Blogolj!

Gémesi György: A tisztesség nem jobb-, vagy baloldali érték

Az MDF meghatározó politikusaként ismerhettük meg a rendszerváltás után Gémesi Györgyöt, aki 1990 óta Gödöllő polgármestere is. Az első kormánypártnak ma már nincs képviselője a parlamentben és már meg is szűnt. Gémesi György viszont új mozgalmat alapított, s ezzel jutna vissza az országgyűlésbe. A politikus korábban vívó volt és egészen a múlt hétig a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökségének is tagja volt. Ezzel kezdtük. Blogstar-nagyinterjú.

Bemelegítésnek kezdjük a sporttal: hogy élte meg, hogy a MOB legutóbbi közgyűlésén nem önt választották meg a szervezet alelnökének? Sok lett volna a vívó az elnökségben?

Nem gondolom, hogy ez lett volna az oka. Ez meg volt szervezve. Orendi Mihály debreceni létesítményigazgató, a tagság egy részee számára teljesen ismeretlenül megjelent, majd Deutsch Tamásnál is több szavazatot szerezve lett alelnök. Ennek a hátterében én politikai alkut sejtek. Hogy ennek mi volt a tárgya, vagy mi volt a másik oldala, azt nem tudom. Nem éltem meg nehezen, hogy nem lettem alelnök, már csak azért sem, mert nem kampányoltam. Közel húsz éve vagyok tagja a MOB-nak, s ennek az időnek a jelentős részét az elnökségben töltöttem. Nem gondolom, hogy nem értek hozzá, de nyilván mások is jól felkészült szakemberek, akik közül többen is bekerültek az elnökségbe. Annak amúgy kifejezetten örülök, hogy a testületbe több fiatal, korábbi kiváló sportoló került be a testületbe. Persze lehet, hogy én is tudtam volna valamit hozzátenni a működéshez, de nincs ezzel semmi gond, mert a kapott szavazataim száma mutatja, hogy azért vannak, akik elismerik azt, amit eddig tettem.

Több voksot kapott, mint a leköszönő elnök.

Az egy más leosztás volt. Nem is nagyon akarok belemenni ebbe a kérdésbe, mert Borkai Zsoltot, Szabó Bencét és Kulcsár Krisztiánt is régóta ismerem és közös sportolói múltunk miatt emberi, érzelmi szálak is fűznek hozzájuk. Kicsit meglepődtem Kulcsár Krisztián sikerén, mert az utolsó pillanatban jelent meg, de nincs ezzel semmi gond, egy jó képességű fiatalember, megfelelő sportolói háttérrel, nemzetközi tapasztalattal. Úgy gondolom jó elnöke lesz a MOB-nak.

Az olimpiai bizottság közgyűlése nagy vívás volt. Ha átkanyarodunk a politikai pástra, akkor melyik volt a legnagyobb csörtéje?

Minden választás nagy küzdelem, de nem gondolom ezt lehet úgy értékelni, (rangsorolni? ), hogy melyik volt a legnehezebb. Talán a 2010-es választás volt a legkomolyabb, amikor a Fidesz nekem esett azt követően, hogy sokrészben közös munkánk volt a parlamentben és sokat igyekeztem tenni azért, hogy az a választás sikeres legyen. Aztán megnehezítették a helyzetemet is és akkor egy kicsit aggódtam ezért,, mert nem tudtam mi lesz belőle. , A gödöllőiek nagytöbbsége mellém állt és ezt ma is köszönöm nekik. Sokat tanultam ebből a helyzetből.

Hosszú ideje tart a politikai pályája, volt benne több fordulat is. Egy szóval hogyan tudná összefoglalni?

Izgalmas. Eseménydús volt eddig is, de arra nagyon büszke vagyok, hogy sosem kellett száznyolcvanfokot fordulnom, sőt kevesebbet sem.

