Nem volt telitalálat az ötös lottón
Nyerőszámok: 19, 21, 26, 37, 88 Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 23 darab, nyereményük egyenként 2.206.750 forint; 3 találatos szelvény 3266 darab, nyereményük egyenként 16.785 forint; 2 találatos szelvény 90.612 darab, nyereményük egyenként 1570 forint. Joker: 578880
Blogolj!

Elhunyt Széles Sándor

Hatvanegy esztendős korában elhunyt Széles Sándor mesteredző, több világklasszis, olimpiai, világ- és Európa-bajnok felkészítője.

Amikor Gyurta Dániel egyetlen századmásodperccel megnyerte a 200 mell döntőjét Rómában, elképesztő hajrával, és mindenki extázisban ünnepelte az első nagy diadalt – amelyet további két világbajnoki arany, olimpiai bajnoki cím, világrekordok követtek egy hatéves veretlenségi sorozat csúcspontjaiként –, Széles Sándor nem igazán volt elégedett. Sőt. Leginkább azért ette magát, hogy miért csupán egy körömnyivel nyert Dani, némi szerencsével, miért nem javult annyit, amennyit lehetett (kellett...) volna.

Ezzel némiképp Széchy Tamás maximalizmusát idézte – persze nem véletlenül. Ő maga is az elsőgenerációs úszótanítványok közé tartozott, Hargitay Andrásékkal együtt rótta a kilométereket, még tán többet is mindenki másnál, hiszen 1500-as gyorsúszónak készült. Ám amikor nem jöttek úgy az eredmények, ahogy szerette volna, otthagyta a medencét; bár nem teljesen, hiszen átállt öttusára, junior vb-n bronzéremig vitte, csakhogy a felnőtteknél ott sem jött az áttörés. Viszont közben elvégezte az úszó szakedzőit a TF-en, és immár trénerként visszatért Széchyhez.

Akármennyire is ellentmondásos a mellette eltöltött időszak, benne durcáskodásokkal, idő előtt elvett úszókkal, sértődésekkel (amikor elege lett a sokadhegedűsségből, elment a BVSC-be, de négy év után megint csak visszament az Öreghez 1990-ben) –végül fokozatosan kinőtte magát.

„Minden, amit ő csinált, bennem van. Ha például edzéstervet írok, azt a vele töltött 20 év alapján írom. Egyedül a mérhetetlen erőszakosságát nem vettem át, mert az olyan negatívan hatott rám” – mondta erről egy interjúban. Kontrasztként hozzátette: „Én úgy próbálom nevelni a gyerekeket, hogy saját magukat piszkálják, saját magukat kínozzák, különben nem lesz eredmény, én nem fogom őket megverni. Amikor '98-ban elkezdtem a Verrasztó gyerekekkel, majd egy évre rá jött Gyurta, azt a csapatot már így neveltem. Előtte se voltam szadista vadállat, de addigra jutottam el oda, hogy sokkal többet ki tud hozni magából egy ember, ha saját magát húzza. Annál ugyanis nincsen rosszabb, hogy a saját magam edzője vagyok, mert nem tudok magamnak felmentést adni.”

A világ tetejére repítette Gyurta Dánielt, de 2012-ben az is elég volt, hogy csupán néhány hónapig adjon tanácsokat, edzésterveket Risztov Évának, aki 10 kilométeren lett olimpiai aranyérmes.

S hogy mi volt Széles Sándor titka? „Ehhez a szakmához kell a sokoldalúság, mert annyi mindenből áll össze az úszás. Testből, fizikából, áramlástanból, biológiából, pedagógiából, pszichológiából. És akkor még nem beszéltünk a külső környezetről, a szocializációról. Az áramlástani része bonyolultabb, mint mondjuk egy hajóé, mert itt nem egy statikus valamiről van szó, hanem emberi testről, ami változik: a végtagarányok, a csípő, a karhossz és a többi. És úgy kell kalimpálnod valamilyen úszásnemben, hogy valahogy fönn is maradj, és haladj is.”

Kevés szakember bírt olyan fantasztikus tudással, mint ő – sajnos, súlyos betegsége 2014-et követően egyre jobban elhatalmasodott rajta. Sokáig úgy tűnt, megbirkózhat vele, ám miután nem jutott neki több feladat, kihívás, szervezete végül feladta a harcot.

Családja Gyárfás Tamás FINA-alelnökön keresztül tájékoztatta a közvéleményt a sportág tragédiájáról – Széles Sándor temetéséről később intézkednek.

(Széles Sándor méltatását Csurka Gergely, a Magyar Úszószövetségtől napközben távozó sajtófőnök küldte kollégánknak.)

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/38536/pics/lead_800x600.jpg
gyász,Széles Sándor,úszás
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Elhunyt a szegények orvosa, Dr. Eőry Ajándok

2020.07.11. 18:20
Július 10-én éjjel elhunyt Dr. Eőry Ajándok biológus, matematikus, orvos, akupunktúrás orvos, a hagyományos kínai orvoslás hazai úttörője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat orvosa.

Meghalt Göncz Árpádné, a néhai köztársasági elnök özvegye

2020.06.03. 14:45
Göncz Árpádné 97. évében, családja körében hunyt el.

Orbán Viktor is elbúcsúztatta a magyarok mesemondóját

2020.03.07. 14:30
A miniszterelnök Csukás István temetése alkalmából, hivatalos közösségi oldalán emlékezett meg a Kossuth-díjas íróról, költőről, a Nemzet Művészéről.

Meghalt Balsai István alkotmánybíró

2020.03.01. 16:10
A volt igazságügyi miniszter vasárnap hunyt el 73 évesen.

Elhunyt Erős Ferenc pszichológus, egyetemi tanár, az MTA doktora

2020.02.10. 12:45
A magyar szociálpszichológia egyik legkiemelkedőbb alakja 73 éves volt.

Meghalt Sárközy Tamás jogászprofesszor

2020.02.05. 15:30
Sárközy Tamás rövid, súlyos betegség után, életének 80. évében hunyt el.

Elhunyt Török József egyháztörténész, a máltai lovagrend káplánja

2020.01.24. 18:15
A hit elkötelezett védelmezője életének 74., papságának 45. évében méltósággal viselt súlyos betegség után 2020. január 24-én tért meg …

Elhunyt Roger Scruton, konzervatív filozófus

2020.01.12. 20:35
Hetvenöt éves korában elhunyt Sir Roger Scruton, Nagy-Britannia egyik legismertebb konzervatív gondolkodója. Scruton élete során több mint ötven könyvet jelentetett meg esztétikáról, …

Elhunyt Felföldi Anikó

2020.01.07. 20:10
81 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Felföldi Anikó, Jászai Mari-díjas színművésznő, a Budapesti Operettszínház örökös tagja.

Kocsis Máté: Isten nyugosztalja János bácsit!

2019.11.26. 05:00
A Fidesz frakcióvezetője szerint egy ízig-vérig politikus távozott: az Országgyűlés korábbi korelnöke 98 esztendőt élt.

Ezeket a cikkeket olvastad már?