07.13. 07:25
Nem unatkoztak a rendőrök és a katonák az elmúlt napokban sem, ugyanis csak péntektől vasárnapig 199 határsértőt csíptek el.

Blogstar kávéház

2020.07.13. 05:10
Lengyelország illiberalizmusa, a baloldal tudatos álhírgyártása, Angela Merkel politikai öröksége, a migránsok többlethalálozása és Fluor Tomi szerelmi villanása hétfői online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.07.11. 21:45
Aggasztó korona-körkép, sunnyogva hallgató francia baloldali sajtó, Hadházy kínos lebukása, rendkívüli lengyel kampányhajrá és Kulcsár Edina szexizése vasárnapi online lapszemlénkben.

Kánikula után lehűlés

2020.07.11. 17:30
Kicsit fellélegezhetünk, ugyanis este megérkezik a hűvösebb idő hazánkba. Ez persze csapadékkal, néhol pedig heves széllökésekkel is járni fog.

Hat új koronavírusos beteget regisztráltak, ketten elhunytak

2020.07.11. 09:10
Ezzel 4229 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, ezzel 595-re emelkedett az elhunytak száma, 2974-en pedig már …

Blogstar kávéház

2020.07.10. 22:45
A német migránspolitika pálfordulása, a példamutató magyar járvány elleni védekezés, a haladó nyugat transznemű modellje, a közösségi média fenyegető veszélye és a magyar labdarúgás reménysége szombati online lapszemlénkben.

Hárommal nőtt a koronavírusos betegek száma

2020.07.10. 09:20
Ezzel 4223 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, összesen így már 593-an haltak meg, de 2941-en pedig már meggyógyultak.

Ezeket a cikkeket olvastad már?