Önt korábban mindenki elfogadta, minden politikai oldal azt mondta, hogy együtt lehet önnel dolgozni. Aztán ez 2010-ben eltűnt. Nem hiányzik ez az attitűd?

Megtámadtak, védekeztem és rendben is volt az eredmény. Túl vagyok már ezen. Az azóta felmutatott mozgásom, tevékenységem konzekvens, hitelessé teszi a korábbi kritikáimat, hiszen attól függetlenül, hogy melyik oldal volt kormányon, mindig az értékrendem szerint mondtam véleményt.

Mit mondana saját magáról? Liberális, konzervatív, netán szocialista?

Nagyon nehéz. Mégpedig azért, mert ma egészen más a világ. Kilencvenben volt egy negyven év előttünk, amikor mindenki tudta, hogy ki a bal és ki a jobb. De ma ki a konzervatív és ki a liberális? Egy emberben ez kettéválasztható? Mindenkiben vagy egy kicsi ebből is abból is. Magam többségében egy konzervatív gondolkodású embernek, a klasszikus értelemben vett jobboldali politikusnak tartom magam. Mindig is az voltam, ma is az vagyok nem változtam. Miért is tenném, hiszen ez egy értékrend. De ettől még van bennem szociális érzékenység, szolidaritás és szabadság vágy – Gödöllőn, a szabadság városában, ahol a magyar szabadság napját ünnepeljük ez nem is lehetne másként. A józan gondolkodású emberekben ezek együttes megléte nem is okoz konfliktust. Ha nagyon hangsúlyozom azt, hogy jobb-, vagy baloldali vagyok az mindig gyanús.

Emellett pedig olyan sincs, hogy csak az egyik oldal képviselője becsületes.

A tisztesség nem jobb-, vagy baloldali érték, korrupció itt is van, meg ott is van. Ez ma egyre nyilvánvalóbb.

Többször is szóba került már a 2010-es időszak és látom önön, hogy nem ez a kedvenc témája, de mégis meg kell kérdeznem, hogy Gémesi György haragszik jobban a kormányra, vagy fordítva?

Azért, ami akkor történt nem haragszom, két-három napnál tovább nem is tudok mérges lenni, emberre meg pláne nem, de nyilván megjegyeztem. Szerintem egy bizonyos határon nem szabad túlmennie annak, aki a politikai céljait el akarja érni.

Lehetne most fideszes polgármester?

Lehettem volna, de nem akartam. Sőt akár magasabb pozíciókat is betölthettem volna. Nekem erős volt a fideszes történet. 2006-ban amikor elbukta a párt a választást, akkor én világosan letettem a voksom, mert két forduló között azt javasoltam, hogy azok az mdf-es jelöltek, akik gyengébben állnak lépjenek vissza. Ugyanezt vártam volna el fordítva is. Akkor komoly vita volt, hiszen Dávid Ibolya, az MDF akkori elnöke azt mondta, hogy ne lépjünk vissza, én pedig ugye épp az ellenkezőjét javasoltam. Ezzel sok szavazatot veszítettem el. A baloldali, liberális támogatóim elfordultak tőlem, ez többet vitt el tőlem, mint amennyit hozott.

Megalapította az Új Kezdet nevű pártját. A mostani közhangulatban lehet befutó egy ilyen frissen alapított mozgalom?

Ezt ma még nem tudjuk megmondani. Nem az a lényeg, hogy kicsi, vagy nagy pártról van szó. Sokkal fontosabb, hogy képes-e alternatívát állítani a jobboldalon…

… ezek szerint akkor a jobboldalra pozícionálja?

Igen, de nem klasszikus értelemben. Ez egy modern párt, ami a kihívásokhoz alkalmazkodik. Persze én jobboldali vagyok, de a tagok és a támogatók színesebb palettát mutatnak.

Ma egy új párt média nélkül esélytelen. Nagyon keveset tudni arról, hogy mit is szeretne az Új Kezdet.

