Blogolj!

A felsőoktatási és a civiltörvény ellen tüntettek vasárnap a fővárosban

A felsőoktatási és a civiltörvényt is kifogásolták a vasárnapi budapesti kormányellenes tüntetésen, amelyen összefogásra szólították fel az embereket a jelenlegi politikai rendszer megváltoztatásáért.

A Nem maradunk csendben és az Oktatási Szabadságot nevű Facebook-csoport demonstrációján, a Kossuth Lajos téren Vágó Gábor korábbi LMP-s országgyűlési képviselő, korrupcióellenes aktivista azt mondta, minden nap van egy olyan hír, amelybe egy "tisztességes" országban belebukna a kormány. Szerinte le kell váltani a politikai elitet, amely az elmúlt huszonhét évben "lenyúlta" az országot. A lopás akkor is az, ha törvénybe foglalják - tette hozzá.

Lengyel Máté agykutató, a CEU és a Cambridge-i Egyetem oktatója a szolidaritás fontosságát kiemelve úgy fogalmazott, hogy a magyar kutatók "színe-java" emelte fel a szavát a felsőoktatási törvény módosítása ellen. Megköszönte azoknak, akik kiálltak a CEU mellett, és kiállnak azért, hogy Magyarország jobb hely legyen.

László Luca, a CEU hallgatója egy szarkasztikus álláshirdetést olvasott fel, amelyben kormánytagokat keresnek. Egyetemek bezárása helyett a szociális hálózat hatékony működtetése, uszítás helyett a szolidaritás erősítése a követelmény - hangsúlyozta.

A Civilizáció csoport képviseletében felszólaló Deák Éva, a Partners Hungary Alapítvány ügyvezető igazgatója szerint fenyegető a civiltörvény tervezete, a megbélyegzés félelmet kelt és aláássa a bizalmat. Azt mondta, a civilek kiállnak a szegényekért, a gyermekekért, a menekültekért.

A demonstrálók a Műegyetem rakparton gyülekeztek, innen vonultak át rendőri kísérettel a Kossuth Lajos térre a Vámház körúton, a Múzeum körúton, a Károly körúton, a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Alkotmány utcán keresztül. A menet elején egy teherautó haladt, amelyről buzdító szavakat mondtak és zenét játszottak.

Az esemény Facebook-oldalán úgy fogalmaztak, hogy "az elmúlt másfél hónapban a kormány szisztematikus hadjáratot folytat a magyar szabadság megmaradt intézményei ellen". Felsorolták egyebek mellett a "lex CEU-t", a "civilek elleni törvényt" és a reklámadót is. A rendőrség a tüntetés után közölte, hogy biztosították a rendezvényt, intézkedniük nem kellett.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/38467/pics/lead_800x600.jpg
budapest,CEU,demonstráció
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Kamugeri benézte: vissza kell vonnia a fővárosnak a maszkhasználatról szóló rendeletét

2020.10.26. 11:50
Az ugyanis az Alaptörvénybe ütközik. Bár Budapest fura ura büszkén hirdeti, hogy a fővárosban elsők között vezették …

Orbán Viktor Wittner Máriával emlékezett meg a forradalom évfordulójáról

2020.10.23. 15:00
Természetesen Orbán Viktor is megemlékezett az 1956-os forradalom 64. évfordulójáról: a miniszterelnök október 23-án, pénteken reggel Wittner …

Átadták a 3-as metró megújult déli szakaszát

2020.10.22. 16:35
A felújított rész a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest közötti szakaszt érinti. A felújított szakaszon csütörtök délután 17 órától utazhatnak az utasok.

Demeter Szilárd: több sebből vérzik az anarcho-balliberalizmus

2020.10.20. 05:20
Az SZFE-ügynek akkor lesz vége, ha belecsúszik az aktuálpolitikai térbe. Akkor az SZFE jelenlegi közössége veszíteni fog. És nagyon erre tolják az ellenzéki erők – …

Közel negyedmillió budapesti kéményt ellenőriztek a fűtési szezonig

2020.10.19. 13:55
A járványhelyzet ellenére is ütemezetten halad a munkával a FŐKÉTÜSZ Kft., év végéig mindenhová eljutnak.

Kocsis Máté a kampányközpontot erősíti, Sára Botond indul Józsefvárosban

2020.10.15. 19:40
A Fidesz országgyűlési frakcióvezetőjére fontos feladatok várnak a kormánypártok 2022-es kampányában.

Pont kerülhet a repülőtéri fantomjárat ügyének végére

2020.10.05. 14:35
Az elmúlt napokban több egymásnak ellentmondó információ látott napvilágot a budapesti 100E jelzésű autóbusszal kapcsolatban, de most Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési …

Karácsony lenullázza a bajba jutott budapesti vállalkozásokat?

2020.09.19. 16:30
Miközben pedig a hivatala 100 milliárd forintot őrizget a bankokban...

Budapesten mától bírságolhatnak a maszkviselési szabályok megszegéséért

2020.09.18. 15:50
Mától nem árt jobban odafigyelnünk, ha a fővárosban járunk, ugyanis szigorúbb maszkviselési szabályok léptek életbe Budapesten a …

Lemondott a magyarországi amerikai nagykövet

2020.09.15. 20:35
David B. Cornstein Facebook-oldalán számolt be döntéséről, mint írta, megtiszteltetés és kiváltság volt szolgálni az országot.

Ezeket a cikkeket olvastad már?