A közszolgálati médiának nem érdeke, hogy minket megmutasson, de azért vannak felületeink. Ugyanakkor azt szoktam mondani, hogy 

nem az edzőteremben kell jól vívni, hanem a versenyen.

El kell jutnunk addig, hogy valóban hiteles, reális, verseny- és kormányzóképes alternatívát tudjunk állítani. Ha ez megvan, akkor nem félek attól, hogy rossz helyzetben leszünk.

Még egy kicsit beszéljünk a megjelenéseikről: mintha nem is keresné a kapcsolódást a médiával.

Ez nem így van. Sajtótájékoztatót is tartottunk, amikor kijöttünk a napra. Rengetegen voltak.

Jó, akkor nézzük meg a másik új pártot, a Momentum Mozgalmat. A csapból is ők folynak.

Azért, ebben nem értünk egyet. Csináltak egy akciót és most próbálják, az akkor megszerzett ismertségüket és azt a tempót megtartani. Hogy ez sikerül-e, azt egyelőre nem tudom megmondani. Mi nem egy akciót csinálunk, hanem építkezünk, hogy fenntartható legyen az egész. Vannak olyan jelöltjeink, akiket egyelőre nem neveztünk meg. Nem szeretném, ha idő előtt kikerülnének a nevek, nehogy levadásszák őket.

Új pártot alapított, aminek meg kell küzdenie az építkezés folyamatával. Nem lehetett volna az MDF-et feléleszteni?

Nem lett volna jó. Az egy történelmi feladatot elvégzett és befejezte pályafutását. Már nem is létezik a párt.

Azért ez szörnyű nem?

Nem jó érzés. Ez volt a rendszerváltó párt, amely sok tekintetben jó irány volt, de aztán bekerült a darálóba.

Visszatérve a Momentumra. Tudna velük együttműködni?

Nem látom át a hátteret. Azt látom, hogy van egy fiatal, dinamikus bátorság és tettrekészség. Ha ez tiszta és érdek nélküli, akkor érdemes megfontolni. Mi október második felében döntjük majd el a végleges szövetségi politikánkat, annak fényében, hogy milyen erősek vagyunk, és hol helyeznek el minket a palettán.

Ahogy mondtam is, a Momentum nagy robbanást csinált és most azzal küzd, hogy szinten tudja tartani magát.

Amúgy kellett volna olimpia?

Persze. Én meg is szavaztam az olimpiai bizottságban, de túlpolitizálttá vált ez a történet és ezért találtak rajta fogást az ellenzők. Ezért nem tudott védekezni megfelelően a kormány. Nagyon szerettem volna, hogy legyen. A realitásokkal tisztában vagyok, így azzal is, hogy ez rengeteg pénzbe került volna.

Ennyit a Momnentumról. Melyik az a párt, amelyikkel együtt tudna működni az Új Kezdet?

Erre csak akkor tudok válaszolni, amikor kiderül, hogy milyen erőt képviselünk, hiszen más a tárgyalási helyzet, ha mondjuk harminc százalékos párt vagyunk, mintha csak öt. De össze kell fogni sokakkal, csak értelmesen kell tenni.

Március 15-én a pártja kiadott egy 12 pontot tartalmazó kiáltványt, amelyek közt az az utolsó, hogy Új kezdet. Mit jelent ez ebben az esetben?

Azt jelenti, hogy újra le kell tenni az alapokat. Csak alulról felfelé lehet piramist építeni. Ki kell alakítani egy társadalmi párbeszédet és a pártunk egy hiteles alternatíva lehet, ha eljut addig a pontig.

Mi lesz Gödöllővel, ha ön esetleg ismét bejut a parlamentbe?

Ha többen is érdekeltek abban, hogy lazuljon az a szabály, amely szerint országgyűlési képviselő nem lehet polgármester, akkor egy évre feloldhatja ezt a kötöttséget a Parlament, és egy fizetésért elláthatja a polgármester a két funkciót. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor ki kell írni egy önkormányzati választást.

Mennyivel nehezebb most polgármesternek lenni, mint mondjuk 1990-ben?

Akkor mindenki amatőr volt és hozta a saját ötleteit. Aki ma nem kezdő, hanem már rutint szerzett az nagyjából tisztában van a lehetőségekkel és a korlátokkal és ennek megfelelően dolgozhat. De tény akkor sokkal több lehetősége volt egy önkormányzatnak, mint ma. Most sokkal inkább a 90 előtti helyzetet éljük újra.

Polgármesterként megy nyugdíjba?

Ha ezt a kérdést mondjuk két évvel ezelőtt teszi fel, akkor azt mondom igen. De jelenleg nem tudok választ adni. Szeretem a polgármesterséget, ezt csinálom 27 éve, de nem fogok úgy táncolni, ahogy fentről fütyülnek. 

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/38099/pics/lead_800x600.jpg
Fidesz,Gémesi György,Gödöllő,Interjú,Kulcsár Krisztián,MDF,MOB,Új Kezdet
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Orbán Viktor: jön az újabb nemzeti konzultáció

2020.02.12. 21:05
A kormány tudni szeretné, miként vélekednek a magyarok „az iparággá vált börtönbizniszről”, a feltételes szabadságra bocsátás szigorításáról, a Szeviép-üggyel összefüggésben …

A börtönbizniszről és a bírói botrányról tárgyal a Fidesz-frakció

2020.02.12. 11:40
Rendbe tennék végre azokat az ügyeket, melyek sértik a magyar emberek igazságérzetét.

Patakon is leverte a Fidesz az ellenzéket

2020.01.27. 05:55
Nemcsak Győrben, hanem Nógrád megyében is kormánypárti siker született vasárnap. Az októberi „döntetlen” után a Fidesz jelöltjének szavaztak bizalmat Patakon.

Dézsi: Győr nem lett ellenzéki bástya

2020.01.27. 05:50
Az új fideszes polgármester azt ígéri, kinyitják a városházát, egyeztetnek az emberekkel, civil szervezettekkel, kamarákkal a város fejlesztéséről.

Húzza az időt az Európai Néppárt, továbbra is függőben a Fidesz sorsa

2020.01.23. 10:35
Nem tudott egyezségre jutni az EPP által felállított "bölcsek tanácsa" a Fidesz pártcsaládon belüli jövőjével kapcsolatban, ezért a …

Navracsics Tibor: Egy választás veszteségeiben sűrítődnek a korábbi egyoldalúságok és mulasztások

2020.01.22. 07:15
Navracsics Tibor hazatért. Az Európai Bizottságban 2014 és 2019 között egyebek mellett …

Se kiköpni, le lenyelni nem tudja a Néppárt a Fideszt?

2020.01.20. 17:40
Nincs egyezség a néppárti bölcsek között a Fidesz sorsáról. Sajtóhírek szerint az Európai Néppárt február 3-i közgyűlésén nem kerül napirendre a Fidesz tagságának kérdése, …

Cserbenhagyta Magyarországot az Európai Néppárt

2020.01.16. 05:35
A szocialisták mellé álltak a hazánkkal szembeni európai boszorkányüldözésben.

Választókerületi elnökeivel konzultál Orbán Viktor

2020.01.12. 16:30
Már december végén is arról lehetett hallani, hogy rövid időn belül komoly változások jöhetnek a Fideszben, ezt megerősítendő, Orbán Viktor miniszterelnök konzultációra hívta a …

Vakoknak adta a sérelemdíját a látássérült pápai polgármester

2020.01.08. 21:10
Áldozó Tamásra a Facebookon tettek becsmérlő megjegyzéseket részleges vaksága miatt, amit a polgármester nem hagyott szó nélkül: perel, és egyúttal segít …

Ezeket a cikkeket olvastad már?